Improve your skills

From Wazeopedia

Other languages:

Verbeter je vaardigheden

Angle-waze.png gebaseerd op een tekst geschreven door moweez

Introductie

Welkom op deze Wiki pagina. Je hebt waarschijnlijk van een andere editor het advies gekregen om deze pagina of een specifiek deel van deze pagina te lezen. Dit advies is gegeven om de kwaliteit van je edits te vergroten. De edits waarvoor je werd verwezen zijn misschien ondertussen gewijzigd of verwijderd. Dit kan jammer zijn, nu mis je misschien een bepaald voorbeeld. Dat mag zo zijn. realiseer je dat het doel van het advies is om jouw edit-vaardigheden te verbeteren, terwijl ondertussen de kaart up-to-date blijft. Wanneer je op deze pagina bent gekomen zonder een specifieke vraag, lees dan gewoon globaal de informatie door. Kom terug, wanneer je bepaalde uitleg nodig hebt en lees de betreffende paragraaf nog eens goed door. Probeer niet alles op deze pagina in één keer te begrijpen, dit kan te veel voor één keer zijn.

Elke editor heeft fouten gemaakt en iedereen doet dat af en toe nog steeds. Dit is de manier waarop meeste mensen leren. En vaak zijn het niet eens fouten. De editing richtlijnen zijn door de jaren heen ontwikkeld. Iets dat een jaar geleden volgens de richtlijnen was, kan nu aangepast zijn.

Deze Wiki pagina is geen volledige handleiding voor het aanpassen van de Waze kaart. Het is een overzicht met onderwerpen die vaak verwarrend kunnen zijn voor startende editors. Wanneer je de richtlijnen nog niet kent lijkt het vaak logisch het editen anders aan te pakken. Dat is niet zo vreemd. Veel van de standaarden zijn aangepast in de loop der tijd. Wanneer je geschiedenis niet kent, kun je niet altijd de logica ontdekken. Alle (startende) editors hadden dit probleem. En omdat de standaarden nog steeds aangepast worden en zullen blijven wijzigen, zal dit ook weer de meer ervaren editor overkomen. Daarnaast ontwikkelt de Waze app zelf ook continu.

Op deze Wiki pagina, hebben we geprobeerd technische kennis van Waze te combineren met de richtlijnen zoals ze in Nederland gelden. Om dubbele teksten te voorkomen refereren we hier en daar aan andere Wiki pagina's.

Het beste advies dat we aan startende editors kunnen geven is, begin gewoon en maak gebruik van de gemeenschap. Probeer, wanneer iets onduidelijk is, eerst het antwoord te vinden in onze Wiki . Wanneer je het antwoord op je vraag niet vindt, stel dan je vraag in een van de Slack kanalen. Andere editors willen graag helpen. Houd tijdens het lezen van de Wiki, en bij de antwoorden van andere editors voor ogen dat, net als in het echte leven, ook in Waze het niet altijd zwart/wit ligt. Daarom zeggen we dat we geen strikte regels hebben, maar richtlijnen. Het is mogelijk dat je van twee ervaren editors verschillende meningen krijgt; beiden kunnen correct zijn. Hieraan toegevoegd: uitzonderingen op de richtlijnen zijn mogelijk en niet een probleem wanneer je goede argumenten hebt voor de afwijkende keuze.

Waze is geen kaart, maar een navigatie systeem

De meeste fouten komen voort uit de misvatting van het basisprincipe: Waze is geen topografische kaart, maar een navigatie tool. Veel startende editors proberen de kaart zo aan te passen dat het zoveel mogelijk een exacte kopie van de werkelijkheid wordt. Wegen met gescheiden rijbanen worden gesplitst, voet- en fietspaden toegevoegd; bochten worden perfect rond ingetekend. Het uiteindelijke doel van Waze is om de beste navigatie instructies te geven. Des te minder detail op de kaart, des te gemakkelijker en sneller kan de getoonde kaart gebruikt worden tijdens het rijden, vooral op de kleine smartphone schermen.

Een andere reden om het detailleringsniveau laag te houden is snelheid. Des te minder details, des te minder bandbreedte is nodig voor het downloaden van de kaart. Maar ook, hoe minder kruisingen er zijn des te sneller is de route berekening. Het aantal kruisingen dat Waze kan hanteren voor de berekening van een route is gelimiteerd. Dus, het aantal kruisingen beperkt houden maakt langere routes mogelijk.

