Difference between revisions of "Romania"

From Wazeopedia
m (Mini-Ghid pentru cei ce vor să contribui la Waze (Editori de hărți))
Line 24: Line 24:
 
'''Așadar vă rugăm să NU editați hărți dacă nu ați citit cu atenție următoarele pagini:
 
'''Așadar vă rugăm să NU editați hărți dacă nu ați citit cu atenție următoarele pagini:
 
'''
 
'''
* [[Categorii de drumuri şi modalităţi de denumire]] - FOARTE IMPORTANT
+
* [[Categorii de drumuri şi modalităţi de denumire]] - '''FOARTE IMPORTANT'''
* [http://www.waze.com/wiki/index.php/Map_Editing_%28new_Editor%29 Noul Editor Waze de hărți - FOARTE IMPORTANT]
+
* [http://www.waze.com/wiki/index.php/Map_Editing_%28new_Editor%29 Noul Editor Waze de hărți] - '''FOARTE IMPORTANT'''
* [[Situaţia cartografierii drumurilor principale]] -
+
* [http://www.waze.com/wiki/index.php/Best_map_editing_practice Cele mai bune practici de editare a hărților] - '''FOARTE IMPORTANT'''
 +
* [[Situaţia cartografierii drumurilor principale]]
 
* [http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=120&t=1757 Discuţie generală despre editarea hărţilor în România]
 
* [http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=120&t=1757 Discuţie generală despre editarea hărţilor în România]
 
* [http://www.youtube.com/watch?v=HVksbb1Z4SQ Ghid video în limba engleză]
 
* [http://www.youtube.com/watch?v=HVksbb1Z4SQ Ghid video în limba engleză]
  
 +
 +
'''Vă rugăm, insistent, aplicați următoarele reguli:'''
 +
* '''Folosiți diacriticele''' în denumirile străzile și a localităților!!! Ex: '''București''' și NU Bucuresti. '''Calea Moșilor''' și NU Calea Mosilor.
 +
* '''Folosiți prefixele artelor''', pe cât posibil forma scurtă!!! Ex: '''Str. Obor''' și NU simplu Obor. Pe hartă va apărea doar Obor și nu vei ști dacă e vorba de o arteră sau de o localitate denumită Obor. Plus că în orașele mari există Str. Obor, Bd. Obor, Int. Obor etc.
 +
* '''Întotdeauna asigurați-vă că arterele pe care le editați sunt conectate de celelalte artere, iar permisiunile evidențiate prin săgeți verzi/roșii sunt corespunzătoare.''' Nu e suficient ca o strada să se suprapună cu o alta stradă. Noul editor Waze va încerca, să creeze conexiunea a două artere cand apropii o arteră de cealaltă, ca un magnet. Atunci vor apărea săgețile roșii. Apăsând pe aceste săgeți ele se fac verzi și astfel traficul este permis în direcția indicată.
 +
* '''Cea mai bună practică pentru stabilirea  restricțiilor de deplasare în intersecții''' este ca mai întâi selectați intersecția și dați pe ''Allow all connections'' urmând ca ulterior să selectați fiecare arteră împarte și să aplicați restricțiile de deplasare către o altă arteră (exemplu: virajele la stânga de pe marele bulevarde omise de mulți editori!!!)
 +
* '''Uitați-vă ce au început alții deja să facă și continuați ce au făcut ei.''' Ca exemplu, insipirație, poate nu cel mai bun exemplu, aruncați o privire peste orașul București.
 +
 +
Vă mulțumim că înțelegeți și respectați aceste indicații și vă invităm alături de noi în comunitatea Waze România.
  
 
==[[Getting Started|Introducere]]==
 
==[[Getting Started|Introducere]]==

Revision as of 10:55, 9 May 2012

Ghidul Waze în România (Under Development)

Despre Waze

Waze este o aplicație de navigație GPS revoluționară ce se adresează utilizatorilor telefoanelor mobile inteligente (smartphone). Spre deosebire de alte aplicații de navigație, avantajul aplicației Waze este acela că te va duce la destinație pe calea cea mai rapidă, ținând cont de valorile din trafic în timp real. Waze, este, cel puțin în acest moment, alternativa la TMC (Traffic Message Channel), dar cum în România nu există așa ceva, este singura aplicație care îți va furniza date din trafic în timp real, iar rutele tale vor fi optimizate în permanență în funcție de actualizările ce vin în timp real din trafic.

