Benzi

From Wazeopedia

Ghidarea pe benzi este o nouă caracteristică a aplicației Waze, care arată utilizatorului exact care sunt benzile pe care ar trebui să le utilizeze pentru a face următoarea mișcare. Această caracteristică sporește încrederea utilizatorului prin asigurarea oprientării în intersecții tipice, cât și neobișnuite. Datele de ghidare pe linie sunt adăugate prin intermediul editorului de hartă Waze (WME). Când este selectat un singur segment în WME, este disponibilă o filă suplimentară denumită Benzi. Fila Benzi permite editorilor de hărți să-i spună lui Waze ce bandă trebuie afișată șoferului pentru ghidarea pe benzi în aplicația mobilă.

Există câteva considerații importante cu privire la îndrumarea pe benzile de circulație în Waze:

 • Nu afectează rutarea - este doar o caracteristică vizuală.
 • Nu afectează instrucțiunile audio, cu excepția instrucțiunilor de întoarcere în U.
 • Va fi afișată numai atunci când este dată o instrucțiune de navigare. Dacă continuarea cea mai bună este directă, nu se va indica încadrarea pe bandă.

Indicații de editare

Ce contează la o bandă?

Întrebare: Câte benzi ar trebui să faceți pe hartă la sfârșitul unui segment? Ce contează la o bandă?

Răspuns: Editați orice bandă care atinge o lățime completă și consistentă ÎNAINTE de viraj în sine. Pentru o rampă de ieșire de pe autostradă, aceasta înseamnă o bandă care are o lățime întreagă Înainte de punctul de degajare.

Luați în considerare cum arată drumul unui șofer - faceți ca numărul de benzi de pe afișajul de ghidare al benzii să fie conform cu ceea ce va vedea șoferul.

Ieșiri de autostradă și alte rampe

Exemplul 1: Ieșire de pe autostradă pe o rampă cu o bandă întreagă

IA 3 benzi normal.png

Acesta este exemplul tipic de ieșire de pe o autostradă. Marea majoritate a ieșirilor din România sunt făcute în acest mod.

Există și cazuri în care rampa de ieșire de pe autostradă are 2 benzi dar la punctul de degajare a acesteia din autostradă nu are 2 benzi întregi. Aceasta poate arăta ca în imaginea de mai jos iar numărul de benzi care va fi trecut pe segmentul aflat înainte de punctul de degajare va fi în număr de 3.

IA 3 + jumatate benzi.png

Exemplul 2: Ieșire de pe autostradă pe o rampă cu două benzi întregi

IA 4 benzi.png

Exemplul 3: Diverse rampe de ieșire

Rampa pasaj.png


În acest exemplu vă este prezentată o rampă de ieșire de pe un pasaj. Acest exemplu poate fi aplicat la majoritatea ieșirilor de acest tip indiferent de locația acestora.

Benzi restricționate

Benzile restricționate vehiculelor pot fi aplicate numai unei porțiuni a carosabilului. Includeți aceste benzi restricționate doar în direcția benzii, dacă sunt disponibile utilizatorilor de pe segmentul în cauză. În România avem în general benzi restricționate pentru transportul în comun (în general tramvaie, autobuze, taxi). Atenție la trecerea acestor benzi pe hartă și în special la cele de tramvai. Codul rutier interzice accesul autovehiculelor pe liniile de tramvai dar în țară mai există primării care permit accesul autovehiculelor pe acestea. Cel mai sigur este să vă orientați cu steet wiev pentru a vedea marcajele existente în zonă.

Exemplul 1: Circulația autovehiculelor este permisă pe linia de tramvai

Acces LT.png


În acest exemplu există 2 benzi de circulație pe sens și linia de tramvai pe axul drumului. Fiind permisă circulația autovehiculelor pe linia de tramvai se vor trece ambele benzi de circulație pe segmentele drumului.

Exemplul 2: Circulația autovehiculelor nu este permisă pe linia de tramvai

Fara acces LT.png


În acest exemplu există 3 benzi de circulație pe sens și linia de tramvai pe axul drumului. După cum se poate vedea și din imagine accesul autovehiculelor nu este permis pe linia de tramvai și de aceea vor fi trecute numai 2 benzi pe segmentele drumului.