Wij hebben een reeks richtlijnen opgesteld om je te helpen. Daar gaat deze pagina over.


Edit fouten zijn onontkoombaar

Iedereen kan zonder voorkennis of oefening beginnen met het bewerken van de Waze-kaart. Daarom accepteert Waze het risico dat gebruikers wijzigingen aanbrengen die voor hen logisch lijken, maar tot ongewenste resultaten leiden. De Waze-community is enthousiast en actief, waardoor de fout vaak snel wordt opgemerkt. Een meer ervaren editor zal contact met je opnemen om de fout te corrigeren of zelf de correctie uitvoeren. Het is niet bedoeld als kritiek, maar als aanmoediging om meer te leren over editen.

Fouten zijn vaak het gevolg van een verkeerd begrepen of onbekende richtlijn, of een gebrek aan technische kennis. In feite is er maar één echte "fout" die je kunt maken, namelijk niet communiceren met andere editors.

Zorg ervoor dat andere editors contact met je kunnen opnemen

De enige echte fout die je als editor kunt maken, is dat je onbereikbaar bent voor andere editors. Als editors je bewerkingen met een ongewenst resultaat zien, of als ze de reden niet begrijpen waarom je deze bewerking hebt gemaakt, zullen ze proberen contact met je op te nemen. Ze willen de kwaliteit van de kaart verhogen en je tegelijkertijd helpen om een ​​betere editor te worden. Als andere editors je niet kunnen bereiken, kunnen zij je ook niet helpen! Bovendien zullen ze je bewerkingen waarschijnlijk aanpassen aan hun eigen interpretatie van de situatie.

Zorg er daarom voor dat je e-mails van Waze kunt ontvangen door een geldig e-mailadres op te geven. Kijk regelmatig in Slack zodat je op de hoogte blijft van voor je relevante berichten en kunt antwoorden op aan jouw gerichte berichten. Check ook regelmatig je mailbox. Controleer ook of e-mails van Waze niet in je spam-folder terechtkomen. Misschien wil je een filter maken om de e-mails van Waze naar een specifieke map te verplaatsen, of zelfs een aparte mailbox voor Waze maken. Pas zo nodig je Waze instellingen aan.

Communicatie

Hoe kan ik contact opnemen met Waze? Waar kan ik meer informatie vinden? Waar kan ik mijn vragen plaatsen. De lokale champions zijn verantwoordelijk voor Waze in jouw lokale gemeenschap. Voor vragen en assistentie kun je contact met hun opnemen.

Slack

Slack is een goed startpunt voor het vinden van meer informatie. Je ontmoet hier andere editors; leest de laatste informatie; leert van vragen van andere editors. Je kunt hier ook zelf vraag stellen. Slack is het meest gebruikte communicatieplatform. Je kunt toegang tot Slack aanvragen door dit formulier in te vullen. Je ontvangt een uitnodiging voor Slack, waar je een account moet maken. In Slack zijn er verschillende kanalen, privégroepen en je kunt directe berichten (DM) verzenden. De kanalen zijn opgesplitst per onderwerp, probeer aub het juiste kanaal te gebruiken voor uw vraag of opmerking. Ga voor meer informatie over Slack naar onze Slack Wiki-pagina.

Forum

Het Nederlandse forum wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor kaartaanpassingsverzoeken en wegwerkzaamheden/afsluitingsverzoeken. Je kunt inloggen met je standaard Waze-login en wachtwoord dat je ook in de app en de editor gebruikt. In het forum kun je ook gebruik maken van Privé Berichten (PM), dit is een soort inbox, net als je e-mail. Wanneer je een PM ontvangen hebt, ontvang je een e-mail om je op de hoogte te stellen van het nieuwe bericht. Ook als je de WME Toolbox hebt geïnstalleerd krijg je een bericht in de editor van nieuwe PM's. Hoe je omgaat met je PM's kun je hier lezen. Ga voor meer informatie over ons forum naar onze Forum Wiki-pagina.

Chat

Wanneer je aan het editen bent, kan je direct hulp vragen in Waze Map Editor/Chat. Wanneer je om hulp vraagt, kan je zien met welk niveau editor je spreekt. Houd er rekening mee dat de meeste editors bereid zijn om te helpen, maar dat ze niet allemaal de technische kennis of bewerkingservaring hebben om je het beste antwoord te geven. Omdat de ingebouwde chat niet altijd naar wens werkt, hebben we ook Slack.

