Taustatietoa Wazesta Näytä historia

Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2019 kello 18.33 – tehnyt FinToy (keskustelu | muokkaukset)

Taustatietoa Wazesta

Waze on tehty nopeuttamaan ruuhkaisessa kaupungissa ajamista ja se on parhaimmillaan kaupunkien keskustoissa muutaman kymmenen kilometrin matkoilla. Pisin Wazen tukema reitti on noin 1600 km. Tätä pidemmillä matkoilla kohteeksi pitää valita reitin varrella oleva piste.

Waze on puhtaasti autoilusovellus ja tehty ensisijaisesti henkilöautoilijoille. Sitä ei ole tarkoitettu kevyen liikenteen avuksi eikä kävelijöitä tai pyöräilijöitä ole huomioitu millään tavalla ohjelman käytössä. Wazessa ja sen kartassa on joitain taksien käyttöön sopivia ominaisuuksia, mutta muilta osin julkisen tai raskaan liikenteen erityisvaatimuksia ei ole vielä toteutettu.

Käyttäjät voivat muokata Wazen karttaa melko vapaasti ja se onkin yksi ohjelman vahvuuksista. Vapaasta muokattavuudesta huolimatta Waze ei ole avointa lähdekoodia ja esimerkiksi reititysalgoritmi on edelleen yhtiön liikesalaisuus. Waze on alkujaan Israelilainen sovellus, jonka Google osti vuonna 2013. Se on kuitenkin itsenäinen sovellus eikä sitä ole sulautettu osaksi Googlen muita tuotteita. Tällä hetkellä Google Maps:n karttaan tuodaan Wazesta ruuhka- ja onnettomuustietoja, sekä reaaliaikaiset tiesulut.

Yhteisö

Wazen aktiiviset käyttäjät muodostavat vapaaehtoisten yhteisön, joka huolehtii alueensa karttojen muokkaamisesta. Suomalaiset Wazen vapaaehtoiset tavoittaa Wazen globaalin keskustelufoorumin alaosioista Finland [suomi]. Kirjoittaaksesi foorumille tarvitset tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa.

Vuonna 2018 avasimme myös Slack-kanavan, jossa on nykyään enemmän reaaliaikaista keskustelua. Myös kuvan jakaminen on siellä helpompaa kuin foorumilla, mutta kannustamme edelleen käyttäjiä kirjoittamaan tärkeimmät asiat foorumille. Slack-kanavalle voit liittyä tästä:

Waze Finland löytyy myös Facebookista:

Pisteet

Saat pisteitä aina ajaessasi Waze päällä ja samalla parannat Wazen reittiehdotusten laatua kaikilla käyttäjillä. Sijoituksesi Waze-käyttäjien joukossa nousee pisteiden mukana ja samalla saat enemmän painoarvoa sovelluksen kautta lähettämillesi ruuhka-, vaara- ja poliisiraporteille. Näet pisteesi ja sijoituksesi sekä mobiilisovelluksesta että palvelun yhteenvetosivulta.

Huomaa, että pisteet eivät vaikuta kartan muokkauksessa käytettyihin tasoihin, vaan siellä on käytössä muokkausten määrän perustuva tasojärjestelmä.

Raportit

Waze-sovelluksen kautta voit lähettää erilaisia raportteja kaikkien yhteisön jäsenten avuksi. Ne tulevat näkyviin joko varoituksina muille käyttäjille tai korjauspyyntöinä kartan muokkaajille. Raportti sisältää lähettäjän käyttäjätunnuksen, pois lukien karttavirhettä koskevat raportit, jotka ovat aina anonyymejä.

Saatat saada lisätietopyyntöjä tai kommentteja raporttiisi, etenkin jos se koskee karttavirhettä, mutta myös muulloin, ja voit vastata niihin suoraan sovelluksen kautta. Viestittely toimii vain, jos sovelluksen sosiaalisten verkostojen asetuksissa on otettu käyttöön karttaviestit ja yksityisviestit.

Raporteilla voit ilmoittaa autoilijoita koskevista havainnoista, kuten

  • ruuhka
  • vaara
  • poliisi
  • kamera
  • tiesulku
  • karttaongelma
  • puuttuva paikka
  • polttoaineen hinta
  • karttakeskustelu
  • oma avunpyyntö

Raportti syntyy kartalle siihen kohtaan, jossa painat raporttinappia ensimmäisen kerran. Voit sen jälkeen rauhassa valita mitä raportti koskee, kirjoittaa lisätiedot ja lähettää sen. Mikäli et ehdi heti lähettää raporttia, se jää odottamaan ja voit viimeistellä sen myöhemmin painamalla kartan vasemmassa yläkulmassa näkyvää nappia.

Ajon aikana saatat nähdä muiden lähettämiä raportteja erilaisina ruuhkaa tai vaaraa kuvaavina kuvakkeina sovelluksen karttanäkymässä. Painamalla ruudulla näkyvää kuvaketta voit kiittää raportista tai ilmoittaa, että raportti ei ole enää ajankohtainen. Kiittäminen samalla vahvistaa raportin paikkansapitävyyden. Vahvistamattomat raportit poistuvat kartalta noin puolessa tunnissa, joten aiheellisista raporteista kannattaa aina kiittää.

Karttavirheitä koskevat raportit eivät näy sovelluksessa ja ne jäävät voimaan, kunnes joku yhteisön jäsen on korjannut virheen tai todennut sen tunnistamattomaksi.