Când să editați benzile

În general, benzile trebuie să fie editate acolo unde există mai multe benzi și una sau mai multe sunt disponibile pentru viraje. De asemenea, benzile trebuie să fie editate în locații potențial confuze, unde ghidarea pe benzi poate îmbunătăți semnificativ siguranța și experiența șoferului.

Când șoferul trebuie să aleagă banda corectă

De fiecare dată când există două sau mai multe benzi ȘI o instrucțiune este dată la nod.

În exemplul de mai jos, strada pe care se circulă în direcția est/vest are doar două benzi pe sens în ambele direcții, dar numai de pe una dintre aceste benzi se poate vira spre sud pe strada laterală. Trebuie adăugate benzile pe segmentele din intersecție pentru o mai bună orientare a șoferului.

Indicatii intersectie T.png

Pentru a clarifica ce drum trebuie urmat

Înainte, Waze nu arăta șoferului diferența dintre virajele ușoare, virajele de 90° și virajele ascuțite. Fără benzi, intersecțiile cu mai multe viraje la dreapta sau la stânga ar putea crea confuzie printre șoferi. Îndrumarea pe bandă poate clarifica această confuzie arătând șoferilor dacă urmează, de exemplu, o ușoară virare sau un viraj ascuțit.

Incadrare benzi intersectie complexa.png

Incadrare benzi intersectie complexa 2.png

Cele două exemple de mai sus ne evidențiază posibilitatea de a marca pe o bandă posibilitatea efectuării unor viraje în mai multe direcții.

Când șoferul are nevoie de reasigurare pentru siguranță

Există unele cazuri în care trebuie adăugate benzi pentru a asigura șoferii că nu trebuie să schimbe benzile sau că nu se pot întoarce de pe banda pe care sunt. În exemplul de mai jos, ambele benzi ale autostrăzii în afara rampei trebuie să se îndrepte spre dreapta. Șoferii nu au de ales. Trebuie adăugate ghidarea pe benzi pentru a asigura șoferii de pe banda stângă că nu trebuie să schimbe benzile și să consolideze interdicția pe viraj stânga pentru a reduce șansa ca aceștia să facă un viraj în direcție greșită.

Pentru această intersecție în afara rampei pe un drum unic, susțineți „niciun viraj la stânga”; prin marcarea celor 2 benzi de viraj la dreapta
Pentru această intersecție în afara rampei pe un drum unic, susțineți „niciun viraj la stânga”; prin marcarea celor 2 benzi de viraj la dreapta


Când nu pentru a edita benzile

Atunci când șoferii nu au de ales

Străzile locale din cartierele rezidențiale și cele care de obicei, nu au mai multe benzi de circulație nu au nevoie de ghidare pe benzi.

În general, nu adăugați benzi atunci când există o singură bandă de circulație sau la un nod unde nu trebuie să se dea instrucțiuni. O excepție de la această regulă generală este la intersecțiile și schimburile confuze în care șoferul are nevoie de reasigurarea că nu va fi necesară o schimbare a benzii înainte de următoarea manevră de întoarcere sau de ieșire, sau asigurarea că ceea ce ar putea arăta ca un viraj valabil nu este permis (vezi reasigurarea pentru siguranță mai sus).

Străzile locale suburbane, de obicei, nu au mai multe benzi de circulație pe sens și nu au nevoie de ghidare pe benzi.

Fuziuni și benzi noi

Waze nu oferă îndrumări pentru ghidarea pe benzi la reducerea numărului de benzi.

Pentru situația din imaginea de mai sus Waze nu furnizează ghidare de la două benzi la una.

