Кръстовища на едно ниво

From Wazeopedia

Когато движението се извършва между два пътя на едно ниво, свързващите елементи не са "рампи" в Waze. Какво да правим с тези сегменти зависи от конкретната ситуация.

Трябва ли да се начертае

Първото и най-важно нещо е да се установи дали има нужда от отделни клонове в кръстовището. Когато шофьорът приближава кръстовище, Waze обикновено предупреждава доста рано, че предстои завой и се предполага, че шофьорът се оглежда за престрояване в лентата за завиване. При повечето кръстовища това е достатъчно за насочване на шофьора към точната лента, в точния момент; с други думи достатъчно е, че два пътя се пресичат, без да са начертани отделни ленти за завиване.

Има няколко ситуации, в които се използват отделни ленти

  • когато завиващата лента физически се отделя от главния път доста преди кръстовището.
  • когато завиващата лента е далеч от центъра на кръстовището (поради размера на кръстовището или поради ъгъла, под който се срещат пътищата) и шофьорът може да пропусне отбивката, докато чака гласовата инструкция за завиване.
  • когато районът е "оживен" и шофьорът може да не получи предварителна гласова инструкция, че предстои завой - в този случай "разклонението" позволява шофьора да бъде предупреден малко по-рано
  • ако, като Районен управител (Area Manager), получите оплакване, че гласовата инструкция е била закъсняла или че картата е трябвало да показва разклонение.

Ако се съмнявате, не се занимавайте. Всяко допълнително разклонение усложнява картата и увеличава работата, когато дойде време за проверка на завоите, посоките, имената и т.н.

Как да се отбележи

Въпреки че понякога тези разклонения се считат за "рампи", в Waze те не са рампи. Рампите в Waze трябва да бъдат ползвани, само когато пътищата се пресичат в кръстовище на различни нива (в пътен възел).

Свързващият сегмент трябва да бъде означен като най-низшия вид от пътищата, които свързва.

  • Напр.: "Street" към "Minor Highway" трябва да бъде "Street"
  • Напр.: "Minor Highway" към "Primary Street" трябва да бъде "Primary Street"
  • Напр.: "Primary Street" към "Primary Street" трябва да бъде "Primary Street"

Пример:

At-grade example1.jpg

Също така забележете, как в горния ляв квадрант на кръстовището липсва разклонение, защото то не отговаря на изискването да е отделено значително от главното кръстовище.

Как да се казва

В повечето случаи оставянето без име е достатъчно. Системата за навигация просто ще ползва името на следващия сегмент, към който води клона.

Ако има специални пътни знаци в кръстовището, които се различават от името на посрещащия път, тогава може да се сложи име.

Геометрия

Ръководството за кръстовища предоставя достатъчно информация, как да се начертаят най-точно клоновете, за да се получат най-точни гласови инструкции и маршрути. Не забравяйте да прегледате статията, когато актуализирате или създавате такива кръстовища.

Изключения

Exceptions

Вижте същоИзточник: At-grade connectors