Kezdőlap

From Wazeopedia

Revision as of 20:41, 12 May 2016 by Wottem (talk | contribs) (Wottem העביר את הדף Hungary ל־Kezdőlap)

Ezeket az oldalakat már nem bővítjük és nem frissítjük!
A továbbiakban, a szerkesztéssel és a magyar Waze-el kapcsolatban, minden információt megtaláltok ezen az oldalon!(wmcs)A Waze Magyarországon
(2011. januári állapot)

Mi a Waze

Először is a Waze nem magyar, csak hangzásában hasonlít a magyar szlengre.

Kiejtésében az angol ways \ˈwāz\ kifejezéshez hasonló.

A Waze egy ingyenes GPS alapú navigációs szoftver, elsősorban mobiltelefonokra. [1] Mondhatjuk, hogy közösségi elven működik. A felhasználók mások forgalmi helyzetéről automatikusan értesülnek. Ha mondjuk valaki dugóban áll, akkor a dugó tényéről a többi felhasználó is értesül, valamint lehetséges egymásnak üzenetet küldeni, illetve az összes többi felhasználót értesíteni többek között veszélyről, traffipax-ról, balesetről, stb. [2]

Miben különbözik más GPS navigációtól

A Waze ingyenesen használható és elérhető a legtöbb mobiltelefon platformon.

 • a Waze automatikusan küld információkat a forgalmi helyzetről - dugókról - a többi Waze felhasználónak valós időben
 • a felhasználó a Waze segítségével maga is jelenthet forgalmi információkat (pl. traffipax) más felhasználóknak valós időben
 • a felhasználók maguk szerkesztik a térképet.

Ezek csak a legfontosabbak a Waze szoftver funkcióiból.

Hogyan használhatod a Waze-t

Mire lesz szükséged, ha használni szeretnéd

1) Először is szükséged lesz egy olyan mobiltelefonra, amiben van

 • GPS és
 • képes (lehetőleg szélessávú) internet kapcsolatra.

2) Továbbá szükséges mobilinternet szolgáltatás előfizetéssel rendelkezni.

Valószínűleg akkor is működni fog a Waze a mobilodon, ha nem fizetsz elő mobilinternet szolgáltatásra, de csak addig, amíg meg nem kapod a következő számládat, ugyanis a magyar mobilszolgáltatók olyan díjakat használnak a mobilos adatforgalomhoz, ha nincs mobilinternet előfizetésed, hogy egy életre elmegy tőle a kedved.

A Mobil internetes csomag kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az okostelefonok - beállítástól függően - szeretnek a háttérben több dolgot is folyamatosan szinkronizálni (e-mail fiók(ok), Facebook, Twitter, stb.) ami esetenként jelentős mobil internetes forgalmat generál.

Ha csak a Waze-val használod a mobilod, akkor egy 100 MB-os mobilinternetes csomag is elegendő kell legyen, mindemellett kérlek kísérd figyelemmel a mobilinternet forgalmadat, mert ha túlforgalmazás miatt nem várt módon megemelkedik a telefonszámlád, azért sem a Waze, sem jelen Wiki írói nem vállalnak felelősséget!

Fontos, hogy a Beállítás menü/Általános beállítások/Események sugara (Settings/General/Events Radius) menüpontot NE hagyd az Összes (All) alapbeállításon, mert egyrészt nagy adatforgalmat okoz, másrészt a túl sok forgalmi információ megtöltheti a telefonod memóriáját!

További információkért a mobilinternet forgalmad figyelésének lehetőségeiről keresd a mobilszolgáltatódat.

Hogyan telepítheted a mobilodra

Erre két módszer is lehetséges.

A legtöbb platform rendelkezik olyan szolgáltatással, ahol az alkalmazásokat gyűjtik össze és ahonnan azok egyszerűen letölthetők és telepíthetők. Például:

Ha itt rákeresel a Waze-ra, akkor valószínűleg megtalálod és letöltheted.

Ha a fent említett helyeken mégsem találnád meg, akkor a mobilod böngészőjébe keresd fel a következő helyet:

http://m.waze.com/

és válaszd a mobilodhoz illő platformot a letöltéshez.

Hogyan kezdd a használatot

A Waze használatához regisztrálni kell. Ezt egyszerűen elvégezheted akkor, amikor először elindítod.

Szükség lesz egy egyedi felhasználó azonosítóra és jelszóra. Később választhatsz becenevet is, aminek nem kell egyedinek lennie, vagy használhatod a Waze-t anoním módon.

Az egyes platformok waze kliensei nem különböznek egymástól a használatukat tekintve.

Az egyes kliensek használati útmutatóját angol nyelven itt találhatod meg.

Milyen előnyökkel jár számodra, ha használod

Először is ingyen hozzájutsz egy GPS navigációs szoftverhez.

 • a navigáció segítségével pontosan meghatározhatod a célponthoz érkezés idejét
 • a térképen megjelennek a dugók, amiket így elkerülhetsz
 • egyéb forgalmi információkat találhatsz a térképen veszélyekről az úton, traffipax-okról, balesetekről és egyéb befolyásoló tényezőkről (pl. köd, jeges út), amiket a többi felhasználó jelent
 • láthatod a térképen a többi felhasználót
 • Waze pontokat gyűjthetsz

Milyen előnyökkel jár a Waze közösség számára, ha használod

Minél több Waze felhasználó, annál pontosabb információk a forgalom helyzetéről.

