Difference between revisions of "Etusivu"

From Wazeopedia
m
m (fix)
 
(61 intermediate revisions by 7 users not shown)
Line 1: Line 1:
 +
<div style="margin:0; padding:10px; color: white; background:#93c4d3; border: none; border-bottom: 1px solid #94b3c0; font-weight: normal; font-size: 200%; letter-spacing: .04em;">Waze</div><br>
 +
 
'''Waze on ilmainen navigointisovellus mobiililaitteeseesi. Tällä sivulla kerrotaan sovelluksen käytöstä ja karttojen muokkauksesta.'''
 
'''Waze on ilmainen navigointisovellus mobiililaitteeseesi. Tällä sivulla kerrotaan sovelluksen käytöstä ja karttojen muokkauksesta.'''
  
= Wazen tärkeimmät ominaisuudet =
+
== Wazen tärkeimmät ominaisuudet ==
* suomenkielinen käyttöliittymä
+
* Suomenkielinen käyttöliittymä
* ääniopastus useilla kielillä (ei vielä suomeksi)
+
* Ääniopastus useilla kielillä (myös suomeksi)
* puhutut teiden nimet (ei vielä suomeksi)
+
* Puhutut teiden nimet (myös suomeksi)
* nopeusrajoitukset <sup>*)</sup>
+
* Nopeusrajoitukset <sup>*)</sup>
* reaaliaikaiset liikenneraportit
+
* Reaaliaikaiset liikenneraportit
* reaaliaikaiset polttoaineiden hinnat <sup>**)</sup>
+
* Reaaliaikaiset polttoaineiden hinnat <sup>**)</sup>
* tietulliteiden välttäminen <sup>**)</sup>
+
* Tietulliteiden välttäminen <sup>**)</sup>
* ilmaiset, säännölliset ja automaattisesti latautuvat karttapäivitykset, joita sinäkin voit auttaa tekemään
+
* Ilmaiset, säännölliset ja automaattisesti latautuvat karttapäivitykset, joita sinäkin voit auttaa tekemään
* kohdehaku monilla tavoin: osoitteella, kategorialla, kohteen nimellä, maamerkillä, tai puhelimesi yhteystiedolla
+
* Kohdehaku monilla tavoin: osoitteella, kategorialla, kohteen nimellä, maamerkillä, tai puhelimesi yhteystiedolla
* sisäänrakennettu kohdehaku myös Googlesta
+
* Sisäänrakennettu kohdehaku myös Googlesta
* tukee muiden ohjelmien lisäämiä kohteita
+
* Tukee muiden ohjelmien lisäämiä kohteita
* kilpailuelementit sekä sisäänrakennetut yhteisöpalveluominaisuudet
+
* Kilpailuelementit sekä sisäänrakennetut yhteisöpalveluominaisuudet
  
Wazen tiedot paranevat aina kun ajat sovellus päällä
+
Wazen tiedot paranevat aina kun ajat sovellus päällä.
  
 
<small><nowiki>*</nowiki>) Sään ja liikennetilanteen mukaan muuttuvat rajoitukset eivät ole tuettu</small><br>
 
<small><nowiki>*</nowiki>) Sään ja liikennetilanteen mukaan muuttuvat rajoitukset eivät ole tuettu</small><br>
 
<small><nowiki>**</nowiki>) Tietullit ja polttoaineiden hinnat vaativat käyttäjien avustusta</small>
 
<small><nowiki>**</nowiki>) Tietullit ja polttoaineiden hinnat vaativat käyttäjien avustusta</small>
  
= Käytön aloittaminen =
+
== Käytön aloittaminen ==
Wazen voi ladata Android- tai iOS-laitteeseen [https://www.waze.com/fi palvelun etusivulta]. Windows- ja Symbian-laitteet eivät ole tuettuja. Wazen käyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröimällä tunnuksen ja salasanan saat tallennettua suosikit, saavuttamasi pisteet, pääset muokkaamaan karttaa ja kirjoittamaan keskustelufoorumille.
+
Wazen voi ladata Android- tai iOS-laitteeseen palvelun etusivulta. Windows- ja Symbian-laitteet eivät ole tuettuja. Wazen käyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröimällä tunnuksen ja salasanan saat tallennettua suosikit, saavuttamasi pisteet, pääset muokkaamaan karttaa ja kirjoittamaan keskustelufoorumille.
 +
* [https://www.waze.com/fi Lataa Waze-sovellus]
 +
 
