Changes

From Wazeopedia

Romania

344 bytes removed, 4 years ago
converging to one version of the About page
<big>'''Ghidul Waze în România'''</big> (Under Development)
==[[waze:About|Despre Waze]]==[[Image:WazeBucurestiRomaniaFebruarie.png|300px|thumb|right]]Waze este o aplicație de navigație GPS revoluționară ce se adresează utilizatorilor telefoanelor mobile inteligente (smartphone). Spre deosebire de alte aplicații de navigație, avantajul aplicației Waze este acela că te va duce la destinație pe calea cea mai rapidă, ținând cont de valorile din trafic în timp real. Waze, este, cel puțin în acest moment, alternativa la TMC (Traffic Message Channel), dar cum în România nu există așa ceva, este singura aplicație care îți va furniza date din trafic în timp real, iar rutele tale vor fi optimizate în permanență în funcție de actualizările ce vin în timp real din trafic.
'''Waze poate rula pe telefoane aproapte aproape orice telefon smartphone:''' Android, iPhone, Windows Mobile, Symbian si chiar pe BlackBerry. Mai multe aici: [http://world.waze.com/download/ Download]
'''Waze necesită o conexiune ''permanentă'' la internet pentru a putea rula.'''
'''Waze este GRATUIT.''' Nu există abonament, totul fiind 100% gratuit. Singurele costuri implicate reprezintă traficul de date, iar, într-o lună de zile, Waze consumă câțiva zeci de mega, în funcție de cât de intens este folosit.
'''Hărțile GPS din Waze sunt create de utilizatori.''' Și tu poți contribui la realizarea acestor hărți. Vă rog să citiți mai jos, cu atenție mare, Află cum poți contribui la editarea hărților. Hărțile se actualizează destul de frecvent (uneori o dată pe lună, alteori o dată pe sătămânăsăptămână).
'''Cum funcționează?'''
Poți chiar tu, manual, să raportezi ambuteiaje în trafic, precum și alte pericole din trafic, inclusiv acolo unde se află Poliția (radare, de exemplu).
Pe lângă acestea, Waze se integrează și cu rețelele de socializare Facebook, Foursquare , Twitter. Există chiar și o pagină dedicată , pe Facebook , comunității Waze din România [https://www.facebook.com/pages/Waze-Romania/198528153556408 WazeRomania urmând acest link].
Cu cât mai mulți utilizatori ai aplicației WazeWazeri, cu atât mai multe date de trafic. Și tu poți ajuta să-ți inviți prietenii să folosească Waze folosindu-te de rețelele de socializare.
Te invităm să participi pe forumul dedicat [http://world.waze.com/forum/viewforum.php?f=120 Waze România] unde vei putea afla mult mai multe și vei afla în primul rând cum să contribui la Waze.
==[[Mini-Ghid pentru editorii de hărți]]==
Deoarece numărul utilizatorilor de Waze este în continuă creștere mulți dintre ei încep să editeze hărți fără să aibă cele mai mici cunostințe despre editarea hărților Waze, despre bunele practici și multe altele.
'''Așadar vă rugăm să NU editați hărți dacă nu ați citit cu atenție următoarele pagini:
'''
* [[Categorii de drumuri şi modalităţi de denumire]] - '''FOARTE IMPORTANT'''
'''Vă rugăm, insistent, aplicați următoarele reguli:'''
* '''Folosiți diacriticele''' în denumirile străzile și a localităților!!! Ex: '''București''' și NU Bucuresti. '''Calea Moșilor''' și NU Calea Mosilor. Diactiticele Diacriticele corecte sunt cele cu virgulă, nu cele cu sedilă. Vezi [http://ro.wikipedia.org/wiki/Diacritice Semn diacritic]* '''Pentru sate/comune şi oraşe și orașe mici, folosi sufix întotdeauna'''. Exemple: "Periș, IF", "Periș, MS", "Lunca, MS", "Lunca, CT". Pentru orașe mari și populare (de obicei municipiile și reședințele de județ), precum Tulcea, nu mai e nevoie de pus TL ca sufix sau Adjud fără VN.
* '''Folosiți prefixele arterelor''', pe cât posibil forma scurtă!!! Ex: '''Str. Obor''' și NU simplu Obor. Pe hartă va apărea doar Obor și nu vei ști dacă e vorba de o arteră sau de o localitate denumită Obor. Plus că în orașele mari există Str. Obor, Bd. Obor, Int. Obor etc.
* '''Întotdeauna asigurați-vă că arterele pe care le editați sunt conectate de celelalte artere, iar permisiunile evidențiate prin săgeți verzi/roșii sunt corespunzătoare.''' Nu e suficient ca o strada să se suprapună cu o alta stradă. Noul editor Waze va încerca, să creeze conexiunea a două artere cand apropii o arteră de cealaltă, ca un magnet. Atunci vor apărea săgețile roșii. Apăsând pe aceste săgeți ele se fac verzi și astfel traficul este permis în direcția indicată.
* '''Cea mai bună practică pentru stabilirea restricțiilor de deplasare în intersecții''' este ca mai întâi selectați intersecția și dați pe ''Allow all connections'' urmând ca ulterior să selectați fiecare arteră împarte și să aplicați restricțiile de deplasare către o altă arteră (exemplu: virajele la stânga de pe marele bulevarde omise de mulți editori!!!)
* '''Uitați-vă ce au început alții deja să facă și continuați ce au făcut ei.''' Ca exemplu, insipirațieinspirație, poate nu cel mai bun exemplu, aruncați o privire peste orașul București.
* '''Întodeauna folosiți-vă de punctele (rutele) GPS''' prin activarea stratului (layer) GPS Points și ajustați arterele să corespundă acestor puncte GPS.
Administrators, translate-proofr, Widget editors
3,474
edits