Wiki

Veel informatie is beschikbaar in de Nederlandse Wiki. De Wiki-pagina's zijn beschikbaar in verschillende talen, die je bovenaan de pagina kunt selecteren. Je kunt altijd updates voorstellen in het Slack-kanaal #team-wazeopedia. De richtlijnen gelden alleen voor Nederland, wijzigingen moeten eerst worden goedgekeurd. Ga voor meer informatie over onze Wiki naar onze Wiki Wiki-pagina.

Start met het lezen van de Wiki op de Hoofdpagina. Voor editen is er de WME Quick-Start Guide.

Basis principes van Waze

Veel misverstanden vinden hun oorsprong in het feit dat de fundamentele principes van Waze niet duidelijk zijn. Waze is ontwikkeld voor bestuurders van auto's en motorfietsen en kan niet goed worden gebruikt voor andere vervoermiddelen zoals voetgangers, trapfietsers, openbaar vervoer of taxi's, of commercieel vervoer. Waze is ook niet bedoeld om je persoonlijke favoriete plekken, historische spoorwegen en illegale snelkoppelingen op te nemen.

Bruikbaarheid

Als het op de kaart aankomt, is het eerste en belangrijkste doel van het bewerken om de bestuurder een kaart te bieden die gemakkelijk te volgen is op een klein scherm, en om verstandige mondelinge instructies te produceren wanneer (en alleen wanneer) ze nodig zijn.

Eenvoud

Het is niet de bedoeling om de fysieke rijbaan rijstrook voor rijstrook te modelleren. Dit leidt vaak tot onnodige complexiteit - wat een rommelige kaart, verwarrende verbale aanwijzingen en heel veel (en heel veel!) extra kaartonderhoud betekent.

Behoud

Als gevolg van het feit dat mensen de kaart gebruiken in de app, wordt bepaalde informatie verzameld (bijvoorbeeld gemiddelde snelheid) die wordt gebruikt bij route-optimalisatie. Wanneer een segment wordt verwijderd, wordt die informatie ook verwijderd. Gegeven de keuze tussen het verwijderen van een wirwar van segmenten en het maken van nieuwe in plaats daarvan, versus het ontwarren en hergebruiken ervan, is het vaak beter om de bestaande segmenten te hergebruiken.

Een andere reden om voorzichtig te zijn met het verwijderen van segmenten is dat een andere editor een reden had om het toe te voegen. Het kan erg demotiverend zijn als iemand zomaar zonder overleg werk verwijdert. Iedereen kan een fout maken, of richtlijnen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Raadpleeg bij voorkeur de editor die het segment heeft toegevoegd, in plaats van zelf het segment te wijzigen.

Veelvoorkomende functionele problemen

Onjuiste of onvolledige gegevens kunnen de navigatie negatief beïnvloeden of zelfs het navigeren naar een bepaalde locatie onmogelijk maken. Ze moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd. Deze functionele fouten worden, indien opgemerkt door een andere editor, vaak direct gecorrigeerd vanwege de grote impact op de functionaliteit van de app.

Wegen zonder naam

Voorbeeld van een naamloze weg
De weg is verbeterd


Wanneer een weg geen plaats- of straatnaam heeft, krijgt deze een rode omlijning in WME en wordt deze niet gebruikt voor navigatie. Deze wegen kunnen afkomstig zijn van

 1. het "asfalteren" van wegen (toevoegen nieuwe weg vanuit de app), die niet zijn bevestigd in de WME.
 2. een editor heeft een weg toegevoegd, maar vergat deze een naam te geven.

Vul de plaats- en straatnaam in door het segment te selecteren en klik vervolgens op "Adres" linksboven in het scherm. Als je de naam van de straat of de stad niet weet, vink dan Geen aan.

Raadpleeg voordat je een segment verwijdert eerst de editor die het heeft toegevoegd. Als je denkt dat het segment een verbetering van de kaart is, vul je de ontbrekende gegevens in. Controleer ook de kruispuntpijlen. Wanneer een editor de naam is vergeten in te vullen, zijn waarschijnlijk ook de kruispuntpijlen (junction arrows) niet ingesteld.