Când să înlocuiți săgețile de ghidaj ale benzii

Vedeți cum Waze selectează săgețile de ghidaj ale benzii pentru informații despre săgețile de viraj implicite. Verificați întotdeauna săgețile de ghidaj ale benzii afișate în panoul ”Benzi” după ce ați aplicat modificările. Folosiți anularea lor atunci când are sens să faceți acest lucru și lăsați setarea „Waze implicit” în loc. Faceți ceea ce are sens pentru persoana aflată pe scaunul șoferului - alegeți săgeata de ghidare care-l va ajuta cel mai mult pe șofer, pe baza a ceea ce va trebui să facă (continuați direct, în viraj la stânga/dreapta de 90°, ușor la dreapta etc.) și ce vor vedea pe măsură ce se apropie de intersecția unde trebuie să facă manevra. Când schimbați săgeata de ghidaj asociată cu un segment de ieșire, verificați segmentele rămase. În general, nu folosiți aceeași săgeată pentru mai mult de un segment de ieșire.

Cum Waze selectează „Implicit Waze”

În ”Waze implicit” săgețile de ghidaj ale străzilor selectate sunt afișate pentru noi atât în ​​dialogul de editare (în stânga casetelor de selectare pentru fiecare segment de ieșire), cât și în panoul ”Benzi” (odată aplicate modificările).

Determinarea este în mare parte simplă și bazată în cea mai mare parte pe unghiuri. Luați în considerare că există o pizza pe hartă. Tăiați pizza în 8 felii, segmentele de ieșire aflate în partea superioară (adică, unghiurile de viraj de la 0° până la 22.5° în orice sens) ar putea arăta drept înainte, viraj ușor stânga sau viraj ușor dreapta, în funcție de context; feliile din stânga sus și din dreapta sus (adică, unghiurile de virare de la 22,5° la 67,5° în orice sens) vor arăta ușoare săgeți de virare la stânga sau la dreapta; felia din stânga și cea din dreapta (între 67,5° și 112,5°) vor avea săgeți de virare la stânga sau la dreapta; iar cele 3 felii de jos (între 112,5° și 180°) vor avea săgeți dreapta/stânga ascuțite.

În ceea ce privește felia superioară, atunci când există un singur segment de ieșire în interiorul feliei <22,5°, acel segment va primi săgeata de viraj „drept înainte”. Cu toate acestea, dacă există mai multe segmente în cadrul acestei felii, o anumită formă a analizei „cele mai bune continuări” este utilizată pentru a determina care viraj primește săgeata dreaptă, iar celelalte săgeți de viraj din acea felie obțin ușoare săgeți de viraj la stânga sau la dreapta. Dacă nu există „cea mai bună continuare”, atunci segmentul care este cu unghiul cel mai aproape de 0° primește săgeata de viraj ”drept înainte”.

Când mai mult de un segment de ieșire are aceeași săgeată de viraj cu „Waze implicit”

Schimbați unul sau mai multe dintre ele într-un mod care să aibă sens.

În cazul în care geometria segmentului nu corespunde realității

Acest lucru se întâmplă în unele locații, deoarece lățimea segmentului de drum Waze nu se potrivește cu lățimea vieții reală a drumului. Acest lucru poate duce la unghiuri de întoarcere pe hartă, care sunt diferite de unghiul de viraj adevărat. Pentru a crea virajele corecte în intersecție este necesară înlocuirea săgeților de virare.

În exemplul de mai jos în Fig. nr.1 săgețile de viraj sunt date implicit de Waze pe baza unghiurilor din intersecție iar în Fig. nr.2 sunt afișate săgețile de viraj după ce aceastea au fost modificate conform realității din teren.

Fig. nr.1
Fig. nr.2

Acolo unde săgeata selectată implicit de Waze nu se potrivește cu realitatea

Chiar și în zonele cu hărți de înaltă calitate, mecanismul de selectare a săgeții de ghidare Waze poate crea configurații cu instrucțiuni ce pot crea confuzie în rândul șoferilor. Acest lucru este deosebit de probabil la nodurile în care există mai multe segmente de ieșire direct în față (în câteva zeci de grade în orice sens) din segmentul de intrare. Aceste săgeți generatoare de potențial confuz se găsesc cel mai adesea la ieșire de rampe și la intersecții în formă de furcă, discutate în secțiunea de mai jos.

