Térképfrissítés folyamata History

Szerver problémák

Az alább meghatározott időtartamok azt feltételezik, hogy a Waze zavartalanul működik. A jelenlegi normális működés elmarad a Waze által célul kitűzött határidőktől és ezt figyelembe vettük az itt leírt időintervallumok megadásánál. Időnként a szolgáltatás lényegesen elmarad a normálistól, ekkor az itt leírt időtartamok is jóval megnőnek. Mindenképpen nézz rá a Waze Service Status oldalra mielőtt a késések miatt panaszkodni kezdesz.

Térképfrissítés

Amikor bekapcsolod a Waze klienst, az megpróbál csatlakozni a Waze szervereihez. Ha nem sikerül, akkor időközönként újra megpróbálja. Amíg nincs kapcsolat, addig is használható a már készüléken eltárolt térképek és némi útvonaltervezést segítő információ. A Waze kliens is képes útvonaltervezésre, de nem veszi figyelembe az utak átlagsebességét, ezért a becsült idők teljesen rosszak lehetnek.

Amikor van kapcsolat, akkor a Waze szükség szerint frissíti az eltárolt térképet az éles térkép (Live Map) alapján. Navigáció esetén pedig a megtervezett útvonal teljes hosszán frissíti a térképet, ha szükséges.

Forgalmi információk

A forgalmi információkat a kliensed valós időben megkapja. Többek közt a forgalomi helyzetet és balesetekről szóló jelentéseket. A Waze képes arra, hogy a forgalmi információk alapján (pl. forgalom sebessége) újratervezze az útvonaladat.

Hibajelentések

A hiba bejelentések valós időben megjelennek a Cartouche Internetes térképszerkesztőben.

Térképszerkesztés Cartouche-ban

Ha egy területen nem vagy Area Manager, akkor ott csak akkor tudod szerkeszteni a térképet, ha arra - illetve annak kb. 1.6 km-es (1 mérföldes) körzetében - már jártál a Waze-t használva. A jogosultságot nem kapod meg azonnal valós időben. Általában két napba telik mire a bejárt útvonalad megjelenik a My Dashboard-on, és csak amikor megjelent az útvonal, akkor kapod meg a jogosultságot a szerkesztéshez.

Bejárt útvonalaid

Amikor a Waze-t használva utazol, az útvonalad rögzítésre kerül és megjelenik a területhez tartozó Waze weboldal My Dashboard oldalán. "Your recent routes" (Mostanában bejárt útvonalaid) résznél az utolsó frissítés idejét láthatod. Általánosságban elmondható, hogy 3 napba telik mire egy bejárt útvonal itt megjelenik. Bár előfordul, hogy sokkal tovább tart abban az esetben, ha a Waze valami fontosabb problémával küzd.

Úthengerezett utak

Úthengerezéskor először piros színnel megjelenik az útvonal a kliens eszközön. A Cartouche-ban megjelenni új útként körülbelül addig tart, amíg a bejárt útvonal megjelenése a My Dashboard-on. Tipikusan 3 napba szokott telni. A kliens-en maximum egy hét után eltűnik a piros út.

Cartouche-ban szerkesztés és mentés, vagy bármilyen más változtatás időről időre rákerül az éles térképre (Live Map). Általában 2-5 naponként. Ha a Waze problémákkal küzd, ez jelentősen több időbe telhet. Tehát hiába történt változtatás a Cartouche szerkesztőben, az nem fog látszani az éles térképen (Live Map), amíg át nem töltődnek ezek a Waze szerverre. A Live Map oldalon látható az utolsó áttöltés dátuma.

De még ha az éles térkép (Live Map) be is frissült, még egy napba telik amíg a útvonaltervező szerver is frissül. Tehát láthatóak lesznek már az új utak, ki lehet választani őket célpontként, de a kereső nem fogja megtalálni őket. Ráadásul az útvonaltervezés nagyon gyatra lesz vagy hibát jelez, amíg a útvonaltervező szerver fel nem dolgozza a változásokat.

Összefoglalva tehát: ha új utat rögzítesz úthengerrel, várj 3 napot mire látható lesz a Cartouche-ban. Még 5 nap, mire megjelenik az éles térképen (Live Map) és még egy nap, mire az útvonaltervezésben is sikeresen szerepelhet. Kilenc napos az átfutás átlagban. De több is lehet. Ha belegondolsz, ez még így is sokkal-sokkal gyorsabb, mint bármely másik GPS navigációs térkép.