Voor meer informatie zie: Voeg een weg toe.

Junction Arrows (JA) / kruispuntpijlen

Junction Arrows zijn de rode, groene en oranje pijlen die je te zien krijgt wanneer je een segment selecteert. Zij bepalen welke afslagen zijn toegestaan. Groen is toegestaan, rood is niet toegestaan ​​en oranje is gedeeltelijk toegestaan. Je kunt de toegang ook beperken op basis van het voertuigtype.

Onjuist: Een editor is vergeten de kruispuntpijlen te corrigeren. Als je eenmaal op het geselecteerde segment rijdt, weet Waze niet welke instructie hij moet geven.
Correct: je kunt niet linksaf, maar wel rechtsaf.

Als je de rijrichting van een segment verandert, denk er dan altijd aan om de kruispuntpijlen te controleren. De WME past ze niet automatisch aan op basis van de rijrichting. De snelste manier om de zoom te corrigeren is door de kruising te selecteren en op de toetsen q en w te drukken of op de knop 'Alle afslagen toestaan' te klikken. Bij het aanmaken van een nieuwe weg zijn standaard alle JA's rood. Vink in de geavanceerde instellingen van de editor de optie 'Teken nieuwe wegen met alle afslagen toegestaan' aan. Als je deze optie selecteert, is het raadzaam om ook de optie 'Nieuwe wegen tekenen als tweerichtingsverkeer' aan te vinken.

Een gemakkelijke manier om onjuiste rode kruispuntpijlen te controleren is Shift-Z. Hierdoor worden alle rode pijlen in het gebied op je scherm weergegeven, ook voor de niet-geselecteerde segmenten. Natuurlijk zijn deze niet allemaal onjuist, maar je kunt ze controleren. Het is aan te raden om voordat je de correctie uitvoert nogmaals op Shift-Z te drukken en het segment met de rode pijl te selecteren. Anders kun je niet zien welk segment de rode pijl heeft.

Niet-verbonden segmenten

Zelfs als segmenten op uw scherm met elkaar verbonden lijken te zijn, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat ze ook goed met elkaar verbonden zijn. De snelste manier om dit te controleren is door een van de segmenten te selecteren. Als de verbindingspijl(en) niet vertoond worden, is er geen verbinding.

Geen zichtbare pijlen, dus niet verbonden. De geselecteerde weg wordt als doodlopende weg behandeld.
Je ziet de pijlen, dus de wegen zijn verbonden.

Wanneer een weg moet worden aangesloten, controleer dan de Junction Arrows. Als het segment niet is verbonden, verplaats je het eindknooppunt naar waar het moet worden aangesloten. Pak hem dan weer op en sleep hem naar de plek waar je de kruising wilt hebben. WME maakt nu automatisch een knooppunt aan. Controleer nogmaals de Junction Arrows.

Als je een segment niet kunt verbinden met de hierboven beschreven methode, kan één van de segmenten een vergrendelingsniveau hebben dat hoger is dan je eigen bewerkingsniveau (lock level). In dat geval kan je deze functionele fout niet zelf oplossen en zou je een unlock van het segment kunnen aanvragen. Als je het segment niet kunt verbinden en geen senior editor kunt krijgen die de verbinding kan maken, laat dan een opening tussen de twee segmenten en plaats een kaartopmerking met uitleg. Op die manier is het voor andere editors duidelijk dat dit segment nog moet worden aangesloten. Als je het op het andere segment plaatst, ziet het er op het eerste gezicht goed uit, maar de routeringsinstructies werken niet goed.

Gelockte segmenten

WME SegmentLock.JPG

Om de kaart te beschermen tegen ongewenste fouten, zijn sommige segmenten beveiligd met een lock. Belangrijke hoofdwegen zullen hogere vergrendelingniveaus kennen dan kleine zijstraten. Vergrendelde wegen kunnen alleen worden gewijzigd door editors met een vergrendelingniveau gelijk aan of hoger dan het geldende lock. Zelfs als het je lukt om een ​​dergelijk segment te bewerken, kan je jouw wijzigingen niet opslaan. Je kunt ook geen andere wegen verbinden met afgesloten wegen. Als je dat probeert, resulteert dit in #Niet-verbonden segmenten, zoals beschreven in de vorige paragraaf.