 +
== Taustatietoa Wazesta ==
 +
Waze on tehty nopeuttamaan ruuhkaisessa kaupungissa ajamista ja se on parhaimmillaan kaupunkien keskustoissa muutaman kymmenen kilometrin matkoilla. Pisin Wazen tukema reitti on noin 1600 km. Tätä pidemmillä matkoilla kohteeksi pitää valita reitin varrella oleva piste.
 +
 
 +
Waze on puhtaasti autoilusovellus ja tehty ensisijaisesti henkilöautoilijoille. Sitä ei ole tarkoitettu kevyen liikenteen avuksi eikä kävelijöitä tai pyöräilijöitä ole huomioitu millään tavalla ohjelman käytössä. Wazessa ja sen kartassa on joitain taksien käyttöön sopivia ominaisuuksia, mutta muilta osin julkisen tai raskaan liikenteen erityisvaatimuksia ei ole vielä toteutettu.
 +
* [[Wazen reititys|Miten Wazen reititys toimii]]
  
= Taustatietoa Wazesta =
+
Käyttäjät voivat muokata Wazen karttaa melko vapaasti ja se onkin yksi ohjelman vahvuuksista. Vapaasta muokattavuudesta huolimatta Waze ei ole avointa lähdekoodia ja esimerkiksi reititysalgoritmi on edelleen yhtiön liikesalaisuus. Waze on alkujaan Israelilainen sovellus, jonka Google osti vuonna 2013. Se on kuitenkin itsenäinen sovellus eikä sitä ole sulautettu osaksi Googlen muita tuotteita. Tällä hetkellä Google Maps:n karttaan tuodaan Wazesta ruuhka- ja onnettomuustietoja, sekä reaaliaikaiset tiesulut.  
Waze on tehty nopeuttamaan ruuhkaisessa kaupungissa ajamista ja se on parhaimmillaan kaupunkinen keskustoissa muutaman kymmenen kilometrin matkoilla. Pisin Wazen tukema reitti on noin 1600 km. Tätä pidemmillä matkoilla kohteeksi pitää valita reitin varrella oleva piste.
 
  
Waze on autoilusovellus. Sitä ei ole tarkoitettu kevyen liikenteen avuksi eikä kävelijöitä tai pyöräilijöitä ole huomioitu millään tavalla ohjelman käytössä.
+
=== Yhteisö ===
 +
Wazen aktiiviset käyttäjät muodostavat vapaaehtoisten yhteisön, joka huolehtii alueensa karttojen muokkaamisesta. Suomalaiset Wazen vapaaehtoiset tavoittaa Wazen globaalin keskustelufoorumin alaosioista ''Finland <nowiki>[suomi]</nowiki>''. Kirjoittaaksesi foorumille tarvitset tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa.
 +
* [https://www.waze.com/forum/index.php Wazen maailmanlaajuinen keskustelufoorumi]
 +
* [https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=116 Foorumin suomenkielinen alaosio]
  
Käyttäjät voivat muokata Wazen karttaa melko vapaasti ja se onkin yksi ohjelman vahvuuksista. Vapaasta muokattavuudesta huolimatta Waze ei ole avointa lähdekoodia ja esimerkiksi reititysalgoritmi on edelleen yhtiön liikesalaisuus. Waze on alkujaan Israelilainen sovellus, jonka Google osti vuonna 2013. Se on kuitenkin itsenäinen sovellus eikä sitä ole sulautettu osaksi Googlen muita tuotteita.  
+
=== Pisteet ===
 +
Saat pisteitä aina ajaessasi Waze päällä ja samalla parannat Wazen reittiehdotusten laatua kaikilla käyttäjillä. Sijoituksesi Waze-käyttäjien joukossa nousee pisteiden mukana ja samalla saat enemmän painoarvoa sovelluksen kautta lähettämillesi ruuhka-, vaara- ja poliisiraporteille. Näet pisteesi ja sijoituksesi sekä mobiilisovelluksesta että palvelun yhteenvetosivulta.
  
