Cele mai bune practici de editare a hărților Waze

From Wazeopedia

Scopul acestei pagini este de a ajuta editorii hărți să creeze hărți care să funcționeze cel mai bine pentru utilizatorul final - șoferul autovehiculului - minimizând cantitatea de muncă pe care trebuie să o faceți din cauza unor greșeli comune sau a unor limite subtile ale uneltelor de editare. Pentru cei care sunt Manager de zonă, există deja multe pagini utile cu privire la responsabilitățile voastre, inclusiv cum să utilizați Waze Map Editor, să identificați și să rezolvați problemele de hartă (Map Problems - MP) și Cererile de actualizare, să stabiliți standarde pentru etichetarea drumurilor și întrebări frecvente. Aceleași surse sunt utile pentru editorii mai noi și ar trebui revizuite pentru a vă familiariza cu diferitele elemente ale editării hărților Waze, înainte de a începe să editați.

Obiective generale

Ușor de folosit

Când vine vorba de hartă, primul și principalul scop al editării este acela de a-i oferi șoferului o hartă ușor de urmărit pe un mic afișaj și să producă instrucțiuni verbale atunci când (și numai atunci când) sunt necesare.

Simplitate

Nu este un obiectiv acela de a desena fiecare bandă a drumului. Acest lucru duce la complexitate inutilă - ceea ce înseamnă o hartă aglomerată, direcții verbale confuze și multe și o mulțime de muncă necesară pentru întreținerii hărții.

Retenţie

Segmentele rutiere păstrează anumite informații (de exemplu, viteza medie) care se utilizează în optimizarea rutei. Atunci când un segment este șters, informațiile din segment sunt eliminate. De aceea preferabil ar fi să nu ștergem segmentele ci să încercăm să le ”reciclăm” pe cele existente.

În practică

Împărțirea și îmbinarea autostrăzilor divizate

Când să împărțiți un drum cu două sensuri (și când nu)

În general, un drum ar trebui să fie îmbinat dacă nu îndeplinește niciuna dintre cerințele pentru împărțirea unui drum. Când revizuiți inițial dacă doriți să împărțiți sau să îmbinați un drum, luați în considerare aceste puncte:

 1. Reprezentarea implicită pentru orice drum este un segment unic cu două căi, chiar dacă drumul este împărțit în realitate în două sensuri unice. Împărțirea unui drum poartă cu ea sarcina probei că schimbarea va îmbunătăți utilitatea și/sau simplitatea hărții Waze.
 2. Dacă un drum funcționează în prezent fără probleme raportate (UR), luați în considerare ca acesta să rămână așa cum este.
 3. Dacă zona are un Manager de zonă, consultați-vă cu el înainte de împărțire/Îmbinare. Dacă zona nu are un Manager de zonă și după ce ați citit cu atenție instrucțiunile de mai jos, încă nu sunteți sigur ce fel de drum să faceți, luați în considerare trimiterea unui permalink al drumului către forumul de editare a hărților pentru a obține feedback suplimentar de la alți editori.
 4. Încercați să evitați împărțirea și îmbinarea în două direcții a drumurilor. De exemplu, dacă cea mai mare parte a drumului este împărțită în mod clar și numai o mică parte din acesta poate fi considerat un drum cu 2 sensuri drum cu două sensuri, atunci lăsați drumul împărțit. Dacă numai o mică porție pare mai bine divizată în 2 sensuri, luați în considerare păstrarea acesteia pe 2 căi. Mai multe detalii găsiți în pagina Editare hărți în capitolul destinat separării drumurilor.