Als je een segment wilt wijzigen met een hoger lock-niveau dan uw eigen bewerkingsniveau, kun je het beste jouw wijzigingen doorgeven aan een editor met een hogere rang, of vraag je om een ​​tijdelijke verlaging van het lock-niveau. Je moet altijd een permalink maken, de regio of stad specificeren en het gewenste lock-niveau.

Gebruik een van de volgende methoden:

 • Gebruik het juiste Slack-bewerking-kanaal.
 • Gebruik een privébericht (DM of PM, in Slack of forum) om de laatste editor te vragen, die linksonder in je scherm zichtbaar is bij het selecteren van het segment. Als je geen antwoord krijgt, kunt je het ook aan de Area Manager of een van de Local Champs vragen.

Verkeerd gebruik van rotondes

Bij het naderen van een rotonde worden specifieke instructies gegeven. Voor een standaard rotonde (4 afslagen) is de instructie 'Sla linksaf op de rotonde'. Voor andere rotondes is de instructie 'Neem de derde afslag op de rotonde'. Als deze instructies niet correct zijn voor de situatie, gebruik dan geen rotonde.
Een doodlopende straat mag aan het einde geen rotonde hebben. Als er geen verkeersbord voor een rotonde staat, gebruik dan geen rotonde. Dit geeft onjuiste instructies, waarbij een chauffeur denkt een rotonde te naderen, terwijl dit niet het geval is. Voor meer informatie over het maken van een rotonde zie onze Rotonde pagina.

Privé toegangswegen die de route verstoren

Veel nieuwe editors beginnen enthousiast alle kleine straatjes, steegjes, opritten, parkeerterreinen, etc. in kaart te brengen. Ze denken "als ik erop kan rijden, moet ik het in kaart brengen". Maar dit heeft negatieve effecten. Het betekent natuurlijk extra data (bandbreedte) en extra berekeningen. Ook kan het de kaart minder duidelijk maken op kleine schermen. Maar het grootste nadeel is dat het de routing kan verstoren.

De manier waarop Waze werkt, is dat het je bestemming vindt op basis van GPS-coördinaten, in veel gevallen van Google. Op basis van die coördinaten stelt Waze de precieze plaats van je bestemming vast. Dan zoekt hij de dichtstbijzijnde berijdbare weg, zonder naar de naam van die weg te kijken. Dus als de oprit van de achterburen dichter bij de pin van uw bestemming ligt, wordt je naar de verkeerde weg geleid. En als dit een lange weg is, kan deze ver van uw werkelijke bestemming zijn.

Een toegangsweg die de route verstoort.

Lokale afspraken (die op het eerste gezicht niet logisch zijn)

Waze-gebruikers hebben zich verzameld om afspraken te maken over hoe de functies en features van Waze het beste kunnen worden geïmplementeerd. Bovendien heeft elk land andere wetten, gewoonten en voorschriften. Daarom kunnen overeenkomsten binnen de lokale gemeenschappen van Waze ook verschillen. Deze afspraken lijken op het eerste gezicht misschien niet altijd logisch. Ze bestaan ​​echter om de best mogelijke navigatie te garanderen, met de functies die Waze biedt en met de minste hoeveelheid gegevens die worden gebruikt. Als je wijzigingen hebt aangebracht die niet in overeenstemming waren met deze overeenkomsten, is je mogelijk gevraagd deze weer bij te werken. Hier lees je waarom.

De relatie tussen de satellietweergave en de kaart

Beginnende editors hebben vaak de neiging om de kaart precies zo te tekenen als de satellietweergave laat zien. De Waze-kaart moet echter zo eenvoudig mogelijk zijn, op een manier die de beste navigatie-instructies oplevert, met een duidelijke en eenvoudige kaart op het scherm. Dit houdt in dat soms wegen of delen van wegen zelfs niet zijn getekend, of anders zijn getekend dan de satellietweergave. Daarnaast kan de satellietweergave verouderd zijn of niet alles weergeven. Een weg in een bos is bijvoorbeeld waarschijnlijk niet zichtbaar op de satellietweergave. Gebruik de satellietweergave dus als bron, niet als doel om te kopiëren. Als de weg anders in kaart is gebracht, raadpleeg dan de vorige editor of de area manager.

Wegen toegevoegd volgens satellietweergave.
Waze kaart: Een enkel segment levert een eenvoudige en duidelijke route op, die gemakkelijk te onderhouden is.

