Benelux WME Quick-Start (NL)

From Wazeopedia

Revision as of 21:53, 3 April 2015 by GertBroos (talk | contribs) (Created page with "Een weg met een lus aanmaken")

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands
Flag of Benelux.png BeNeLux Community Wegtypes Plaatsen Forum WME Flag of Benelux.png

Benelux announcement:

You're looking at the old outdated legacy BeNeLux Wiki.

The current BeNeLux Wazeopdedia Wiki can be found at here. -.

BeNeLux


This new page is currently undergoing modifications. The information and guidance is currently considered accurate enough to be followed now. This content is open to changes from anyone during construction. If you would like to make changes or have questions, please post a message in this forum.


WazeMapEditing.png

Welkom editor!

Deze pagina voorziet de basis om van start te gaan met het aanpassen van de kaart. Waze is navigatie software, en geen topografische kaart, dus sommige dingen gaan op een andere manier getekend worden dan je zou verwachten. Anderzijds zal je misschien bedolven worden door de hoeveelheid informatie die op je afkomt. De Community zal je graag helpen om je aanpassingen correct te laten verlopen.

Hoe kom je in de Waze Map Editor (WME)

 1. Ga naar www.waze.com. Als er gevraagd wordt om in te loggen, gebruik dan dezelfde gebruikersnaam en paswoord als in de Waze client app en de rest van de Waze website.
 2. Kies je locatie rechtsboven in de balk
 3. Klik 'live map'
 4. Klik 'edit the map'

Of, ga meteen naar www.waze.com/editor/?env=row.

Als je bent ingelogd, zie je de volgende pagina:

Wme whole window blank.jpg

Als je meer wil leren over de mogelijkheden en functies van de WME (Waze Map Editor), dan kan je hier meer informatie over vinden op de WME Interface and Controls pagina.

Start in de Leermodus

Voordat je de kaart echt gaat bewerken, kun je eerst het editen oefenen. Ga naar WME server and kies voor de Leermodus. Als je al ingelogd bent, log dan uit om de Leermodus te kunnen gebruiken.

WME heeft een Leermodus ofwel oefenmodus, waarin je vrijwel alle edits kunt doen, behalve het bewaren van de veranderingen. Daarvoor moet je inloggen. De oefenmodus helpt je om nieuwe of gecompliceerde kaartbewerkingen voor te bereiden voordat je ze daadwerkelijk uitvoert.
Meer informatie is te vinden onder Practice Mode (Engels).

De kaart bewerken (Map editing)

Most starting editors at first try to match the map of Waze perfectly to the satellite image. They split roads, add bicycle paths and walking trails, make the roads very fluently and draw detailed places. However, Waze is NOT a topografical map, but a navigation system that routes you to your destination in the best/fastest way. Therefore, keep the Waze map simple: The lesser the detail, the clearer the map, lesser data use, faster calculations, and easier maintainance. With that in mind, let's start edit the map!

Een weg toevoegen

 1. Beweeg de muis over de DrawRoads.jpg knop op de toolbar bovenaan aan je scherm en klik "Weg" (Sneltoets: i; Roundabouts are explained in another section)
 2. Ga met je muis naar het punt waar je wilt dat de nieuwe weg begint en klik een keer met je linkermuisknop.
 3. Volg de richting waarin de weg loopt en klik steeds één keer links om een geometrie-knooppunt toe te voegen, waarmee je bochten in de weg kunt maken.
 4. Bij het einde van de weg, dubbelklik (of shift-click) voor het eindpunt van het segment.
 5. Selecteer het segment opnieuw en vul de details aan in het menuvenster aan de linkerkant.
 • Elk toegevoegd segment krijgt in principe een stads- en straatnaam. Deze voeg je toe in het menu links, waar je op "Bewerken" klikt (Sneltoets: e). Als er geen Gemeente of Straatnaam beschikbaar is, kruis dan "Geen" aan achter deze opties. Doe je dat niet, dan blijft het segment zichtbaar als een onafgemaakte, helderrode lijn.
 • Controleer van te voren of een weg ook echt bestaat, voordat je deze toevoegt.
 • Bekijk deze instructievideo over het toevoegen van een weg aan een bestaande kruising (Engels).. Noot: deze video is gemaakt met een verouderde versie van WME, waardoor de lay-out anders is.

Voor meer details over nieuwe wegdelen, zie Creating and editing road segments/nl.

Een plaats toevoegen

Beweeg de muis over de DrawPlace.jpg knop om de verschillende categorieën te zien. Kies een categorie en klik de plek aan waar deze locatie op de kaart komt te staan. Op eze manier krijg je een Plaats/punt. Gebruik het linker menu om dit om te zetten naar een area, of om meer informatie over de Plaats toe te voegen. De vorm van een Plaats/area kun je aanpassen met behulp van de geometrie-knooppunten.