== Yhteisö ==
+
Huomaa, että pisteet eivät vaikuta kartan muokkauksessa käytettyihin tasoihin, vaan siellä on käytössä muokkausten määrän perustuva tasojärjestelmä.
Wazen aktiiviset käyttäjät muodostavat vapaaehtoisten yhteisön, joka huolehtii alueensa karttojen muokkaamisesta. Suomalaiset Wazen vapaaehtoiset tavoittaa Wazen globaalin keskustelufoorumin alaosioista ''[https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=116 Finland [suomi<nowiki>]</nowiki>]''. Kirjoittaaksesi foorumille tarvitset tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa.
+
* [https://www.waze.com/fi/dashboard Yhteenvetosivu, pisteesi ja sijoituksesi]
  
== Pisteet ==
+
=== Raportit ===
Saat pisteitä aina ajaessasi Waze päällä ja samalla parannat Wazen reittiehdotusten laatua kaikilla käyttäjillä. Huomaa, että pisteet eivät ole sidoksissa kartan muokkauksessa käytettyihin tasoihin, vaan siellä on käytössä oma muokkausten määrän perustuva tasojärjestelmä. Sijoituksesi Waze-käyttäjien joukossa nousee pisteiden mukana ja samalla saat enemmän painoarvoa ohjelmassa tekemillesi ruuhka-, vaara- ja poliisiraporteille. Näet pisteesi ja sijoituksesi sekä mobiilisovelluksesta että palvelun [https://www.waze.com/fi/dashboard yhteenvetosivulta].
+
Waze-sovelluksen kautta voit lähettää erilaisia raportteja kaikkien yhteisön jäsenten avuksi. Ne tulevat näkyviin joko varoituksina muille käyttäjille tai korjauspyyntöinä kartan muokkaajille. Raportti sisältää lähettäjän käyttäjätunnuksen, pois lukien karttavirhettä koskevat raportit, jotka ovat aina anonyymejä.
  
== Raportit ==
+
Saatat saada lisätietopyyntöjä tai kommentteja raporttiisi, etenkin jos se koskee karttavirhettä, mutta myös muulloin, ja voit vastata niihin suoraan sovelluksen kautta. Viestittely toimii vain, jos sovelluksen sosiaalisten verkostojen asetuksissa on otettu käyttöön karttaviestit ja yksityisviestit.
Waze-sovelluksen kautta voit lähettää erilaisia raportteja kaikkien käyttäjien avuksi. Ne tulevat näkyviin joko kartalle tai karttaeditoriin. Raporteilla voi ilmoittaa autoilijoita koskevista havainnoista, kuten
+
 
 +
Raporteilla voit ilmoittaa autoilijoita koskevista havainnoista, kuten
 
* ruuhka
 
* ruuhka
 +
* poliisi
 +
* kolari
 
* vaara
 
* vaara
* poliisi
+
* polttoaineen hinta
* kamera
+
* karttakeskustelu
* tiesulku
 
 
* karttaongelma
 
* karttaongelma
 
* puuttuva paikka
 
* puuttuva paikka
* polttoaineen hinta
 
* karttakeskustelu
 
 
* oma avunpyyntö
 
* oma avunpyyntö
 +
* tiesulku
 +
 +
Raportti syntyy kartalle siihen kohtaan, jossa painat raporttinappia ensimmäisen kerran. Voit sen jälkeen rauhassa valita mitä raportti koskee, kirjoittaa lisätiedot ja lähettää sen. Mikäli et ehdi heti lähettää raporttia, se jää odottamaan ja voit viimeistellä sen myöhemmin painamalla kartan vasemmassa yläkulmassa näkyvää nappia.
  
