Vinkkejä aloittelijoille

From Wazeopedia

Revision as of 11:29, 20 April 2019 by Tatu P (talk | contribs)

Tällä sivulla annamme muutamia vinkkejä, joilla saat enemmän irti Wazesta. Itse navigoinnin käyttäminen on melko suoraviivaista, mutta näiden vinkkien avulla saat enemmän irti sovelluksesta.

Perusnavigointi

Navigointi Wazella on melko suoraviivaista. Kun sovellus on käynnistynyt, vasemmassa alakulmassa on suurennuslasin kuva. Napauta sitä, jolloin saat esille osoitteenhakutoiminnon. Hakukentässä voit käyttää puheohjausta napauttamalla punaista mikrofoni-ikonia tai kirjoittaa tekstiä napauttamalla hakukenttää. Voit hakea paikkoja, osoitteita tai oikeastaan mitä tahansa kohdetta. Waze tunnistaa myös Google Mapsiin tallennetut paikat. Osoitteella hakiessa kannattaa aloittaa talon numerolla, jolloin Waze ehdottaa mahdollisia kadunnimiä jo muutaman kirjaimen jälkeen (esim. "15 Man" riittää Wazelle, kohteeksi tunnistetaan jo tässä vaiheessa Mannerheimintie 15 tai joku muu vastaava kohde lähelläsi).

Puheohjauksen käyttäminen kohteen hakemisessa

Kun lähdet matkalle, voit lähtiessä helposti löytää määränpääsi klikkaamalla punaista mikrofonia ja sanomalla osoitteen tai kaupungin nimen, esim. "Jyväskylä". Näet kartalla määränpääsi lähistöllä olevat pysäköintitalot tietoineen (aukioloaika ja saatavilla olevat palvelut).

 • Etsi ajo-ohjeet joko kirjoittamalla määränpää hakukenttään tai klikkaamalla punaista mikrofonia, jolloin voit puhumalla kertoa osoitteen tai kaupungin nimen.
 • Kun näet ilmoituksen, voit puhumalla kertoa määränpääsi.
 • Esimerkkinä määränpääksi ilmoitettiin "Jyväskylä". Napauttamalla näytön alaosasta "Katso lisää parkkeja" pääset näkemään läheltä löytyvät pysäköintitalot.
 • Jyväskylän keskustassa lähimmät pysäköintitalot näkyvät kartalla P-symboleilla ja listana kartan alapuolella. Tässä esimerkissä valitaan P-Kolmikulma, josta on n. 6 minuutin kävelymatka määränpäähän.
 • P-Kolmikulmasta näet karttasijainnin lisäksi myös katuosoitteen, aukioloajan ja yhteyspuhelinnumeron. Voit myös merkitä tämän pysäköintipaikan suosikiksesi.
 • Joissain paikoissa on enemmänkin tietoja, esimerkiksi nettisivuja sekä palveluita, vaikkapa yleisö-WC:t tai langaton nettiyhteys. Myös aukioloajat saatetaan näyttää.

Raportin lähettäminen

Yksi Wazen kantavista ajatuksista on yhteisöllisyys. Tämä tarkoittaa myös sitä, että käyttäjän toivotaan raportoivan mahdollisista ongelmista tien päällä. Laita raportti aina liikenneturvallisuus edellä - ojenna puhelin apukuljettajalle tai pysäytä auto mikäli se on mahdollista.

Mikäli siis havaitset ongelmia Wazen kartalla, lähetä siitä meille raportti. Ongelma voi olla mikä tahansa väärästä kadunnimestä puuttuvaan tiehen. Raportteja voi myös lähettää auttamaan kanssa-autoilijoita, esimerkiksi ruuhkasta tai vaikkapa työmaasta tiellä kannattaa aina varoittaa muitakin.

Suosittelemme rekisteröitymään Wazeen, koska ilman sitä tunnukseen ei ole liitetty sähköpostia johon karttaongelman lisätietokysely1 editoreilta voisi tulla. Joudumme valitettavan usein sulkemaan raportteja tunnistamattomana, sillä emme saa niihin koskaan lisätietoa ilmoittajalta.

