Raskrižje

From Wazeopedia

Trosmjerno raskrižje

Opis Tip raskrižja Slika
Jednostavno raskrižje Počnimo s jednostavnim raskrižjem. Cesta obično pogoduje "glavnoj ulici" pod kutom od 90 stupnjeva. Ovo je najjednostavnija situacija na karti. Jct 3 90.png
Jednostavno raskrižje s neobičnim kutom Kako bi ispravno izveli to raskrižje i da bih dobili "skrenite desno" ili "skrenite lijevo", moramo ih uctrati tako da se kut od 90 stupnjeva ponovno stvori. To postižemo dodavanjem dodatnih točaka geometrije i crtanjem malog zavoja. Jct 3 45.png
Jct 3 45 curve.png

Y ogranak

Kod Y ogranka je važno obratiti pozornost na to kako su stvorene kako bi dobili točne upute. Nazivi segmenata i geometrija su vrlo važni.

U slijedecem primjeru, cesta s više traka zove se "Main Street" na zapadu i "Atlantic Avenue" na istoku. Promjena imena odvija se iz križanja u kojoj se odvaja "Main Street".

Jct Y ex aerial.png

Opis gore predstavlja odprilike kako se odvija situacija. Ali kako slika pokazuje, tehnički opis bi bio da "Main Street" nastavlja ravno i odvajaju se s "Atlantic Avenue". Ali ako ih tako ucrtamo na karti, proizvodimo problem.

Jct Y ex map bad.png

Budući da oba segmenta ulice "Main Street" imaju isti naziv, server za rutanje pretpostavlja da je se tu "nastavlja ravno naprijed", kako se ovdje može vidjeti iz ortofota. Ako su dva segmenta sada ravna linija, pojačavamo pretpostavku da "Main Street" u "Main Street" mora biti "ravno naprijed".

Ali "ravno naprijed" u našem slučaju je od "Main Street" u "Atlantic Avenue". Znaci nastavljanje bez obzira na promjenu imena. Da bi server za rutanje razumio situaciju, moramo prilagoditi geometriju segmenata. Rezultat je prikazan na sljedećoj slici:

Jct Y ex map.png

Na cesti s više traka napravili smo prijelaz na raskrižju, pod kutom od gotovo 0 stupnjeva.  Main Street  odvaja se pod kutom od 90 stupnjeva. Server rutanja sada bi također trebao znati da ovdje postoji skretanje. Rezultat je da se sada upućuje skretanje iz  Main Street  u  Main Street  točno onako kako bi vozač i očekivao na cesti.

Četverosmjerno raskrižje

Opis Tip raskrižja Slika
Jednostavno raskrižje Gore navedene pristupe možemo primijeniti na "četverosmjerno raskrižje". I opet možemo očekivati kutove od 90 stupnjeva. Jct 4 90.png
Jednostavno raskrižje s neobičnim kutom Ako imamo "četverosmjerno raskrižje" s oštrim kutovima, moramo ih promijeniti. Ponovno radimo s geometrijskim točkama kako bismo promjenili kut na potrebnih 90 stupnjeva. Jct 4 45.png
Jct 4 45 curve.png

Segmenti unutar raskrižja

Za segmente koji se izvode unutar raskrižju, ime ulice ostaje prazno. Imenovanje tih segmenata dovodi do netocnih uputa. Segment može biti nazvan samo ako se pogrešna obavijest može isključiti za sve upute za skretanje, čak i za dopuštena polukružna okretanja. U slučaju sumnje, segment se ne smije imenovati.

Upute za skretanje

Ako slijediš nekoliko osnovnih pravila pri radu na skretanjama, mnogo je lakše predvidjeti ponašanje navigacije kod križanja:

Kut skretanja Raspon Vrsta ceste Instrukcija
22° 0°-44° Sve osim rampe, glavne/sporedne magistrale, autoceste Držite lijevo / Držite desno
rampa, glavna/sporedna magistrala, autocesta
Držite lijevo / Izađi lijevo
90° 45° - 150° Sve Skrenite lijevo / Skrenite desno
Wme turn override hover2.png

Upute za skretanje dodatan su način za prisiljavanje ili ukidanje najava i primjenu samo ako je to potrebno. Nema razloga za nadjačavanje postojećih struktura kao što su Wayfindersi.

Pozor: Novim urednicima savjetuje se da traže savjet kod iskusnih urednika.

UputeZaSkretanje.PNG
 • Waze selected = instrukcija nije prisiljena, prema uređenim segmentima i njihovim pravilima
 • Ništa = nema instrukcije
 • Skrenite lijevo
 • Skrenite desno
 • Držite lijevo
 • Držite desno
 • Nastavi = za "nastavite ravno naprijed"
 • Izađite lijevo
 • Izađite desno
 • Uturn
Kada se instrukcije koriste Kada se instrukcije NE koriste
 • ako jednostavna i / ili normalna uređivanja (i njihova pravila npr. u pogledu geometrije) ne daju željene ili neželjene instrukcije
 • ako se želite vratiti iz jednosmjerne ulice natrag u suprotnom smjeru. Umjesto "skrenite lijevo", najavljuje se "Uturn"
 • "detour prevention"
 • na "normalnim" cestama i raskrižjima
 • složena raskrižja ili Wayfindersi trebaju ostati uređene, osim ako nisu jedinstvene po nazivu


Trake za skretanje

Najvažnije je utvrditi treba li nam uopće dodatna traka za skretanje. Obično ona nije potrebna! Vozač koji očekuje raskrižje obično je već primio barem jednu vizualnu ili akustičnu uputu o skorom skretanju i može se pretpostaviti da će pravovremeno prepoznati dostupne mogućnosti skretanja. Za gotovo sva raskrižja vozaču je dovoljno dati informacije o skretanju koje su mu potrebne u pravo vrijeme, za što je potpuno dovoljno jednostavno križanje bez posebno kreiranih traka za skretanje.

Trake za skretanje se u ni pod kojim uvjetima razvrstavaju kao rampe. Trake za skretanje imaju najnižu vrstu ceste svih nalazećih cesta (npr. ako se jedna glavna cesta sa glavnom magistralom križa, onda su trake za skretanje tipa "glavna cesta").

At-grade example1.jpg

Skretanja i poveznice nije potrebno imenovati, jer će pri navigaciji Waze navesti ime ulice u koju ta poveznica vodi. Kod njih treba označiti samo ime mjesta ('Grad'), a kod naziva ceste treba staviti kvačicu pored 'ništa'.

Prije nego stvoriš traku za skretanje, provjeri je li stvarno potrebna. Ako je potrebno, također je korisna rasprava na forumu.

Polukružna okretanja

 • Wme u-turn allowed.png : samo na raskrižjima, gdje je okretanje moguće u jednom pokretu bez ugrožavanja sebe ili drugih
 • Wme u-turn restricted.png: u 99,9 % slučajeva, pogotovo ako su na kraju slijepe ulice

Petlje

Petlja s 3 segmenata

Petlja uobično vodi natrag u jednom smjeru od početne točke. Svaka petlja mora se sastojati od najmanje 3 segmenata!

Inače to može uzrokovati probleme rutanja. Stoga, za petlje manje od 3 segmenata, moraju se dodati još "raskrižja". Mnogi novi urednici kažu da su ta križanja u petlji suvišni i stoga ih izbrišu (pogrešno).