Ajon aikana näet kartalla muiden lähettämiä raportteja ja voit kiittää niistä tai ilmoittaa, että raportti ei ole enää ajankohtainen.
+
Ajon aikana saatat nähdä muiden lähettämiä raportteja erilaisina ruuhkaa tai vaaraa kuvaavina kuvakkeina sovelluksen karttanäkymässä. Painamalla ruudulla näkyvää kuvaketta voit kiittää raportista tai ilmoittaa, että raportti ei ole enää ajankohtainen. Kiittäminen samalla vahvistaa raportin paikkansapitävyyden. Vahvistamattomat raportit poistuvat kartalta noin puolessa tunnissa, joten aiheellisista raporteista kannattaa aina kiittää.
  
= Kartan muokkaaminen =
+
Karttavirheitä koskevat raportit eivät näy sovelluksessa ja ne jäävät voimaan, kunnes joku yhteisön jäsen on korjannut virheen tai todennut sen tunnistamattomaksi.
Kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus osallistua Wazen karttojen parantamiseen. Tarvitset sitä varten tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa, sekä [https://wazeopedia.waze.com/wiki/Global/Waze_Map_Editor tietoa kartan muokkaamisesta].
 
  
Karttaeditori on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta monimutkainen työkalu ja sillä tehdyt muutokset vaikuttavat suoraan kaikkiin Wazen käyttäjiin. Sen takia editorissa on käytössä tasojärjestelmä. Aloitteleva kartan muokkaaja saa muokata lukitsemattomia teitä ja paikkoja 1,6 km ajamiensa teiden ympärillä. Kauempana olevien tai ylemmälle tasolle lukittujen kohteiden muokkaamiseen tarvitaan kokeneempien editorien apua. Suomen keskustelufoorumilla on viestiketjut [https://www.waze.com/forum/viewtopic.php?f=1312&t=200561 lukitusten poistopyyntöjä] ja muita [https://www.waze.com/forum/viewtopic.php?f=1312&t=107176 yleisiä pyyntöjä] varten.
+
== Kartan muokkaaminen ==
 +
Kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus osallistua Wazen karttojen parantamiseen. Tarvitset sitä varten tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa, sekä tietoa kartan muokkaamisesta.
  
== Karttaeditori ==
+
=== Waze Map Editor ===
[https://www.waze.com/editor/?env=row Waze Map Editor (WME)] on modernilla selaimella käytettävä sovellus. Ainoa virallisesti tuettu versio on Googlen [https://www.google.com/chrome/index.html Chrome]-selain.
+
Wazen karttoja muokataan tietokoneen selainsovelluksella. Sovelluksen nykyisen version nimi on Waze Map Editor, tästä eteenpäin pelkkä ''WME''. Se on modernilla selaimella käytettävä sovellus ja ainoa virallisesti tuettu selain on Google Chromen työpöytäversio.  
  
Yhteisön jäsenet ovat tehneet selainlaajennuksia, jotka helpottavat kartan muokkaamista monin tavoin. [https://wazeopedia.waze.com/wiki/Global/Scripts Laajennuksista] löytyy tietoa Wazeopedian englanninkielisiltä sivuilta ja [https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=819 keskustelufoorumilta].
+
WME on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta monimutkainen työkalu ja sillä tehdyt muutokset vaikuttavat suoraan kaikkiin Wazen käyttäjiin. Sen takia WME:ssä on käytössä tasojärjestelmä. Aloitteleva kartoittaja saa muokata lukitsemattomia teitä ja paikkoja 1,6 km ajamiensa teiden ympärillä. Kauempana olevien tai ylemmälle tasolle lukittujen kohteiden muokkaamiseen tarvitaan kokeneempien kartoittajien apua. Suomen keskustelufoorumilla on viestiketjut lukitusten poistopyyntöjä ja muita yleisiä pyyntöjä varten.  
 +
* WME:n käyttöohjeet
 +
* [[Tasojärjestelmä|Tasojärjestelmä ja aluevastaavat]]
 +
* [https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=1313 Keskustelualue kartan muokkaajille]
 +
* [https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=1312 Keskustelualue ylemmän tason kartoittajille tehtäviä pyyntöjä varten]
 +
* [https://www.waze.com/editor/?env=row Englanninkielinen WME] tai [https://www.waze.com/fi/editor/?env=row Suomenkielinen WME]
  