Raporttien lähettäminen alkaa aina samalla tavalla. Napauta näytöllä olevaa suurta, oranssia ikonia. Napauta oranssia ikonia aina juuri kohteen kohdalla. Raportti ilmestyy kartalle siihen kohtaan, jossa ikonia on napautettu. Sen jälkeen avautuvasta näytöstä voidaan sitten valita erilaisia raporttityyppejä. Raportti voidaan joissain tapauksissa lähettää myös myöhemmin kunhan oranssia ikonia on napautettu oikealla kohdalla. <----- LINKKI RAPORTIN LÄHETTÄMISEEN MYÖHEMMIN

Raporttien tyypit

 • Liikenne: käytä ilmoittamaan tavallista kovemmista ruuhkista. Kolme eri tasoa, oikeanpuoleisin tarkoittaa pysähtynyttä liikennettä ja siis kovinta ruuhkaa.
 • Poliisi: käytä varoittamaan liikennevalvonnasta. Tarkoitus ei ole raportoida jokaista poliisiautoa tien päällä. Näistä varoitetaan sovelluksessa samaan suuntaan ajavia. Poliisin voi myös raportoida vastakkaiseen suuntaan, mutta huomioi että tämä ei toimi teillä, joissa on yksisuuntainen, erillinen ajorata molempiin suuntiin (esim. moottoritie).
 • Onnettomuus: ilmoita kolareista, jotka haittaavat liikennettä. Näistä varoitetaan sovelluksessa samaan suuntaan ajavia.
 • Vaara: Tässä kategoriassa on erilaisia tien päällä olevia haittoja sekä tiellä että pientareella. Wazen logiikan mukaan esimerkiksi tiellä oleva porolauma on kategoriassa "pientareella". Näistä varoitetaan samaan suuntaan ajavia.
 • Polttoaineen hinnat voi ilmoittaa omasta kategoriastaan. Huoltoaseman läheisyys tunnistetaan laitteen sijainnin perusteella ja voit valita vain lähistöllä olevia huoltoasemia. <-------- TARKENNUS UUDEN KÄYTTÄJÄN MAHDOLLISUUKSIIN RAPORTOIDA HINTOJA (ANKKIS?)
 • Karttakeskustelu on hieman epämääräinen, se lähinnä avaa sovelluksessa näkyvän keskustelun, jossa on mahdollisuus jakaa tietoa kanssakulkijoille. Tästä ei tule varoitusta sovelluksessa.
 • Karttaongelmia on monenlaisia. Yleinen karttaongelma on aina varma tapa ilmoittaa mistä tahansa, se tulee varmasti perille kartanmuokkaajille. Valikossa oleva nopeusrajoitusongelma ei valitettavasti tule meille perille ollenkaan, ilmoita ne yleisenä karttaongelmana.
 • Paikka -kohdasta voit luoda suoraan sovelluksesta uuden paikan. Tästä löytyy tarkempi ohje seuraavasta kappaleesta.
 • Tieavun tarkoitus on pyytää apua muilta wazettajilta.
 • Valikossa oleva kameraraportti ei valitettavasti tällä hetkellä tule meille ollenkaan, tätä ei kannata käyttää.
 • Tiesululla voit ilmoittaa mahdolliset suljetut tiet. Varmuudeksi kannattaa laittaa kuitenkin yleinen karttaongelma -raportti, sillä näiden tekeminen vaatii yleensä enemmän tietoa.

Kaikille raporteille - karttaongelmia lukuunottamatta - on yleistä se, että niiden kesto on lyhytaikainen. Kesto vaihtelee raportin mukaan, mutta niiden kesto pitenee kun niitä "peukutetaan" tien päällä.

KARTTAONGELMIEN KESTOT (RANTTINE?)

1Kannattaa huomata, että viestittelyä varten pitää olla päällä seuraavat asetukset: Settings -> Privacy -> Social Networks: Map Chats + Private Messages Settings -> Notifications: Community and feedback.

Uuden paikan lisääminen

Entä jos Waze ei löydä paikkaa, jossa juuri olen? Lisää paikka itse kartalle niin autat muitakin wazettajia! Napauta tuota tuttua keltaista pallukkaa kartan päällä ja valitse "paikka". Waze opastaa sinua ottamaan paikasta kuvan. Valitse kuvakulma, joka auttaa muitakin tunnistamaan paikan ja löytämään perille. Älä siis kuvaa autosi kojelautaa äläkä kohdetta turhan yksityiskohtaisesti. Navigoinnin kannalta hyvä kuva auttaa hahmottamaan kohteen sijainnin ympäristöön nähden.