Totuși, aceste situații apar și în alte locuri. De exemplu, în situațiile în care un drum principal virează într-o direcție și un drum lateral continuă drept înainte, săgețile selectate Waze vor oferi uneori săgeți drepte pentru continuarea drumului principal și o „ușoară virare” pentru drumul lateral drept. Acest lucru nu are sens din perspectiva șoferului. În astfel de cazuri, utilizați înlocuirea unghiului săgeții de ghidare a benzii pentru a obține rezultatul dorit.

În acest exemplu, drumul principal virează ușor stânga; în timp ce drumul lateral iese drept înainte. Atât imaginile la nivel de stradă, cât și cele aeriene arată clar perspectiva șoferului și nevoia de ajustări.
Săgețile selectate Waze nu se potrivesc cu realitatea.


Folosiți înlocuirea unghiului benzii pentru a crea realitate.


Împărțirea rampelor, căutătorii și furcile din drum

Uneori, săgețile selectate de Waze sunt cea mai bună alegere și alteori nu. Uitați-vă atât la vederea din satelit, cât și la vederea de la nivelul străzii pentru a lua în considerare ceea ce este util din perspectiva șoferului pentru încadrarea pe benzi în vederea efectuării virajelor. Având în vedere procesele prin care Waze selectează virajele „Waze implicit”, uneori săgeata creată de „Waze implicit” nu se potrivește bine cu geometria reală a unei joncțiuni.

În general, un singur segment de ieșire (dacă este cazul) ar trebui să aibă săgeata „dreaptă”. Dacă ambele segmente de ieșire dintr-o bifurcație sau te conduc pe o cale dreaptă la fel de dreaptă (indiferent dacă este imediat sau previzibil înainte), atunci niciuna nu trebuie să folosească săgeata dreaptă. Dacă unul dintre segmentele de ieșire duce pe o cale mai dreaptă decât celălalt, atunci acela ar trebui să aibă săgeata dreaptă. Dacă acest lucru se întâmplă deja, minunat. În caz contrar, utilizați modificarea virajului benzii pentru a face acest lucru (și pentru a vă asigura că cealaltă cale nu o păstrează).

Adăugarea benzilor pe hartă

Înainte de a adăuga informațiile de virare de pe benzi, verificați atât vederea aeriană cât și cea stradală pentru a vă asigura de numărul de benzi existente pe segmentul pe care urmează să-l editați. Consultați ”Ce contează la o bandă” pentru mai multe informații.

Adăugarea benzilor pe un segment

1. Faceți clic pe segmentul pentru care doriți să adăugați benzi.

2. În panoul din stânga, faceți clic pe fila ”Benzi”.

Fila ”Benzi” apare în partea dreaptă a panoului de editare


3. Pentru segmente bidirecționale, asigurați-vă că editați sfârșitul corect al segmentului. Se va afișa primul capăt „B” (pentru traficul A-B), urmat de capătul „A” (pentru traficul B-to-A). Textul din partea de sus a fiecărui „capăt” va descrie direcționalitatea benzilor de mai jos.

Pentru segmentele cu două sensuri, există o secțiune pentru fiecare direcție a benzilor


4. Faceți clic pe „Adăugă instrucțiune de încadrare pe benzi”.

Adăugă instrucțiune de încadrare pe benzi


5. Adăugați numărul de benzi (NU numărul de direcții posibile). Utilizați numărul de benzi care se conectează la segmentul următor, chiar dacă există un număr diferit de benzi la un alt punct al segmentului. Vedeți secțiunea „Ce contează ca secțiune de bandă?” mai sus pentru mai multe informații.

Creare benzi 4.png


6. Folosiți casetele de selectare pentru a atribui benzile disponibile pentru fiecare mișcare de ieșire. Confirmați folosind imagini la nivel de stradă, acolo unde este disponibil. Rețineți că aceeași bandă poate fi folosită pentru mai multe mișcări (de exemplu, banda dreaptă poate fi folosită atât pentru trafic continuu, cât și pentru dreapta).