== Sovitut käytännöt ==
+
==== WME:n laajennukset ====
Suomen alueen karttaa pitkään muokanneet käyttäjät ovat sopineet käytäntöjä, joita tulee noudattaa karttaa muokattaessa. [https://wiki.waze.com/wiki/Editointi Käytännöt] koskevat mm.
+
Yhteisön jäsenet ovat tehneet selainlaajennuksia, jotka helpottavat kartan muokkaamista monin tavoin. Laajennuksista löytyy tietoa Wazeopedian englanninkielisiltä sivuilta ja keskustelufoorumilta.
* teiden tyyppejä
+
* [[global:Scripts|Luettelo WME:n laajennuksista]]
* teiden ja ramppien nimeämistä
+
* [https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=819 Laajennuksia käsittelevä keskustelualue]
* kaupunkien nimeämistä
 
* suomen- ja ruotsinkielisten kaupunkien jaottelua
 
* läpiajokieltojen toteutusta
 
  
Näiden lisäksi karttaa muokatessa pitää noudattaa Wazen [https://wazeopedia.waze.com/wiki/Global/Best_map_editing_practice yleisiä parhaita käytäntöjä].
+
=== Sovitut käytännöt ===
 +
Suomen alueen karttaa pitkään muokanneet kartoittajat ovat sopineet käytäntöjä, joita tulee noudattaa karttaa muokattaessa. Käytännöt koskevat muun muassa teiden tyyppejä, teiden ja ramppien nimeämistä, kaupunkien nimeämistä, sekä suomen- ja ruotsinkielisten kaupunkien jaottelua. Näiden lisäksi karttaa muokatessa pitää noudattaa Wazen yleisiä parhaita käytäntöjä.
 +
* [[Tiet|Teiden tyypit ja nimeämiskäytäntö Suomessa]]
 +
* [[Etusivu/Parhaat_kartanmuokkauskäytännöt|Parhaat kartanmuokkauskäytännöt]]
 +
* [[Etusivu/Kartan_muokkaamisen_pikaopas|Kartan muokkaamisen pikaopas]]
 +
* [[global:Best_map_editing_practice|Wazen yleiset parhaat käytännöt englanniksi]]
 +
* [[legacy:Editointi|Vanha ohjesivu]]
  
== Tekijänoikeudet ==
+
=== Tekijänoikeudet ===
Karttaeditoriin ei saa kopioida tietoa muista lähteistä tekijänoikeuksien vastaisesti. Varmista aina, että lisäämäsi tieto on vapaasti käytettävissä tai olet kerännyt sen käymällä itse paikan päällä.
+
Wazen karttaan ei saa kopioida tietoa muista lähteistä tekijänoikeuksien vastaisesti. Varmista aina, että lisäämäsi tieto on vapaasti käytettävissä tai olet kerännyt sen käymällä itse paikan päällä.

Latest revision as of 12:25, 23 May 2020

Waze


Waze on ilmainen navigointisovellus mobiililaitteeseesi. Tällä sivulla kerrotaan sovelluksen käytöstä ja karttojen muokkauksesta.

Wazen tärkeimmät ominaisuudet

 • Suomenkielinen käyttöliittymä
 • Ääniopastus useilla kielillä (myös suomeksi)
 • Puhutut teiden nimet (myös suomeksi)
 • Nopeusrajoitukset *)
 • Reaaliaikaiset liikenneraportit
 • Reaaliaikaiset polttoaineiden hinnat **)
 • Tietulliteiden välttäminen **)
 • Ilmaiset, säännölliset ja automaattisesti latautuvat karttapäivitykset, joita sinäkin voit auttaa tekemään
 • Kohdehaku monilla tavoin: osoitteella, kategorialla, kohteen nimellä, maamerkillä, tai puhelimesi yhteystiedolla
 • Sisäänrakennettu kohdehaku myös Googlesta
 • Tukee muiden ohjelmien lisäämiä kohteita
 • Kilpailuelementit sekä sisäänrakennetut yhteisöpalveluominaisuudet

Wazen tiedot paranevat aina kun ajat sovellus päällä.