Amintiți-vă că împărțirea și îmbinarea drumurilor vine fiecare cu propriul set de probleme. Fiecare situație este unică și unele probleme pot fi mai ușor de gestionat printr-un singur drum cu două căi, iar unele pot funcționa bine cu un drum divizat. Luați în considerare fiecare aspect al traseului și examinați cu atenție fiecare joncțiune înainte de împărțire sau separare. Indiferent dacă împărțiți sau îmbinați, amintiți-vă că ați putea provoca mai multe probleme decât să soluționați și că este posibil să trebuiască să o readuceți așa cum a fost înainte. De asemenea, rețineți că împărțirea și îmbinarea fiecărei modificări făcute duce la pierderea unor date de trafic, ceea ce poate conduce la o rutare slabă Waze.

Cum să împărțiți două drumuri cu sens unic

Din păcate, nu există o cale ușoară de îmbinare a două drumuri cu sens unic într-un drum cu două sensuri - motiv pentru care ar trebui să vă gândiți întotdeauna foarte bine dacă acel drum trebuie împărțit sau nu. Și apoi gândiți-vă și mai mult.

Când întâlniți un drum din zona voastră, care a fost împărțit, dar nu ar fi trebuit, aveți de făcut o modificare majoră de făcut pe hartă. Datorită acestei complexități ridicate a acestui proces, se recomandă să NU fuzionați cele două drumuri cu sens unic, dacă nu există Cereri de actualizare legate de drumul cauzat de împărțirea acestora.

Procesul de a îmbina un drum (convertit din două drumuri cu sens unic într-un drum cu două sensuri), scris mai jos, a fost conceput special pentru a păstra informațiile încorporate în segmentele de stradă. Este foarte important să nu ștergeți pur și simplu una dintre cele două căi, pentru că șterge toate informațiile din acea parte a drumului.

Pașii de mai jos arată cum puteți fuziona în mod corespunzător două drumuri cu sens unic și puteți păstra numerele de bază ale străzii și toate informațiile din acel segment de drum.

Acesta este segmentul nostru de drum exemplu. Pe toată lungimea drumului trebuie să:

Imbinare drumuri.png

1. Selectați cele două segmente care urmează să fie îmbinate și setați-le pe amândouă cu 2 sensuri.

Transformare 2 sensuri.png

2. Deconectați ambele segmente de o parte a secțiunii care nu este împărțită. Cel mai bine este să deconectați capetele alternative ale fiecărui segment, după cum se vede în exemplul de mai jos.

Deconectare segmente.png

3. Aduceți cele două capete deconectate în mijloc (și reglați drumurile după cum este necesar). Puteți să eliminați punctul de joncțiune pe care tocmai l-ați creat selectând-l și utilizând tasta Ștergere. Rețineți că cele două secțiuni aliniate trebuie să aibă informații despre drum (numele, tipul, direcția, limita de viteză, elevație și blocare) sau punctul de joncțiune nu va permite îmbinarea!

Imbinare finala.png

Aici găsiți un video în care vi se explică pas cu pas cum trebuie efectuată această operațiune:

După ce ambele părți sunt îmbinate într-una, trebuie să reinițializați numărul de stradă astfel încât să se alinieze cu calea de intrare/ieșire a clădirilor.

 1. Cu strada/drumul selectat, faceți clic pe "Editează numere".
 2. În modul de editare a numărului de stradă, trebuie să selectați fiecare număr de casă unul câte unul.
 3. Cu numărul casei selectat, veți vedea că linia întreruptă este atașată unui cerc de pe stradă.
 4. Selectați cercul și mutați-l de-a lungul drumului în cel mai apropiat punct de intrarea în clădire.

De asemenea, verificați următoarele:

 1. Eliminați toate joncțiunile "orfane".
 2. Verificați / stabiliți conectivitatea tuturor drumurilor deja conectate la partea pe care ați păstrat-o.
 3. Conectați (și stabiliți conectivitate) toate drumurile care au fost conectate la cealaltă parte.
 4. Asigurați-vă că toate segmentele noi cu două căi sunt conectate.
 5. Reglați geometria pentru a deplasa segmentele de drum în două direcții spre mijlocul drumului.

Acum repetați întregul proces pentru segmentele rămase. Nu este dificil o dată ce ați trecut prin acest proces de câteva ori.