Meer informatie over Plaatsen vind je op de BeNeLux Plaatsen pagina.

Wijzigen van kaartonderdelen

Om bestaande wegen of Plaatsen selecteer je het betreffende object. Nu kun je de vorm of eigenschappen wijzigen.

Geometriepunten

Segments Nodes Junctions.png

Segment-geometriepunt
Plaats-geometriepunt
Wanneer je een segment of Plaats/gebied bewerkt, zie je grote witte rondjes op de plek waar de vorm verandert. Daarmee kun je de vorm veranderen. Als je op het rondje klikt dan kun je deze verplaatsen, waarmee je de geometrie kunt wijzigen. Met de d toets verwijder je een geometriepunt. Door de d toets ingedrukt te houden terwijl je met de muis over meerdere geometriepunten beweegt, kun je er meerdere in een beweging weghalen.
Segment intergeometry node.png
Landmark intergeometry node.png
De kleine witte rondjes tussen de geometriepunten zijn de z.g. "inter"-geometriepunten. Door ze aan te klikken en te verplaatsen, worden het zelf grote geometriepunten. Tussen deze en de andere geometriepunten verschijnen dan weer nieuwe "inter"-geometriepunten.

TIP: Onder het Layers.png Layer icoon rechtsboven op de Map Editor Tool Bar, kun je de you can turn off the wegenlaag, zodat je een beter zicht hebt op het verloop van de weg op de satelietbeelden.
TIP: de Del-toets verwijdert een geselecteerd segment, Plaats of een knooppunt´´

Meer informatie vind je op de pagina Editing existing roads (Engels).

Wegen aansluiten

Bij het maken of verplaatsen van segmenten, maakt de editor automatisch nieuwe knooppunten aan.

 1. Als je bij nieuwe wegen het start- of eindpunt op een bestaand segment maakt, wordt een kruispunt gemaakt op die plek
 2. Als je van bestaande segmenten het begin- of eindpunt verplaatst naar een ander bestaand segment, maakt de editor een kruispunt aan op het punt van aansluiting
 3. Je kunt ook een kruising zelf selecteren en verschuiven, en zelfs aansluiten op een ander segment of kruispunt.

Wegen overbruggen

 1. Als je twee aansluitende wegen selecteert, verschijnt er een Bridge idle.png icoon
 2. Klik op het icoon om van de twee segmenten één weg te maken.
 • Voorwaarde is wel dat de eigenschappen van de segmenten hetzelfde zijn. Als dat niet zo is, zie je ook het brug icoon niet
 • Door het brug icoon te gebruiken, wordt de hoogte van de nieuw gevormde weg automatisch 1 niveau hoger dan het hoogste niveau van een van de segmenten. Indien dit niet overeenkomt met de realiteit, zul je dit moeten aanpassen.

In het algemeen geldt dat als je het overbruggingsicoon kunt gebruiken, je ook simpelweg het knooppunt tussen de segmenten kunt selecteren en verwijderen (op het prullenbak icoon klikken of de Del toets gebruiken). Als de prullenbak niet oplicht, hebben de segmenten verschillende eigenschappen. Het kan goed zijn dat dat precies de reden is dat er een knooppunt is. Meer details vind je bij Overpasses, Underpasses and Bridges (Engels).

Kruisende wegen

Als twee segmenten elkaar kruisen op hetzelfde hoogteniveau, dan kun je ze gemakkelijk met elkaar verbinden. Dat is vooral handig bij het aanleggen van nieuwe wijken, waar je de wegen van de ene naar de andere kant over elkaar heen kunt tekenen. Vervolgens verbind je ze met elkaar op de volgende manier:

 1. Selecteer de kruisende segmenten (zie Select Multiple Segments)
 2. Klik op Node idle.png, die verschijnt boven de kruising
 3. Een kruispunt wordt gemaakt

Het kruispunticoon verschijnt niet als de wegen elkaar meerdere keren kruisen, of als het hoogteniveau verschilt. Deze methode zou ook met onbenoemde (rode) wegen werken, maar soms laat de editor het dan afweten en moet je eerst de wegen benoemen. Ook kan het helpen om het zoom level te veranderen als het kruispunticoon niet verschijnt. Voor meer informatie, zie Overlapping road junctions (Engels).

Controleer ook de turn restricties op de nieuwe kruispunten.

Afslagbeperkingen

Lotsa turns.jpg

Als je een segment selecteert, kun je de afslagbeperkingen instellen door op de pijlen te klikken die bij de kruisingen met andere segmenten verschijnen.