*) Sään ja liikennetilanteen mukaan muuttuvat rajoitukset eivät ole tuettu
**) Tietullit ja polttoaineiden hinnat vaativat käyttäjien avustusta

Käytön aloittaminen

Wazen voi ladata Android- tai iOS-laitteeseen palvelun etusivulta. Windows- ja Symbian-laitteet eivät ole tuettuja. Wazen käyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröimällä tunnuksen ja salasanan saat tallennettua suosikit, saavuttamasi pisteet, pääset muokkaamaan karttaa ja kirjoittamaan keskustelufoorumille.

Taustatietoa Wazesta

Waze on tehty nopeuttamaan ruuhkaisessa kaupungissa ajamista ja se on parhaimmillaan kaupunkien keskustoissa muutaman kymmenen kilometrin matkoilla. Pisin Wazen tukema reitti on noin 1600 km. Tätä pidemmillä matkoilla kohteeksi pitää valita reitin varrella oleva piste.

Waze on puhtaasti autoilusovellus ja tehty ensisijaisesti henkilöautoilijoille. Sitä ei ole tarkoitettu kevyen liikenteen avuksi eikä kävelijöitä tai pyöräilijöitä ole huomioitu millään tavalla ohjelman käytössä. Wazessa ja sen kartassa on joitain taksien käyttöön sopivia ominaisuuksia, mutta muilta osin julkisen tai raskaan liikenteen erityisvaatimuksia ei ole vielä toteutettu.

Käyttäjät voivat muokata Wazen karttaa melko vapaasti ja se onkin yksi ohjelman vahvuuksista. Vapaasta muokattavuudesta huolimatta Waze ei ole avointa lähdekoodia ja esimerkiksi reititysalgoritmi on edelleen yhtiön liikesalaisuus. Waze on alkujaan Israelilainen sovellus, jonka Google osti vuonna 2013. Se on kuitenkin itsenäinen sovellus eikä sitä ole sulautettu osaksi Googlen muita tuotteita. Tällä hetkellä Google Maps:n karttaan tuodaan Wazesta ruuhka- ja onnettomuustietoja, sekä reaaliaikaiset tiesulut.

Yhteisö

Wazen aktiiviset käyttäjät muodostavat vapaaehtoisten yhteisön, joka huolehtii alueensa karttojen muokkaamisesta. Suomalaiset Wazen vapaaehtoiset tavoittaa Wazen globaalin keskustelufoorumin alaosioista Finland [suomi]. Kirjoittaaksesi foorumille tarvitset tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa.

Pisteet

Saat pisteitä aina ajaessasi Waze päällä ja samalla parannat Wazen reittiehdotusten laatua kaikilla käyttäjillä. Sijoituksesi Waze-käyttäjien joukossa nousee pisteiden mukana ja samalla saat enemmän painoarvoa sovelluksen kautta lähettämillesi ruuhka-, vaara- ja poliisiraporteille. Näet pisteesi ja sijoituksesi sekä mobiilisovelluksesta että palvelun yhteenvetosivulta.

Huomaa, että pisteet eivät vaikuta kartan muokkauksessa käytettyihin tasoihin, vaan siellä on käytössä muokkausten määrän perustuva tasojärjestelmä.

Raportit

Waze-sovelluksen kautta voit lähettää erilaisia raportteja kaikkien yhteisön jäsenten avuksi. Ne tulevat näkyviin joko varoituksina muille käyttäjille tai korjauspyyntöinä kartan muokkaajille. Raportti sisältää lähettäjän käyttäjätunnuksen, pois lukien karttavirhettä koskevat raportit, jotka ovat aina anonyymejä.