Avertisment: Dacă vă decideți să modificați proprietățile rutiere ale mai multor segmente la un moment dat, familiarizați-vă mai întâi cu problemele cunoscute cu editarea în masă. Se poate face - dar dacă nu sunteți atent, veți descoperi că toate segmentele rutiere s-au transformat în Stradă ... și orice nume de drum alternativ este pierdut.

Autostrăzi și Rampe

Navigarea utilă pe rutele lungi poate fi imposibilă cu Waze dacă autostrăzile nu sunt bine organizate și editate. Deoarece autostrăzile sunt importante în procesul de rutare pe distanțe lungi, această secțiune este foarte importantă.

Drumuri

Termenul "drum cu acces limitat" se referă aici la un drum care este multi-lanț în fiecare direcție, cu o barieră fizică între direcții și care poate fi introdus și ieșit exclusiv de rampe. Astfel de drumuri ar trebui aproape întotdeauna să fie cartografiate ca segmente separate într-o direcție - și alte drumuri ar trebui să nu fie aproape niciodată.

Rampele

Rampele de ieșire de pe autostrăzi (și nu numai) ar trebui să fie numite în funcție de numărul de ieșire (dacă are unul), denumirea drumului care urmează precum și de ceea ce se află pe semnul efectiv de ieșire; de exemplu, "DN3 » Lehliu-Gară, Călărași". Rampele de intrare ar trebui să fie denumite către ceea ce conduc; de exemplu, "A3 (S) » București".

Nu uitați să verificați conectivitatea și să întoarceți restricțiile în timp ce sunteți acolo.

Există o descriere mai detaliată a modului de etichetare a rampelor de ieșire și a rampelor de intrare.

Asigurați-vă că înțelegeți diferența dintre rampă și conectarea drumurilor.

Pasaje supraterane și pasaje subterane

Setarea cotei rutiere poate fi dificilă. Uneori este mai important să știm că altitudinea drumului este o problemă pentru un anumit segment (de exemplu, o porțiune de autostradă care se întinde cu mult peste limitele ecranului), decât valoarea reală a acesteia sau menținerea unei cote constante peste mai multe segmente ale aceluiași drum.

Nivelul la sol ar trebui considerat ca o „valoare santinelă”, ceea ce înseamnă că un segment nu are pasaje sau pasaje subterane. La editarea unui pasaj suprateran sau a unui pod, dacă oricare dintre segmente este la nivelul solului, setați celălalt la o valoare diferită de zero care reflectă elevarea sa relativă față de cel marcat la nivelul solului. Dacă ambele creșteri sunt deja elevate, fie ele sunt deja corecte (caz în care nu este necesară nicio acțiune suplimentară) sau sunt incorecte, caz în care zona trebuie studiată cu atenție, pentru a nu „sparge” alte intersecții care au deja a fost evaluate și remediate problemele.

În multe cazuri, conflictul poate fi rezolvat prin simpla ajustare a elevării unui segment, sau poate a mai multor segmente. Continuați cu precauție. În situații cu adevărat complicate, s-ar putea să vă ajute să desenați o imagine sau să începeți să căutați segmentul de sus sau cel mai jos.

Drumuri de legătură

Selectați cele două segmente care se traversează / sau subtraversează o intersecție, apoi faceți clic pe legătura „Pod”. Dacă totul merge bine, segmentele selectate vor fi separate de joncțiunea de bază, consolidate într-un singur segment, iar altitudinea lor a crescut cu 1.

În caz contrar, este posibil să fiți nevoit să deconectați ambele părți ale pasajului, asigurați-vă că ați crescut nivelul lor cu 1 și apoi reconectați-le.