Veel voorbeelden zijn te vinden op onze KISS pagina.

Te veel geometrieknooppunten

Te veel geometrie-knooppunten (13 nodes)
Dit is efficiënt (3 nodes)

Te veel geometrie-punten kunnen de opbouw van uw scherm vertragen. Ook is het moeilijker om de kaart te onderhouden. Daarom gebruiken we zo min mogelijk knooppunten, ook als dat betekent dat een weg in Waze niet precies de weg volgt in de Satellietweergave. Als een segment te veel knooppunten heeft, verwijder deze dan door met uw muis over de knooppunten te bewegen en druk op d.

Te veel geometrie-knooppunten
Dit geeft uitstekende navigatie-instructies

Als je liever meer afgeronde hoeken hebt dan vierkante - rechter afbeelding - kun je twee geometrieknopen gebruiken in plaats van één om een ​​hoek te maken. Zie voor meer informatie de paragraaf Voeg een weg toe in de Quick Start Guide.

Simplify an intersection

De werkelijke situatie van het kruispunt. Als je in dit voorbeeld de wegen precies zo tekent als de werkelijke situatie, krijg je veel segmenten en knooppunten. Dit zal veel onderhoud met zich meebrengen. Ook krijgt de chauffeur veel navigatie-instructies waarbij één instructie, b.v. "links afslaan", zou voldoende moeten zijn en is veel duidelijker.
Dit is de beste manier om dit kruispunt te tekenen. Op deze manier krijgt de chauffeur slechts één navigatie-instructie en is de kaart ook gemakkelijk en snel af te lezen op een klein scherm.

Meer voorbeelden van het tekenen van complexe situaties zijn te vinden op de KISS pagina.

Wegtypen

Beginnende editors hebben vaak de neiging om het wegtype van een segment te wijzigen. Het kiezen van het type weggedeelte heeft veel implicaties, vanwege de gevolgen voor zichtbaarheid, routing en dergelijke. Deze kenmerken kunnen per land verschillen en je zult enkele van deze verschillen zien wanneer je een andere taal kiest in WME. Zo worden sommige wegtypen anders gebruikt dan op het eerste gezicht verwacht en sommige zelfs niet. Als je vindt dat een wegtype moet worden gewijzigd, raadpleeg dan de laatste editor of de gebieds- of regiomanager.

Voor meer informatie zie de Wegtypen pagina en sub-pagina's.

Snelwegen

Freeway en Highway zijn beide vertaald naar hetzelfde woord ('Snelweg'). In Waze worden deze wegtypen echter vooral toegepast op basis van de hoeveelheid verkeer in vergelijking met andere wegen in de buurt, de afstand die ze dienen in de routing en de doorgangsmogelijkheden. Daarom kan een kleine lokale weg worden gedefinieerd als een Minor Highway en een normale straat in een stad die doorgaand verkeer als een Major Highway dient. Deze manier van omgaan met wegtypen wordt Functionele Classificatie (FC) genoemd. De meeste wegen die doorgaand verkeer bedienen, zijn locked. Wijzigingen in deze segmenten kunnen alleen worden aangebracht door ervaren editors met een rang gelijk aan of hoger dan het lock-niveau. Als je denkt dat een wijziging in een vergrendeld segment nodig is, vraag het dan aan een editor met het juiste bewerkings-niveau, of plaats je verzoek op het Slack-kanaal #editing Nederland.

Pedestrian boardwalks en fietspaden

Over het algemeen worden zowel voetpaden als fietspaden niet toegevoegd aan de kaart van Waze, omdat Waze alleen door motorvoertuigen mag worden gebruikt. Er zijn enkele uitzonderingen en deze worden uitgelegd op de pagina's Pedestrian Boardwalk en Walking trail. Pedestrian boardwalks worden in Nederland gebruikt voor niet-berijdbare wegen zonder bestemmingen, belangrijk om een ​​parkeerplaats te verbinden met mogelijke bestemmingen en ook voor het openbaar vervoer (behalve taxi's). Waliking trails worden gebruikt voor voetpaden met bestemmingen. Beide niet-berijdbare wegtypen moeten worden aangesloten op de andere wegen.