Saatat saada lisätietopyyntöjä tai kommentteja raporttiisi, etenkin jos se koskee karttavirhettä, mutta myös muulloin, ja voit vastata niihin suoraan sovelluksen kautta. Viestittely toimii vain, jos sovelluksen sosiaalisten verkostojen asetuksissa on otettu käyttöön karttaviestit ja yksityisviestit.

Raporteilla voit ilmoittaa autoilijoita koskevista havainnoista, kuten

 • ruuhka
 • poliisi
 • kolari
 • vaara
 • polttoaineen hinta
 • karttakeskustelu
 • karttaongelma
 • puuttuva paikka
 • oma avunpyyntö
 • tiesulku

Raportti syntyy kartalle siihen kohtaan, jossa painat raporttinappia ensimmäisen kerran. Voit sen jälkeen rauhassa valita mitä raportti koskee, kirjoittaa lisätiedot ja lähettää sen. Mikäli et ehdi heti lähettää raporttia, se jää odottamaan ja voit viimeistellä sen myöhemmin painamalla kartan vasemmassa yläkulmassa näkyvää nappia.

Ajon aikana saatat nähdä muiden lähettämiä raportteja erilaisina ruuhkaa tai vaaraa kuvaavina kuvakkeina sovelluksen karttanäkymässä. Painamalla ruudulla näkyvää kuvaketta voit kiittää raportista tai ilmoittaa, että raportti ei ole enää ajankohtainen. Kiittäminen samalla vahvistaa raportin paikkansapitävyyden. Vahvistamattomat raportit poistuvat kartalta noin puolessa tunnissa, joten aiheellisista raporteista kannattaa aina kiittää.

Karttavirheitä koskevat raportit eivät näy sovelluksessa ja ne jäävät voimaan, kunnes joku yhteisön jäsen on korjannut virheen tai todennut sen tunnistamattomaksi.

Kartan muokkaaminen

Kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus osallistua Wazen karttojen parantamiseen. Tarvitset sitä varten tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa, sekä tietoa kartan muokkaamisesta.

Waze Map Editor

Wazen karttoja muokataan tietokoneen selainsovelluksella. Sovelluksen nykyisen version nimi on Waze Map Editor, tästä eteenpäin pelkkä WME. Se on modernilla selaimella käytettävä sovellus ja ainoa virallisesti tuettu selain on Google Chromen työpöytäversio.

WME on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta monimutkainen työkalu ja sillä tehdyt muutokset vaikuttavat suoraan kaikkiin Wazen käyttäjiin. Sen takia WME:ssä on käytössä tasojärjestelmä. Aloitteleva kartoittaja saa muokata lukitsemattomia teitä ja paikkoja 1,6 km ajamiensa teiden ympärillä. Kauempana olevien tai ylemmälle tasolle lukittujen kohteiden muokkaamiseen tarvitaan kokeneempien kartoittajien apua. Suomen keskustelufoorumilla on viestiketjut lukitusten poistopyyntöjä ja muita yleisiä pyyntöjä varten.

WME:n laajennukset

Yhteisön jäsenet ovat tehneet selainlaajennuksia, jotka helpottavat kartan muokkaamista monin tavoin. Laajennuksista löytyy tietoa Wazeopedian englanninkielisiltä sivuilta ja keskustelufoorumilta.

Sovitut käytännöt

Suomen alueen karttaa pitkään muokanneet kartoittajat ovat sopineet käytäntöjä, joita tulee noudattaa karttaa muokattaessa. Käytännöt koskevat muun muassa teiden tyyppejä, teiden ja ramppien nimeämistä, kaupunkien nimeämistä, sekä suomen- ja ruotsinkielisten kaupunkien jaottelua. Näiden lisäksi karttaa muokatessa pitää noudattaa Wazen yleisiä parhaita käytäntöjä.

Tekijänoikeudet

Wazen karttaan ei saa kopioida tietoa muista lähteistä tekijänoikeuksien vastaisesti. Varmista aina, että lisäämäsi tieto on vapaasti käytettävissä tai olet kerännyt sen käymällä itse paikan päällä.