Drumurile cu taxă

Drumurile cu taxă pot fi indicate bifând caseta de drum din fila proprietăți ale segmentului rutier. Marcați un segment ca drum cu plată numai dacă:

 • există o cabină de taxare
 • un cititor de carduri sau un alt dispozitiv de taxare în interiorul sau la fiecare capăt al segmentului

Nu bifați caseta de setare ”drum cu taxă” pentru segmente care duc la segmentul de taxare finală, chiar dacă acestea nu au nici o altă ieșire, cu excepția segmentului de taxare finală.

În cazul unui pod care este plătit într-o singură direcție, împărțiți drumul în care se colectează taxa și marcați numai segmentul cu cabina de taxare ca drum rutier.

consultați subiectul avansat privind taxele bazate pe timp pentru afișarea taxelor de taxare care nu se percep tot timpul.

Viraje restricționate în timp

Editorul de hartă Waze și motorul de rutare acceptă restricții programate (ora din zi, ziua săptămânii, viraje, direcția fluxului de trafic, tipul vehiculului etc.).

Vă rugăm să consultați pagina Restricții parțiale pentru documentația completă a acestei funcții.

Când se utilizează rampe într-o intersecție

Vă rugăm să consultați discuția referitoare la conectarea drumurilor.

Când să creați un sens giratoriu

După ce învățați cum să creați un sens giratoriu, este întotdeauna momentul potrivit pentru a înlocui un cerc de trafic ad hoc (construit din segmente rutiere obișnuite) cu un sens giratoriu adecvat. Semnalele vocale produse de un cerc ad-hoc pot fi foarte înșelătoare, iar afișarea în aplicație pare aproape întotdeauna neobișnuit de neîngrijit. Înlocuirea acestui lucru cu un sens giratoriu este o îmbunătățire instantanee a ordinelor de amploare pentru ambele numere.

Notă: Un sens giratoriu nu ar trebui să fie niciodată utilizat în locul unui nod de pe strada de intrare în stradă sau de pe stradă. A se vedea: Ghidul stilului de joncțiune

Blocarea segmentelor

Harta României este blocată astfel:

 • Autostrăzile (A) - lvl5
 • Drumurile Naționale (DN) - lvl4
 • Drumurile Județene (DJ) și Drumurile Comunale (DC) - lvl3 (doar cele asfaltate)
 • Străzile și drumurile neasfaltate (Străzi cu bifa de neasfaltat) - lvl2
 • Drumurile 4x4 (OFFROAD) vor râmăne blocate la lvl1.
 • Toate orașele mari vor rămâne blocate la minim lvl3 (inclusiv străzile).

Pentru limitele de viteză consultați pagina dedicată acestora.

Ghid de creare intersecții

Atunci când creați sau editați o intersecție, este foarte important să înțelegeți nuanțele modului în care motorul de rutare Waze privește segmentele și joncțiunile hărții. Ghidul privind crearea corectă a intersecțiilor oferă cele mai bune practici cu multe tipuri diferite de joncțiuni.

Locuri de parcare

Maparea unui drum de parcare are trei scopuri:

 1. permite lui Waze să furnizeze indicații din ușă în ușă în cadrul lotului;
 2. aceasta permite lui Waze să recunoască faptul că aplicația (clientul) este în afara drumului principal, evitând raportări eronate de trafic.
 3. folosirea tipului special împiedică Waze să dirijeze traficul prin parcare.

Pentru marcarea parcărilor cu locuri, consultați informațiile din tipul Locului de parcare. Drumurile de parcare nu se limitează la utilizarea tipului locului de parcare, deși sunt adesea folosite împreună.

Există tipul de parcare pentru a permite cartografierea parcărilor, descurajând totodată serverul de rutare să le folosească pentru navigare. Waze aplică o penalitate de tranziție pentru părăsirea unui segment de parcare pentru a intra într-un alt tip de drum. Această penalitate scade șansa ca Waze să treacă printr-o parcare rapidă, dar permite o navigare mai bună în parcare. Se recomandă să nu amestecați tipurile de drum într-o parcare pentru a evita declanșarea inutilă a penalității de tranziție.

