Waze bemutatása History

Legelső tudnivalók

Még mielőtt elolvasnád mi is az a Waze és a leghatékonyabb "munkát" végezhesd!

  • A következő két link-et mentsd el a kedvenceid közé

Waze magyar Wiki Waze magyar fórum

  • Legyél szíves egy hónapig használni a Waze-t, elolvasni a Wiki-t és olvasni a fórumot, mielőtt szerkeszteni kezded az utakat
  • De ha nem bírod ki egy hónapig, akkor először olyan utakat szerkessz, amik még nincsenek készen, vagyis pirosak, de legjobb, ha saját magad által hengerelt úttal kezded
  • Mindig azt tartsd szem előtt, hogy a szerkesztésed eredményeképpen ne legyen rosszabb az úthálózat, mint a szerkesztésed előtt. (Röviden: ne rontsd el azt, amit valaki már jól (de legalább is használható módon) megcsinált!)
  • Ha magabiztos vagy, és olyan utat szeretnél szerkeszteni, ami már készen van, azaz nem piros, akkor mielőtt nekilátnál, legyél szíves megbeszélni a szükséges szerkesztenivalót az adott terület Area Manager-ével, illetve annak elérhetetlensége esetén fordulj a fórumozókhoz, 99% az esélye, hogy 24 órán belül kapsz segítséget, tanácsokat
  • Pontos és hasznos szerkesztéshez kapcsold ki az Aerial réteget a Layers Panel-en és kapcsold be a GPS Points réteget ugyanitt. Aerial-t akkor, és csak akkor használj, ha az útvonalon egyáltalán nincs GPS track, vagyis nem mutat semmit a GPS Points Layer
  • Legyél megértő és segítőkész hisz itt mindenkinek egy a célja, a térkép kiteljesítése, tökéletesítése
  • Jó Waze-ezést!

A Waze-ről

Ezt az oldalt azért hozom létre, hogy picit összefogjam a magyar Waze felhasználókat, és segítséget nyújtsak a megfelelő használatában, ezzel is segítve a Waze magyarországi elterjedését.

Mi is a Waze?

A Waze egy közösségi alapokra épülő ingyenes navigációs szoftver. Bár lehet, a „rendszer” szó jobban illik rá. Ugyanis itt nem csak egy szoftverről van szó, amelyet az ember csak mint „felhasználó” használ, hanem aktív szerepet tud játszani a fejlesztésben. Arról van szó, hogy az ingyenességet úgy tudja a fejlesztőcég biztosítani, hogy „csak” a szoftver az, amelyet adnak a navigációhoz. Térkép… Na, az nincs. Vagyis lassan már alakul. A térképet ugyanis a felhasználók készítik.

A térkép elkészítéséhez természetesen a program megadja azt a segítséget, hogy minden útvonalat, amelyet a használatával bejárunk rögzít, majd a rendszer Web-es felületén, egy Cartouche-nak nevezett térképszerkesztővel tudjuk pontosítani az útvonalat. Itt van lehetőség a bejárt utcák nevének, típusának (főút, utca, autópálya, stb), haladási irányának stb. megadására. Így szépen lassan (Magyarországon sajnos egyelőre tényleg elég lassan) kialakul a térkép. [1]

Első lépések

Töltsd le a telefonodra a Waze programot. Olvasd el a felhasználói dokumentációt.

Ha a programot sikeresen elindítottad, de esetleg nem látsz semmit a térképen, akkor tudhatod, hogy sok munkád lesz a közeljövőben. :) Érdemes megismerned, hogy a Waze rendszerben hogyan történik a térképfrissítés folyamata.

A kezdeti felindulásodban azonban ne állj neki átszerkesztgetni a térképet! Először érdemes kitapasztalni a telefonon futó program működését, illetve nagyon jól meg kell ismerned a Cartouche névre hallgató térképszerkesztőt.

Segíts a Waze fejlődésében

A következőkkel tudsz segíteni: Egyszerűen csak használod a programot, miközben vezetsz az autóddal. Akár úgy, hogy navigálásra is használod, akár csak szimplán futtatod a programot. A lényeg, hogy a program fusson. Ezzel is sokat segítesz.

Győzz meg másokat is, hogy használják a Waze-t. Ezért ajándékot is kaphatsz.

Oszd meg ötleteidet a fórumokon.

Később akár te is fejlesztheted, javíthatod a térképet.

Segíthetsz ennek a Wiki-nek a fejlesztésében is.

Térképszerkesztés

A legfontosabb dolog: Ha mostanában ismerkedsz a programmal és a rendszerrel, akkor egy ideig inkább csak a "háttérből" figyelj.

Egy navigációs rendszernél talán a legfontosabb dolog az egységesség. Senkinek nem fog tetszeni a rendszer, ha azt tapasztalja, hogy az egyik városban egyik logikával vannak elnevezve, megjelölve az utcák, a másik városban pedig az addig esetleg megszokottól teljesen eltérő módon. Ezt mindig tartsd szem előtt! Amikor valamilyen módosítást szeretnél végrehajtani, akkor mindig keress a térképen egy hasonló helyet, és az ott tapasztalt megoldásokat használd. Természetesen a fórumokon van lehetőség új ötletek bevezetésére, de csak úgy, ha az mindenki számára elfogadható, illetve ha nem jár azzal, hogy a fél országot újra kellene emiatt rajzolni.

Area Manager

Mi az Area Manager feladata?

Először is, az Area Manager, ahogy a neve is mutatja, csak egy bizonyos térképterületen menedzser. Azon a területen azonban picivel több joga van, mint egy sima felhasználónak.

Először is, az adott területen bárhol - ahol már valaki végighaladt a valóságban - szerkeszthet, létrehozhat utat. Egy sima felhasználó ugyanis csak az általa bejárt útvonalak bizonyos sugarú körzetében végezhet szerkesztést.

Ezen kívül megjelenik két új menüpont is számára. Az egyik a Pending. Erre kattintva egy lista jelenik meg, amely azokat az utakat tartalmazza, amelyeket sima (nem AM) felhasználók szeretnénk eltávolítani. Út eltávolításához ugyanis egy AM jóváhagyása szükséges, amelyet ebben a listában tud megtenni. Természetesen a törlés elutasítására is lehetőség van.

A másik menüpont az Update Request, ahol a területén a kliens programból beküldött térképfrissítési kérések listáját láthatja és a listának megfelelően végezheti el a kért módosításokat.

Area Manager jelenleg bárki lehet, aki ír - angolul - egy levelet az alpha@waze.com címre, amelyben leírja, hogy az adott területre szeretne AM jogot kérni. Az adott területet SuperPermalink használatával lehet a levélben elküldeni.

Area Manager jogot lehetőleg csak az kérjen, aki megismerte, megtanulta, hogy hogyan kell egységesnek ható térképet szerkeszteni és már jól kiismerte a rendszert, főleg a Cartouche-t.

Segíts a fordításban