 • a bejárt utakon az átlagsebességed beleszámít az adott útszakaszon számított átlagsebességbe, így pontosabb lesz az adott szakaszon történő áthaladáshoz szükséges becsült idő, ami a minél jobb útvonaltervezéshez kell
 • a bejárt utadon "nyomokat hagysz" anoním módon, ami az utak minél pontosabb megrajzolását segíti
 • ha dugóba keveredsz, akkor a többi felhasználó értesül róla, hogy hol van dugó, ezért még időben elkerülheti
 • ha olyan úton haladsz, ami csak meg lett rajzolva, de nem haladt még előtted rajta senki, akkor az áthaladással kap egy átlagsebességet az útszakasz, ezért figyelembe tudja venni a Waze a következő útvonaltervezéskor

Mi a Cartouche?

Cartouche a neve annak a web alapú térképszerkesztőnek, amivel a Waze térképét szerkeszteni lehet, néha WME, Papyrus vagy Waze Map Editor néven is hivatkozunk rá.

Hogyan használhatod a Cartouche-t

A Cartouche a Waze weboldalán érhető el. [3]

Hogyan szerkesztheted a térképet

A térkép a Waze internetes weboldalán szerkeszthető. A térkép szerkesztéséhez jogosultság szükséges. Jogosultságot kétféleképpen szerezhetsz:

 • bejársz egy útvonalat a Waze-t használva
 • Területfelelős jogosultságot igényelsz.

Kezdésnek az első opció javasolt, ekkor az általad bejárt útvonal, illetve annak 1 mérföldes környezete lesz szerkeszthető számodra.

Térképszerkesztés

A navigációs térkép három alapvető információt mindenképpen kell, hogy tartalmazzon:

 • az utakat, amit egy hagyományos papír alapú térképen is láthatsz
 • kereszteződéseket, amiket meg kell jelölni; hiszen ahol két út egy szinten keresztezi egymást, oda jelölni kell kereszteződést, ahol két út nem szintben keresztezi egymást (pl. híd, aluljáró), oda nem kell kereszteződést jelölni
 • a kereszteződésekben megengedett haladási, kanyarodási irányokat, vagyis azt, hogy melyik útról melyik útra megengedett továbbhaladni

Ha térképet szerkesztesz, minimum ezeket az információkat (főleg a másodikat és harmadikat) kell rögzítsed helyesen ahhoz, hogy a térkép több legyen, mint egy papírtérkép, és a navigációs szoftver képes legyen minél jobb útvonalat tervezni. Ezt jól jegyezd meg!
Ezenkívül persze az utakat el kell nevezni, településen belül az útszakaszokhoz tartozó házszámokat rögzíteni ahhoz, hogy ne csak vaktérképünk legyen és meg lehessen keresni címeket.

Egy navigációs rendszernél talán a legfontosabb dolog az egységessége. Senkinek nem fog tetszeni a rendszer, ha azt tapasztalja, hogy az egyik városban egyik logikával vannak elnevezve, megjelölve az utcák, a másik városban pedig az addig esetleg megszokottól teljesen eltérő módon, ami a címek keresését is nagyon megnehezíti. Ezt mindig tartsd szem előtt!

Amikor valamilyen módosítást szeretnél végrehajtani, akkor mindig keress a térképen egy hasonló helyet, és az ott tapasztalt megoldásokat használd. Természetesen a fórumokon van lehetőség új ötletek bevezetésére, de csak úgy, ha az mindenki számára elfogadható. A közösségi elv itt is tetten érhető.

A Waze térkép egész Magyarországra kiterjedő, egységes megjelenése érdekében a Waze fórumon történik a javaslatok, ötletek megtárgyalása, majd a lehetséges opciók szavazásra bocsátása, amiben Te is részt vehetsz, sőt, ezúton is kérünk az aktív résztvételre annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben elfogadott irányelveket kövessük.

Hol kezd el a térképszerkesztést

Kérünk, a térkép szerkesztése előtt mindenképpen olvasd el a Waze térkép Magyarországra vonatkozó alapelveit.

Az a javaslat, hogy olyan helyen kezd, ahol ismerős vagy és gyakran jársz. Lehetőleg először új utak létrehozásával kezd, ne pedig a térkép javításával.

Ha valami mégis megmódosítasz és nem tudod, hogy jó lett-e, vagy tudod, hogy rossz lett, de nem tudod helyrehozni, nyugodtan fordulj a fórumhoz, ott valaki biztos segít majd.

Ha sikerült elolvasnod az alapelveket, akkor itt továbbléphetsz a térképszerkesztés módjának részletes leírásához.

A térkép elkészítésének stratégiája

Mivel Magyarország térképe még elég üres néhány területet kivéve, ezért a teendőkhöz prioritások rendelünk. Természetesen ez csak javaslat azoknak, akik több területet is jól ismernek, sokat közlekednek az országban, és több területen tudnak segíteni.

Hol talász további segítséget

Oldaltérkép: Tartalom

A magyar közösség honlapja: Waze.hu

A magyar közösség Facebook oldala Facebook - Waze.hu

Az alakalmazás hivatalos Facebook oldala Facebook - Waze

Létezik magyar nyelvű Waze fórum, amit itt találsz: Waze magyar fórum

Ha tetszik a Waze, akkor feltétlenül mentsd el a fenti fórum linkjét a kedvencekhez és a Waze magyar Wiki oldalának linkjét is: Waze magyar Wiki