Figyelmeztetés a légifelvételek pontatlanságáról

From Wazeopedia

Leghasznosabb térképszerkesztési ötletek alapján a nyomvonalat a légifelvételek képéhez kell igazítani, ha csak egyetlen GPS nyomvonal áll rendelkezésre. Egy GPS nyomvonal nem biztos, hogy pontosan leköveti az út nyomvonalát. Ez esetben jobb a nyomvonalat a légifelvételhez igazítani, mert kliens eszközök nagyobb valószínűséggel rátalálnak a megfelelő útra.

DE ezek a légifelvételek Föld körüli pályán keringő műholdakról, nem ritkán meredek szögből, készített fényképek. Nagyon fejlett algoritmusok próbálják korrigálni a torzításokat, de az eredmény soha nem lehet tökéletes, ezért a légifelvételek pontatlanok. Példa. Ekkor a GPS nyomvonalak jobb útmutatást adnak az utak valódi elhelyezkedésére, és a nyomvonalak légifelvételekhez igazítása hiba volna.

Magyarországon a légifelvételek csak bizonyos területeken annyira részletesek minőségi szempontból, hogy használhatók lennének utak nyomvonalának megrajzolásához. Azonban még ha bizonyos területeken látszanak is az utak, a tapasztalatok szerint a valóságos helyzethez képest elcsúszva helyezkednek el. Ez könnyen ellenőrizhető, ha egy kellően nagy számú GPS nyomvonalat tartalmazó szakaszon összehasonlítjuk a GPS nyomvonalak átlagos elhelyezkedését és a légifelvételen látható nyomvonalat.

Ezért Magyarországon javasolt a GPS nyomvonal elsődleges használata a légifelvételekkel szemben.