Pontok

Amikor a kliens eszközöd csatlakozik a Waze-hez, letölti az aktuális pontjaidat a Waze ponttáblázatából. Menet közben a kapott pontjaidat számolja a kliens eszköz és megpróbálja elküldeni a Waze szervernek. A Waze szerver eltárolja a kapott pontokat és naponta hozzáadja a pontáblázathoz.

A kliens eszközöd kiszámolja körülbelül mennyi pontot gyűjtöttél, de azért is számolhat pontot, amiért nem járna. Például az eszközöd pontot számol olyan útra, amin szerinte senki nem járt még (útevés), de valójában valaki egy órával előtted már járt arra. A Waze szerver ezt észreveszi és azokat a pontokat, amiket a telefonod megelőlegezett, el fognak tűnni, mikor a pontjaid újra letöltődnek.

Amikor újraindítod a Waze-t, az aktuális pontegyenleged újra letöltődik a Waze ponttáblázatából, ami nem tartalmazza az utolsó Waze ponttáblázat frissítés után gyűjtött pontjaidat. Úgy tűnhet, mintha pontjaid vesztek volna oda. Az innentől gyűjtött pontjaid az utolsó Waze ponttáblázat frissítés egyenlegéhez adódnak hozzá. A nap végi Waze ponttáblázat frissítés folyamán a Waze összeszámolja az aznap gyűjtött összes pontjaidat, és a végösszeg annyi lesz, amennyinek lennie kell.

Útevés

Miután megjelent egy bejárt útvonalad a My Dashboard oldalon, még mindig pacman-útnak nézhet ki egy útszakasz, amin jártál. Általában 2 nap, de akár egy hét is lehet, mire a kliens térképen eltűnnek a pontok a bejárt útról.

Adatvesztés

Történnek bejelentések végleg elveszett pontokról, eltűnt útszerkesztésekről és hiányzó bejárt útvonalakról. Ezeknek a legtöbbje idővel magától megoldódik.

Azonban vannak valódi adatvesztések, de nem jelentősek és alacsony számban és egyre ritkábbak, ahogy a Waze fejlődik.

Település neve és határai

A Cartouche-ban észreveheted, hogy nagyon halvány szürke terület jelöli a települést és annak határait. A település területe automatikusan kerül megállapításra annak alapján, hogy melyik utcák tartoznak hozzá. A területek néhány nappal az éles térkép (Live Map) frissítése után kerülnek újra megállapításra. A település neve az utcák eloszlásának és sűrűségének alapján kerül elhelyezésre. Amikor elkezdődik egy település feltérképezése és még csak néhány utca van, amik esetleg a település határain helyezkednek el, a település nevének elhelyezése nem lesz pontos, változhat amikor mozgatod a térképet és változtatod a nagyítást. A település nevének elhelyezése annál jobb lesz, minél több út, utca tartozik a településhez, és sűrűn átszövik azt.

Amikor új település útjait kezded rögzíteni, legalább 20 utcára lesz szükség ahhoz, hogy a település neve megjelenjen, de tapasztalatok szerint ennél kevesebb is elég. A település neve valószínűleg pár nappal később fog csak megjelenni, mint a településhez tartozó utcák és neveik.

A Waze automatikus útszerkesztése

Ahogy egyre több wazés halad át egy úton, a Waze megtanulja az útszakaszt és korrigálja. Az út vonalvezetése pontosabbra változik, út kétirányúból egyirányúsodik vagy egyirányúból kétirányúsodik, és a Waze még a kanyarodási szabályokat is megtanulja a kereszteződéseknél.

A GPS adatok pontatlanságából adódó hibák (különösen városokban), vagy a vezetői hibák (tiltott kanyarodás vagy egyirányú utcában rossz irányban haladás) elkerülése céljából, a Waze óvatos és nagyszámú adat birtokában eszközöl automatikus változtatás a térképen. Körülbelül 20 és 100 közötti jól rögzített áthaladás egy útvonalon elégnek tűnik ahhoz, hogy a Waze automatikusan szerkesszen egy utat.

Vagyis minél több wazés, annál gyorsabb automatikus útszerkesztés.