Waze poate rula pe telefoane cu [Android], iPhone, Windows Mobile, Symbian si chiar pe BlackBerry. Mai multe aici: [1]

Waze necesita o conexiune permanentă la internet pentru a putea rula.

Waze este GRATUIT. Nu există abonament, totul fiind 100% gratuit. Singurele costuri implicate reprezintă traficul de date, iar într-o lună de zile Waze consumă câțiva zeci de mega, în funcție de cât de intens este folosit.

Hărțile GPS din Waze sunt create de utilizatori. Și tu poți contribui la realizarea acestor hărți. Vă rog să citiți mai jos, cu atenție mare, cum poți contribui la editarea hărților. Hărțile se actualizează destul de frecvent (uneori o dată pe lună, alteori o dată pe sătămână).

Cum funcționează? Aplicația Waze trimite în mod automat valorile de trafic (viteza medie pe segmente de drum) și aceasta este primită automat de toți utilizatorii Waze, evidențiindu-se chiar pe hartă zonele cu probleme, iar aplicația te va redirecționa pentru a evita ambuteiajele. Poți chiar tu, manual, să raportezi ambuteiaje în trafic, precum și alte pericole din trafic, inclusiv acolo unde se află Poliția (radare, de exemplu).

Pe lângă acestea, Waze se integrează și cu rețelele de socializare Facebook, Foursquare , Twitter. Există chiar și o pagină dedicată pe Facebook comunității Waze din România urmând acest link.

Te invităm să participi pe forumul dedicat Waze România unde vei putea afla mult mai multe și vei afla în primul rând cum să contribui la Waze.

Mini-Ghid pentru cei ce vor să contribui la Waze (Editori de hărți)

Deoarece numărul utilizatorilor de Waze este în continuă creștere mulți dintre ei încep să editeze hărți fără să aibă cele mai mici cunostințe despre editarea hărților Waze, despre bunele practici și multe altele.

Așadar vă rugăm să NU editați hărți dacă nu ați citit cu atenție următoarele pagini:


Vă rugăm, insistent, aplicați următoarele reguli:

  • Folosiți diacriticele în denumirile străzile și a localităților!!! Ex: București și NU Bucuresti. Calea Moșilor și NU Calea Mosilor.
  • Folosiți prefixele artelor, pe cât posibil forma scurtă!!! Ex: Str. Obor și NU simplu Obor. Pe hartă va apărea doar Obor și nu vei ști dacă e vorba de o arteră sau de o localitate denumită Obor. Plus că în orașele mari există Str. Obor, Bd. Obor, Int. Obor etc.
  • Întotdeauna asigurați-vă că arterele pe care le editați sunt conectate de celelalte artere, iar permisiunile evidențiate prin săgeți verzi/roșii sunt corespunzătoare. Nu e suficient ca o strada să se suprapună cu o alta stradă. Noul editor Waze va încerca, să creeze conexiunea a două artere cand apropii o arteră de cealaltă, ca un magnet. Atunci vor apărea săgețile roșii. Apăsând pe aceste săgeți ele se fac verzi și astfel traficul este permis în direcția indicată.
  • Cea mai bună practică pentru stabilirea restricțiilor de deplasare în intersecții este ca mai întâi selectați intersecția și dați pe Allow all connections urmând ca ulterior să selectați fiecare arteră împarte și să aplicați restricțiile de deplasare către o altă arteră (exemplu: virajele la stânga de pe marele bulevarde omise de mulți editori!!!)
  • Uitați-vă ce au început alții deja să facă și continuați ce au făcut ei. Ca exemplu, insipirație, poate nu cel mai bun exemplu, aruncați o privire peste orașul București.

Vă mulțumim că înțelegeți și respectați aceste indicații și vă invităm alături de noi în comunitatea Waze România.

Introducere

Help Improve Waze

Map Editing

Area Manager

Use your language skills

Traducerea Waze in Romana

Problems and Issues

Development Plans

Technical Information