In het algemeen geldt:

 • Een groene pijl betekent: Toegestaan
 • Een gele pijl met een clock betekent Gedeeltelijk toegestaan (tijds- of voertuigtype beperking)
 • Een rode pijl met een rondje met een streep erdoor (zoals een bord verboden in te rijden) betekent: Niet toegestaan
 • Bij elke klik op een pijl, wissel je tussen toegestaan en niet toegestaan, of tussen gedeeltelijk toegestaan en helemaal niet toegestaan.

NOOT: Het rode rondje en het clock symbooltje zijn toegevoegd zodat editors die last hebben van kleurenblindheid toch de verschillende pijlen kunnen onderscheiden.

Each arrow must be set correctly for Waze to route correctly. Initial turn restrictions on roads that are impported by Waze, are set automatically by the Waze routing engine. Automatically set turns can be altered by the routing engine, but manually set turns cannot. Unfortunately, both automatic and manually set restricted turns are represented by red arrows and cannot be distinguished. Currently, when you use the option to enable all turns, it will not fully change the routing from automatic to manual instructions, leaving possible so called RevCons. To clear these, select the junction with the mouse. Then, in the left menu pane, click the link to "Disallow all connections" and then "Allow all connections". Alternately you can use the keyboard shortcuts, by pressing the letter 'q' to disallow all connections, followed by 'w' to allow all connections.

See the section set allowed turns for more information.

Keyboard Shortcuts for turn instructions

 • Press s to separate overlapping arrows.
 • Press a to make arrows transparent or opaque, so you can see beneath them or click items under them
 • Press q to disallow all turns
 • Press w to allow all turns
 • Press Shift+z to toggle between seeing the turns for one segement, or seeing all resticted turns (red arrows) for all junctions in your screen.

Maak een rotonde

 1. Draw single road segments that will lead to the roundabout and ensure they extend into the center of the roundabout area. Use the visual map or gps points to align the roads.
 2. Hover the mouse over the DrawRoads.jpg button on the toolbar at the top of the page and click "Roundabout" (Shortcut key: o).
 3. Click the mouse on the map at the center of the roundabout area.
 4. Move the mouse cursor outside, up to the middle of where the roundabout road should be, and single-click.
 5. Roundabouts should not get a Streetname to enable proper routing. Enter the City name in the "Edit" menu left. Check the "None" box of the Streetname.

Roundabouts in WME will yield specific routing instructions to drivers, such as "at the roundabout, take the third exit". If those routing instructions could confuse drivers, the Roundabout tool should not be used.

Roundabouts should never be used for cul-de-sacs or other dead end streets, regardless of how round they are. A single road segment leading to a cul-de-sac should be drawn as a dead end. With very large roads it might be advisable to create a loop, but not a roundabout.

Traffic circles without roundabout signs neither should be drawn as a roundabout. In some cases, a roundabout is not used even if there is a roundabout sign, to create the best possible instructions for the situation.
Extended information can be found in the USA wiki: Roundabouts.

Een weg met een lus aanmaken

When drawing a road which connects to the same segment at both ends, only one junction is created. To create the other junction:

 1. Move the end of the new segment away from where it is
 2. Drop it
 3. Move it back to where you want the junction to be

When the start and end of a road segment ends at the same junction, the above may not work. Cut the looping segment somewhere, following the instructions in Cutting a segment. Then join the remaining segment end to the common junction and apply normal turn restrictions.

Please note, this form of loop road should only be sparsely used with care. For more information, see the article Loops in the Junction Style Guide.

Walking Trails / Pedestrian Boardwalks

Non-drivable roads should rather NOT be added to the map. They are often not necessary to use, because Waze is solely meant for drivers. They should only be added when it improves navigation for the driver:

General exceptions for drawing non-drivable roads

 • If navigation is unclear without them
 • If there aren't alternative ways leading to the destination
 • to prevent automatic Map Problems (MP’s), because of cyclists, walkers or travellers with public transport who use Waze (Aaargh).
 • To separate different speed tracks, for keeping speed data accurate.
 • the segment contains housenumbers.

Both Walking Trails and Pedestrian Boardwalks, as all non-drivable roads, should generally not be connected to drivable roads. Although the penalty in the routing calculation is high, if these roads would be connected, it can generate wrong routes. For detailed information, read the pages on Pedestrian Boardwalks and Walking Trails. When you have any doubt on using one of these segment types, just ask your Community.