Creare benzi 5.png


7. Faceți clic pe Aplicați, apoi salvați modificările când sunteți gata. Modificările vor fi transmise în direct în aplicație după următoarea actualizare a plăcii de hartă.

Creare benzi 6.png

Editarea benzilor existente

Editarea benzilor pentru un segment se face similar cu adăugarea benzilor pentru prima dată:

1. Faceți clic pe segment.

2. În panoul din stânga, faceți clic pe fila Benzi.

3. Faceți clic pe „Editează instrucțiunile pe benzi” pentru a deschide meniul de editare Instrucțiuni încadrare benzi.

Selectați ”Editează instrucțiunile pe benzi”

Modificarea unui unghi de viraj

În unele cazuri, este posibil ca unghiul de virare afișat să trebuiască modificat. În loc să se ajusteze geometria segmentelor de drum, o funcție de înlocuire este disponibilă în fila Benzi.

 1. Faceți clic pe segment.
 2. Selectați tabul ”Benzi”
 3. Faceți clic pe „Editează instrucțiunile pe benzi”.
 4. Faceți clic pe pictograma benzii pe care doriți să o modificați pentru a deschide meniul ”Înlocuiește indicațiile de viraj”.
 5. Selectați un nou unghi de virare sau unghiul „Implicit Waze”.
Înlocuiește indicațiile de viraj

Boxe de intersecție

Informațiile de bandă pot fi adăugate la segmente care fac parte dintr-o boxă de intersecție la fel cum pot fi adăugate la orice alt segment. Toate săgețile de viraj din interiorul unei boxe de intersecție trebuie să fie verzi (fără restricții) pentru ca ghidarea pe bandă să funcționeze. Folosiți boxa de intersecție în sine pentru a restricționa orice viraj necesar.

Dacă o boxă de intersecție folosește o înlocuire a instrucțiunilor de virare pentru a trece peste instrucțiunile de viraj selectate de Waze de-a lungul uneia dintre rutele boxei de intersecție, atunci datele de bază ale căii de acces nu pot fi afișate în aplicație.

Benzi pe drumuri împărțite

În intersecțiile în care unul sau ambele drumuri sunt împărțite, benzile nu pot fi întotdeauna adăugate direct.

Multe intersecții pot fi clasificate drept intersecții „H” (unde este împărțit un singur drum) sau intersecții „#” (unde ambele drumuri sunt împărțite).

În apropierea drumului împărțit de către o intersecție „H”, pot fi adăugate benzi direct pe segmente.

Pentru unele intersecții „#” și pe a drumul nedivizat la unele intersecții „H”, Waze poate combina informațiile de ghidare pe benzii de la mai multe segmente într-un singur set de benzi care include atât viraje la stânga cât și la dreapta, așa cum se așteaptă șoferul. Acest lucru va fi posibil numai dacă sunt îndeplinite toate aceste condiții:

 1. Ambele viraje la stânga și la dreapta sunt posibile în intersecție;
 2. Cele două porțiuni ale drumului împărțit sunt în esență paralele între ele;
 3. Cele două drumuri care se intersectează sunt mai mult sau mai puțin perpendiculare între ele;
 4. Segmentul median în cauză este de maxim 50 m sau mai scurt; și
 5. Numărul de benzi care intră în intersecție este egal cu numărul total de benzi care ies din intersecție .

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, atunci urmați instrucțiunile din secțiunea următoare pentru a adăuga informații privind benzile.

Info - semn.jpeg Scopul metodei euristice este de a combina săgețile de viraj la dreapta, înainte și la stânga într-un singur set de benzi. În intersecțiile în care sunt interzise fie virajele la stânga, fie cele la dreapta, se pot adăuga benzi direct și nu este nevoie de metoda euristică - cu alte cuvinte, nu este necesară adăugarea informațiilor de bandă „doar drept”. În exemplul de mai jos, traficul de direcție va obține setul complet de benzi din segmentul de intrare; adăugarea de benzi pe segmentul median nu ar fi de folos.
LanesMedianNA1.png
LanesMedianNA2.png