Parkeerplaatsen

Ook parkeerplaatsen dienen zo eenvoudig mogelijk te worden getekend met het oog op goede navigatie-instructies. Het heeft geen toegevoegde waarde om elke rijbaan op een parkeerplaats in te tekenen en met de onnauwkeurigheid van GPS weet Waze waarschijnlijk niet op welke rijbaan je precies bevindt, wat resulteert in verkeerde instructies. Wegen op parkeerplaatsen krijgen geen naam, behalve wanneer de weg een huisnummer heeft van een officieel adres dat niet aan een gewone straat te koppelen is. Voor meer informatie zie de Parking Lot Road (parkeerplaats) pagina.

Te gedetailleerd
Veel beter


Wegen opsplitsen

Het splitsen van wegen in twee enkele segmenten voor beide rijstroken mag alleen worden gedaan als dit nodig is voor navigatie. Het feit dat een weg fysiek is gesplitst, is geen reden. Met Junction arrows kun je ervoor zorgen dat fysiek onmogelijke afslagen worden voorkomen. Het opsplitsen van een bestaande weg doe je alleen in overleg met de gebieds- of regiomanager. Houd er rekening mee dat het samenvoegen van een weg ongeveer dezelfde inspanning kost als het splitsen ervan. Zie ook de Wegaspecten pagina.

Update request / Aanpassingsverzoek (UR)

Ongewenst: de meeste UR's werden zonder opgaaf van redenen afgesloten
Gewensd: Een regio waar de UR's goed zijn behandeld en problemen zijn aangepakt


Tijdens het rijden kan een bestuurder een probleem melden door een Update Request (UR) in te dienen. Vaak is er niet genoeg tijd om het probleem volledig te beschrijven. Daarom ontwikkelde Waze de mogelijkheid om een ​​gesprek aan te gaan in de UR. Wanneer je reageert op een UR, moet je dit serieus nemen. De gebruiker meldt zich niet als hij of zij geen probleem ondervindt! Het is jouw taak om het probleem zo goed mogelijk op te lossen, of de hulp te vinden die nodig is om het op te lossen. Door het probleem van de gebruiker op te lossen, kunnen we Waze verbeteren om aan de behoeften van alle Wazers te voldoen. Sluit nooit zomaar een UR, ook niet als je denkt dat deze nep is. Enkele algemene richtlijnen:

een gesprek beginnen. Houd er rekening mee dat de melder waarschijnlijk geen editor is.


 • Begin met het bedanken van de verslaggever voor het melden van het probleem.
 • Als de melding duidelijk is en je dit probleem direct kunt oplossen, doe dit dan en leg aan de melder uit wat je hebt gedaan. De melder ontvangt een bericht van uw opmerking en zal zich gewaardeerd voelen voor zijn/haar toevoeging. Daarnaast kunnen andere editors van uw oplossing leren en kan het helpen bij het oplossen van andere vraagstukken in de buurt. Je kunt de UR sluiten als opgelost.
 • Als het probleem niet duidelijk is, vraag de melder dan beleefd om meer informatie.
 • Als de melder niet binnen 5 dagen op uw vraag reageert, kan je een herinneringsbericht sturen. Het komt vaak voor dat de melders pas reageren na een herinnering.
 • Wanneer de melder ook niet na 7 dagen op uw herinnering reageert, kan je de UR afsluiten als "Niet geïdentificeerd", met een opmerking in het gesprek waarom je deze hebt gesloten.

Officieel 'bezit' niemand een UR. Als een andere editor het probleem echter al aan het oplossen is, sluit of neem het dan niet over zonder deze editor te raadplegen.

Meer informatie over UR's zie onze Update request pagina. Uitgebreide informatie over UR's kan worden gelezen op de wereldwijde Wiki-pagina Update Requests. Houd er rekening mee dat sommige wereldwijde richtlijnen kunnen verschillen van de onze.

Beginnende editors: wat kunnen ze en wat niet

Overal waar je met Waze hebt gereden, kun je de kaart bewerken. In ons land zijn de kaarten best goed. Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat er niet veel voor je te doen is, zoom alstublieft in en je kunt bijna altijd iets vinden om te verbeteren. Zelfs in gebieden met veel editors vind je ontbrekende huisnummers, laadstations of ontbrekende parkeerplaatsen of een deel van een straat. Ook ontbreken soms straatnamen of zijn ze verkeerd gespeld. Ander werk dat je kan doen is het verwijderen van onnodige geometrie-knooppunten, zie de paragraaf Te veel geometrieknooppunten. Bekijk voor meer ideeën de Samenvatting voor starters. Lees de Wiki en begin gewoon met bewerken, op die manier leer je de editor te gebruiken en verdien je punten om naar een hoger niveau te gaan.