Parkeerplaatsen

WME ParkingLot corrects.PNG
WNE ParkingLotPlace.PNG

Parkeerplaatsen worden best spaarzaam gebruikt, om de kaart niet te "vervuilen". Het belangrijkste is om mensen te kunnen navigeren van en naar de parkeerplaats. Voor kleine parkeerplaatsen volstaat meestal een enkel segment. Grotere parkeerplaatsen (bvb. grote winkelcentra) kan je best voorzien van het volgende:

 • Hoofdingang vanaf de straat aangrenzend aan de parkeerplaats.
 • Delen die langs de ingang van een gebouw gaan.
 • Delen die de omtrek van de parkeerplaats omvatten.
 • Verbindingswegen die bestuurders van een deel van de parkeerplaats naar een verder gelegen plaats leiden.

De afbeeldingen aan de rechterkant kan je als voorbeeld gebruiken, hoe je een grotere parkeerplaats indeeld.

De wegen die een parkeerplaats voorstellen, moeten ook zo worden aangeduid in het menu links onder "wegtype". Deze zorgen ervoor dat Waze niemand navigeert door een parkeerplaats om zijn doel te bereiken.

De weg van een parkeerplaats krijgt alleen de naam van de stad/gemeente toegewezen, geen straatnaam. (selecteer "geen" achter het invulveld van de straatnaam) tenzij het een officiële straat is. Gebruik nooit namen zoals 'Parkeerplaats theater' en dergelijke. Voor meer informatie kan je altijd de pagina Parkeerplaats wegen in de Benelux lezen.

Grote parkeerplaatsen die gemakkelijk herkenbaar en belangrijk zijn, kan je ook aanduiden als een plaats. Een gedetailleerde uitleg vind je op de pagina Plaatsen.

Huisnummers

Sinds november 2014 worden huisnummers ingevoerd via WME ook gebruikt in de zoekfunctie van de app en livemap. Om deze functionaliteit te ondersteunen werd er voor verschillende landen, waaronder Nederland, een basisimport uitgevoerd. Dit was niet het geval voor België en Luxemburg.

Bij een zoekopdracht worden verschillende bronnen aangewend, in volgende volgorde:

 1. Bewerkte huisnummer uit WME
 2. Adresgegevens uit Google
 3. Onbewerkte huisnummer uit WME (geïmporteerde data)

Geïmporteerde huisnummers kan je herkennen aan het feit dat er geen editor gekoppeld is in het huisnummervenster. Je voegt in principe alleen maar de huisnummers toe, waarvan je merkt dat ze op een verkeerde locatie staan. Vind je een verkeerd gepositioneerd of ontbrekend huisnummer, dan voeg je dit toe via de WME. Als er al een huisnummer staat en dit is correct, verplaats het dan een klein beetje (paar pixels) en druk op opslaan. Nu zou je gebruikersnaam moeten gekoppeld zijn aan dit huisnummer wanneer je dit selecteerd.

"Let op: Wees ervan bewust dat in de applicatie, oude zoekopdrachten verwijderd dienen te worden om een up to date resultaat te krijgen."

Solve Map Problems (MP's) and User Requests (UR's)

Solving Problem pin open-low.pngMP's and Request pin open-low.pngUR's needs attention and often quite some knowledge. Unless you are sure about the problem (e.g., you are local and checked the situation), it is not advised to do this when you are a starter to WME. More information can be read in Update Requests and Map Problems.

Hoe maak je een permalink

Het permalink icoon Wme permalink icon.jpg rechtsonder in beeld heeft twee functies -- je scherm verversen en een Permalink maken, waarmee je gemakkelijk aan andere editors kunt laten weten waarover je praat. Een permalink is een URL die rechtstreeks een specifieke locatie op de kaart laat zien. Het bevat de latitude en longitude, zoomniveau, zichtbare lagen en eventuele geselecteerde objecten.

Om je browser te verversen waarbij je je huidige scherminfo behoudt, klik simpelweg op het permalink icoon. Alle niet bewaarde gegevens gaan verloren. Ook het chatvenster wordt vernieuwd. De permalink URl staat in de adresbalk en kan worden gekopieerd.

Om een permalink te maken zonder dat je gegevens verloren gaan, beweeg je met de muis over het Wme permalink icon.jpg permalink icoon, totdat je een bericht ziet verschijnen. Gebruik dan Ctrl+C om de permalink te kopieren. Je kunt de link nu overal plakken waar je wil.

Om een Plaats, kruispunt, of segment in de permalink op te nemen, selecteer deze voordat je de permalink maakt. wil je meerdere segmenten of objecten meenemen in de permalink, gebruik dan ctrl+click (for MAC: Command+click) om er meerdere te selecteren.

De volgende stap

Waze gelukkig!
.


Flag of Benelux.png BeNeLux Community Wegtypes Plaatsen Forum WME Flag of Benelux.png