Atenție - semn1.jpg Un efect secundar al metodei H/# euristică este că, în multe cazuri, serverul va identifica mișcările „la stânga, apoi la stânga” într-o intersecție H/# (atunci când acestea nu sunt interzise de algoritmul de prevenire a întoarcerii U-turn) ca pe o întoarcere U și afișează săgeata de ghidare a benzii în viraj în întoarcere U în aplicație. În plus față de afișarea vizuală a săgeții U-turn, instrucțiunile turn-by-turn ale aplicației vor fi transpune vocal mișcarea ca pe o întoarcere U.
Cartografierea benzilor pe drumurile împărțite
Segmente de intrare și mediane (pentru fiecare direcție de deplasare)
Intersecții ”Hash” („#”)

Segmente de intrare și mediene (pentru fiecare direcție de deplasare)

În primul rând, asigurați-vă că intersecția și virajul pe care urmează să-l marcați respectă orientările de mai sus. Manevrați direcțiile de deplasare câte una pe rând.

Pentru fiecare direcție de deplasare, benzile trebuie să fie trasate pe două segmente: „segmentul de intrare” (imediat înainte de mediană) și „segmentul median” (în interiorul medianei). Vezi figura alăturată.

1. Pe segmentul de intrare, includeți numărul total de benzi care intră în intersecție.

 1. Orice bandă care poate fi utilizată pentru a vira la stânga sau a continua drept trebuie arătată ca o bandă dreaptă continuă.
 2. Orice benzi de viraj dreapta trebuie să fie cartografiate ca de obicei.

2. Pe segmentul median, includeți numărul total de benzi care există de fapt în mediană. Numărul de benzi pe segmentul median ar trebui să fie egal cu numărul de benzi care pot continua direct din segmentul de intrare.

Segment de intrare: Segment median:
Lanes entry.png
Lanes median.png

Metoda euristică de pe serverul de rutare va combina aceste două seturi de benzi între ele și va oferi un set unic pentru șoferii care fac viraje la stânga sau la dreapta. Din păcate, nu există nicio modalitate de a vizualiza rezultatul în WME.

Benzile rezultate din aplicarea metodei euristice:

Lanes result.png
Intersecții în H

Aceeași metodă euristică se aplică și pe partea de drum nedivizată a unei intersecții H. Nu este necesară aplicarea metodei euristice pentru partea de drum împărțită.

Partea drumului nedivizat Partea drumului împărțit
LanesH1.png
LanesH2resubmit.png
LanesH3.png
Info - semn.jpeg Segmentele mediene ale joncțiunilor # și H sunt o situație rară în care, din când în când, este potrivit să adăugați „1 banda” la un segment. Acest lucru va fi necesar de fiecare dată când există mai multe benzi pe segmentul de intrare, dar rămâne o singură bandă pe segmentul median (deoarece orice altă bandă a fost folosită doar pentru la viraj dreapta).

LanesHBox1resubmit.pngLanesHBox2.png


Verificarea muncii tale

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți verifica activitatea în intersecțiile de drumuri împărțite care trebuie să fie mapate cu metoda euristică de trasare a benzilor.

1.Numărul total de benzi pe segmentul de intrare ar trebui să fie egal cu numărul total de benzi din intersecție:

 • benzi totale (intersecție) = benzi totale (intrare)

2. Numărul total de benzi pe segmentul median ar trebui să fie egal cu diferența dintre numărul total de benzi pe segmentul de intrare și numărul de benzi pentru viraj la dreapta pe segmentul de intrare:

 • total de benzi (mediană) = benzi totale (intrare) - doar viraje la dreapta (intrare)

3. Numărul de benzi cu sensul înainte pe segmentul de intrare (adică numărul de căsuțe bifate pentru mișcarea dreaptă) ar trebui să fie egal cu numărul total de benzi pe segmentul median:

 • benzi drepte (intrare) = benzi totale (mediană)

Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, este posibil ca metoda euristică de ghidare pe benzi să nu funcționeze așa cum este de așteptat, iar cel mai bine este să lăsați benzile deoparte deocamdată.