Места (България)/Паркинг

From Wazeopedia
Тук са описани принципите за отбелязване на дадено място в картата като "Паркинг".

Паркинг

Паркингът е обособено обществено място, специално построено за паркиране на превозни средства.

Картографирането на паркинг цели три неща:

  • позволява на Waze да показва паркингите в картата;
  • позволява на клиентската програма на Waze да прехвърли потребителя от другите пътища;
  • предотвратява клиентската програма на Waze да маршрутизира през паркинг сегментите

Място (точка) или Място (район)

Към този момент основното отбелязване на паркинги се прави с Място (район). Употребата на Място (точка) в бъдеще е под разискване.

Принципи

Прилагат се три принципа, за да се установи дали дадено място, съоръжение или гараж трябва да се отбележи като паркинг:

Главно за обществено ползване
Всички паркинги трябва да бъдат официално и локално предназначени за ползване от широката общественост поне за кратко време. Без изключения.
С общо предназначение
Шофьорите, които паркират колите си в паркинга, следва да могат да напуснат превозното средство или да вземат друг транспорт до желаната дестинация, и това трябва е в общия случай. Единственото изключение е за обществени места за спиране, където шофьорите са задължени да останат в своите превозни средства, като например паркоместата за разговор по телефон в летищата.
Забележимо и важно
Прекалената употреба на паркинги бързо води до претрупване на картата. Мястото за паркиране трябва да показва съоръжение за паркиране, което е забележимо и важно за преминаващите водачи, включително и за тези, които не търсят паркинг.

Търговски центрове

Когато чертаете голям паркинг (например в търговски център), преценете дали да не покажете само следното:

  • Главните входове от пътищата около паркинга
  • Лентите, които минават пред витрината на търговската площ
  • Лентите, които минават покрай околните пътища (за да се предотврати захващането на автомобилите към околните пътища и изпращане на невярна информация)
  • Главните ленти, които служат на автомобилите да преминават от една зона на паркинга в друга

Запомнете, че целта е простота и практичност. Ако се двоумите, представете си, че сте в кола в паркинга и се запитайте кой е най-ефективния начин да отидете до магазина от другия край на паркинга, или да излезете от паркинга с най-малко криволичения. Също така можете да пуснете слоя с GPS точките (Shift-G), за да видите къде минава основния трафик в паркинга.

ParkingLotRoad ShoppingCenter.png

Като цяло, не чертайте всяка една лента и, още повече, всяко едно паркомясто (и това се е случвало!). Това не служи за нищо, освен да задръства картата, да обърква указанията на навигацията и да натоварва излишно клиентската програма и сървъра. Запомнете - простотата и практичността са №1. Вашето време и опит по-добре да бъдат използвани някъде другаде в картата.

Малки паркинги

Паркингите, които обслужват неголеми търговски площи, трябва да бъдат минимални: достатъчни да дадат на шофьора верни указания за влизане и излизане от паркинга. Много малките паркинги с един вход/изход, дори могат да бъдат представени с един сегмент преминаващ диагонално през паркинга (ако има два подхода) или един, който обикаля в паркинга.

Употреба на паркинг пътища

Паркинг пътищата съществуват, за да бъдат картографирани паркингите, и в същото време да се възпре употребата им от маршрутния сървър за целите на навигацията. От юни 2012 г. Waze прилага санкция за преминаване от "паркинг път" към друг вид път. Тази санкция намаляват вероятността Waze да предложи маршрут през "паркинг път" за по-кратко, но позволява по-добро влизане и излизане от "паркинг път". Всеки сегмент, който се използва в паркинг, трябва да бъде "паркинг път". Препоръчва се в паркинг да не се смесват видовете пътища.

Безплатни/платени паркинги

След като паркингът отговаря на трите принципа за достъпност, общо предназначение и важност, той може да се отбележи, независимо дали е платен или безплатен.

Потискане на автоматичните доклади за проблеми

Също като "бензиностанциите", маркировката за "паркинг" потиска автоматичните доклади на Waze, като "липсващи пътища". Ето защо маркировката на паркинга никога не трябва да застъпва или допира пътища, по които минава трафик.Източник: Places/Parking lot