Jos paikka on jo olemassa, voit lisätä ottamasi kuvan sinne. Jos taas ei, kirjoita paikan nimi (nimeä paikka järkevästi, esim. "Latausasema ABC Lohja", ei "Lohjan Abc:n latausasema") ja valitse syöttökentän alapuolelta "Lisää <syöttämäsi nimi>". Valitse paikalle kategoria tai useampikin, täydennä paikan tiedot osoitteineen ja siinä se. Paikka on nyt valmis muidenkin löydettäväksi. Mitä enemmän täydennät tietoja, sitä muikeammin pistesaldosi ropisee.

Paikkojen nimeämisessä tulee aina seurata nimeämiskäytäntöjä. <--- LINKKI TÄHÄN

Tulevista ajoista muistuttaminen

Puoliso pyysi sinua käymään kaupassa huomenna työpäivän jälkeen, mutta miten sen muistaisi? Laita kalenterimuistutuksen1 sijaan Waze töihin! Etsi haluamasi marketti Wazesta, mutta älä navigoi sinne heti, vaan valitse "Myöhemmin". Valitse sopiva saapumisaika ruuhkaennusteen mukaan ja tallenna ajo. Waze muistuttaa sinua oikeaan aikaan ja ilmoitusta näpäyttämällä saat ajo-ohjeetkin saman tien.

1Halutessasi Waze lukee myös tapahtumat kalenteristasi ja ilmoittaa, milloin on aika lähteä tapahtumaan. Kalenteritapahtumassa tulee tällöin olla osoitetieto, jonne voidaan navigoida. Waze toimii parhaiten mikäli osoitteessa on ensin kadunnumero ja vasta sitten kadun nimi.

Arvioidun saapumisajan lähettäminen toisille

Kaverien kanssa treffit mökillä ja sauna pitäisi laittaa lämpenemään - vaan kun ei oikein tiedä koska sen olisi syytä olla valmiina viimeisiäkin saapujia varten? Jaa saapumisaikasi Wazessa kavereille niin he tietävät koska olet perillä.

Navigoi kohteeseen ja valitse "Lähetä ETA" (ETA = Estimated Time of Arrival, arvioitu saapumisaika). Valitse kaverit listalta ja napauta Lähetä. Kaverisi saavat ilmoituksen mobiililaitteeseensa ja heille näytetään arvioitu saapumisaikasi. Jos he ovat parhaillaan ajamassa samaan kohteeseen, heillä näkyy myös palkkimuotoinen tieto ajostasi sovelluksen ikkunassa. Sijaintiasi ei silti jaeta kavereille.

Käytä Wazea mahdollisimman usein ajaessasi

Mitä enemmän ajat Waze päällä, sitä enemmän kaikki hyötyvät. Miksi Wazea sitten kannattaa käyttää silloinkin kun perille osaa ilman opastusta? Seuraavassa muutama syy:

 • Waze kertoo sinulle reaaliajassa edelläsi mahdollisesti olevat liikenneongelmat. Saat tiedon tietöistä, mahdollisista onnettomuuksista tai vaikkapa tiellä olevasta esineestä jonka kanssa-autoilija on havainnut ja raportoinut. Huomaathan, että navigointia käytettäessä ilmoitukset tulevat aikaisemmin kuin ilman navigointia.
 • Vaikka olet varmasti tunnollinen autoilija, joskus huomio kiinnittyy vaikkapa takapenkillä riitelevään jälkikasvuun ja saatat saada "selfien" poliisin kameratolpasta. Waze varoittaa sinua myös kameratolpista.
 • Waze näyttää sinulle tiellä olevan nopeusrajoituksen sekä ajamasi todellisen nopeuden mobiililaitteesi GPS:n mukaan. Tämä auttaa sinua noudattamaan nopeusrajoituksia. Voit kytkeä nopeusrajoituksen näytön asetuksista.
 • Mikäli kohtaat matkallasi ongelmia, Wazen avulla voit sekä raportoida niistä että pyytää apua toisilta "wazettajilta" (Raportti -- Tieapu). Tämä toiminto on melko uusi ja teemme siitä tulevaisuudessa aivan oman julkaisun kun saamme sinne lisää tiepalvelutoimijoita.
 • Kun ajat Waze käynnissä, waze tallentaa tietokantaansa anonyymejä ajoaikoja ja autat muita wazettajia, jotka ajavat samoilla teillä. Waze käyttää ajoaikoja nopeimman reitin laskemiseen navigoitaessa kohteeseen.