Omdat de kaarten in ons land al behoorlijk goed zijn, is er ook een risico bij het bewerken. Je kunt dingen die goed werken kapot maken. Houd er rekening mee dat sommige dingen voor jou misschien onjuist of niet logisch lijken, maar correct kunnen zijn op basis van de Basisprincipes van Waze. Wees voorzichtig met het wijzigen en verwijderen van werk van andere editors. Neem bij de minste twijfel eerst contact op met de vorige editor.

Om dit duidelijker te maken hebben we twee lijsten gemaakt, een van de dingen die je als beginnend editor kunt doen en een die je niet moet doen of uiterst voorzichtig moet zijn.

Wat een beginnende Waze-editor kan doen

 • Lees de Quick start guide en kijk vervolgens naar het Beginners overzicht.
 • Controleer of straatnamen correct zijn ingevuld en gespeld. Gebruik sources, die we mogen gebruiken, om te controleren.
 • Controleer of de stad correct is ingevuld.
 • Controleer de rijrichting van straten. Je kunt dit baseren op Google Streetview, je eigen lokale kennis of andere bronnen. Als de bron ouder is dan de laatste bewerking van het segment, ga er dan van uit dat Waze up-to-date is dan je andere bron en verander deze niet.
 • Controleer of de Junction Arrows correct zijn ingesteld. Met Shift-Z zie je alle rode pijlen. Wanneer je vermoedt dat een rode knooppuntpijl niet juist is, voer dan eerst Shift-Z opnieuw uit en selecteer het segment dat bij de splitsing hoort. Zo kun je zien welk segment de rode knooppuntpijl heeft.
 • Controleer de categorie, naam en adres van plaatsen. De naam moet de officiële naam van de plaats zijn. Als je weet dat deze plaats meestal anders wordt genoemd, voeg dan die naam toe als een alternatieve naam. Op die manier worden de zoekmogelijkheden vergroot. Controleer ook of deze plaats zichtbaar is op de livekaart, zo niet, converteer deze dan naar een puntplaats, indien van toepassing.
 • Informeer uw regio- of regiomanager over mogelijke problemen. Zie de sectie Communicatie hoe je dat doet.
 • Monitor wegafsluitingen in uw buurt, zie onze Afsluitingen pagina over hoe je ze kunt melden.

Risicovolle activiteiten voor beginnende editors

Tenzij je samenwerkt met een meer ervaren editor, moet je zeer voorzichtig zijn met het uitvoeren van een van de volgende activiteiten.

 • Wegsegmenten verwijderen. Hierdoor wordt ook de historische verkeersinformatie gewist, b.v. de historische gemiddelde snelheid.
 • Wijzig of verwijder geen segmenten die zijn verbonden met vergrendelde segmenten.
 • Splits geen wegen, ook niet als er rijstroken fysiek zijn gesplitst.
 • Voeg niet zonder overleg onberijdbare wegen toe, zoals voetgangerspaden of fietspaden. Voeg niet berijdbare wegtypen niet toe als spoorwegen, start- en landingsbanen en busbanen. Dit lijkt allemaal onschuldig, maar kan resulteren in een verkeerd navigatieadvies. Het zal ook de kaart onoverzichtelijk maken en de hoeveelheid gebruikte bandbreedte vergroten.
 • Voeg parkeerplaatsen wegen niet toe als er al wegen op de parkeerplaats zijn.
 • Wijzig de wegtype niet, dit heeft grote invloed op de navigatie.
 • Wees voorzichtig met het toevoegen van wegen, vooral privéwegen en opritten. Hierbij gelden dezelfde risico's als voor niet-berijdbare wegen.
 • Sluit update requests niet af en breng geen wijzigingen aan op basis daarvan. Als je wilt helpen, omdat je lokale kennis hebt, maak dan een opmerking die een meer ervaren editor kan helpen.
 • Voeg geen beperkingen toe op basis van (nog) niet geïmplementeerd voertuigtypen.

Main Page | Index