Centre de cumpărături

Când faceți o mapare a unei parcări mari (de exemplu, la un centru comercial), luați în considerare cartografierea numai următoarelor elemente:

 • Intrări principale de pe drumurile din afara parcării
 • Liniile care circulă pe fronturile magazinului
 • Liniile de la marginea lotului care se desfășoară pe drumurile publice (împiedică utilizatorii din parcare să "se prindă" pe drumul public și apoi să trimită informații de viteză incorecte)
 • Traseele primare de călătorie care servesc pentru a aduce oamenii dintr-o zonă a lotului

Amintiți-vă, obiectivele de aici sunt utilizabilitatea și simplitatea. Când aveți îndoieli, imaginați-vă într-o mașină din lot în diverse puncte și întrebați-vă care este cea mai eficientă cale de a ajunge la un magazin din celălalt capăt al lotului sau de a ieși din lot și de a vă întoarce pe o rețea principală drum, cu cât mai puține revoluții. Aleile care se folosesc cel mai mult în acest experiment de gândire ar trebui să fie cartografiate, restul fiind omis. Puteți activa stratul de puncte GPS (tasta rapidă Shift-G) pentru a vedea unde este concentrat traficul pentru a înțelege ce este nevoie de mapare.

ParkingLotRoad ShoppingCenter.png

În special, nu faceți harta fiecărei benzi și, în special, nu fiecare loc de parcare (s-a făcut!). Acest lucru nu servește altceva decât să aglomereze harta, să confunde indicații și să pună o povară inutilă atât pe hardware și pe serverul hardware. Amintiți-vă că utilizabilitatea și simplitatea sunt numărul 1. Timpul de editare și expertiza voastră pot fi mai bine utilizate în altă parte a hărții.

Parcări mici

Parcările care deservesc un număr mic de afaceri ar trebui să fie minime: suficient pentru a oferi șoferului indicații corecte către și către lotul și pentru a naviga către o anumită afacere. Loturile foarte mici, cu o intrare și o ieșire, ar putea fi chiar reprezentate de un singur segment care parcurge zona de parcare (fie o diagonală peste lot, dacă se conectează la drumurile de pe fiecare parte, fie o singură curbă aplatizată pentru loturile în stil mall) cu intrări și ieșiri pe același drum.

Pentru a permite acordarea unei rute pentru a ieși dintr-o mică parcare din același punct în care a fost introdusă parcarea, se pot activa viraje la capetele drumului parcării. Acest lucru este relevant în special atunci când un singur segment de parcare conectează două segmente de stradă diferite, cum ar fi comună pentru multe benzinării de colț.

Loturi Drive-Through

Deoarece loturile Drive-Through pot fi înguste și congestionate, cu secțiuni unidirecționale, cea mai bună modalitate de a le reprezenta este adesea o buclă unică de deplasare. Aviz: deoarece ambele capete ale unui segment nu se pot conecta la aceeași joncțiune, dacă lotul are o singură intrare/ieșire, este necesar să se construiască bucla folosind trei segmente.

Două parcări conectate la aceeași stradă

Traseul necorespunzător poate avea loc atunci când două parcări se conectează la aceeași stradă. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, când două loturi se confruntă între ele. Dacă conectați ambele parcări la stradă folosind aceeași intersecție ca și punctul de conectare pentru ambele, Waze le va trata ca pe o parcare.

Dacă nu există restricții de virare care să împiedice traseul pe stradă, Waze poate conduce șoferul printr-o parcare pentru a ajunge la o destinație din cealaltă parcare. Waze este conceput pentru a evita astfel de rute, dar în această configurație, Waze nu aplică penalizarea așteptată - deoarece trecerea prin intersecția de la un segment de parcare la celălalt nu este considerată o tranziție, chiar dacă există și o stradă care circulă prin intersecție. Acest lucru poate fi înțeles cel mai ușor prin examinarea imaginii de exemplu de mai jos.

Dacă nu este legal să treci de la un lot la altul, restricțiile de transformare vor împiedica orice fel de rutare între loturi. Cu toate acestea, dacă este posibil să se orienteze de la un lot la altul, atunci este necesară o metodă diferită pentru a împiedica rutarea printr-un lot pentru a ajunge la cealaltă.

Pentru a fi sigur că Waze va aplica penalitatea de tranziție atunci când parcurgeți ruta de la o parcare la alta, cele două parcări trebuie izolate una de cealaltă, astfel încât trecerea de la una la alta necesită conducerea pe un segment rutier standard (nu o parcare drum sau drum privat). Ar trebui să folosiți o lungime scurtă de „ciot” nu mai puțin de 5 m a unui segment rutier standard. Acest segment va rula de la joncțiune la segmentul de intrare/ieșire al unuia dintre loturi. Cu această configurație, ieșirea din parcare va avea o penalizare consistentă, indiferent dacă ruta iese din prima parcare pe stradă sau ruta duce la o altă parcare din aceeași intersecție. Cercul scurt poate reduce impactul afișajului și va semnala, de asemenea, altor editori că utilizarea unui alt tip de drum nu este întâmplătoare.

Parcările nu trebuie să se afle una peste alta. Într-un mall, dacă segmentul de ieșire al unui etaj este unit cu segmentul de intrare al următorului etaj, poate apărea aceeași problemă.

Ilustrare

De exemplu, în configurația prezentată mai jos, dacă se face traseul de la parcare spre vest, nu există nicio penalitate de tranziție pentru a parcurge parcarea benzinăriei pe partea de est a străzii, dacă mergeți spre est pe Riva Rd. În schimb, dacă circulați pe parcare vestică din Riva Rd. nu există o sancțiune de tranziție pentru utilizarea benzinăriei.

PLA.png

Această problemă potențială apare atunci când două parcări de pe laturile opuse ale unei străzi se conectează la același nod de joncțiune de pe stradă.

PLB.png

Dacă această configurație provoacă probleme de rutare, poate fi rezolvată prin schimbarea tipului de drum al unuia (sau al ambelor) drumuri de parcare care se intersectează cu strada.

PLC.png

Un bsegment de cinci metri sau mai lung de un tip de drum diferit va obține același rezultat.

PLD.png

Dacă strada este un drum împărțit în două sensuri, atunci tipul de drum al segmentului de încrucișare poate fi schimbat (acest lucru poate permite și virajele U în segmentul de încrucișare).

PLE.png

Înregistrat prin intermediul Aplicației Waze (Clientului)

Odată ce începeți să editați un drum, acesta se schimbă de la roșu (un drum nou) la culoarea unui tip de drum (implicit o stradă albă) și apoi va apărea la următoarea actualizare a hărții live, care va fi adresată tuturor utilizatorilor Waze.

Așadar, este mai puțin util dacă faci o muncă incompletă. Cel puțin dacă drumul este roșu (neterminat), atunci altcineva va fi nevoit să vină să termine treaba începută de tine. Dacă este alb (terminat), poate chiar cu un nume de stradă, atunci poate părea corect. Dar Waze poate să nu-l vadă ca fiind navigabil.

Urmați acești pași simpli, cât puteți de bine și înțelegeți-i corect prima dată. Editarea hărții explică modul de efectuare a acestor pași.

 1. Aliniați geometria drumului la imaginea aeriană, numai dacă acest lucru nu este bine efectuat în zona voastră. Există posibilitatea ca în prima fază a creerii drumurilor hărțile să nu fi fost calibrate pe trasele GPS.
 2. Introduceți numele și tipul de drum corect pentru drumul creat de voi, urmând ghidul de editarea a drumurilor.
 3. Asigurați-vă că drumul este configurat corect. Majoritatea drumurilor ar trebui să aibă două sensuri.
 4. Adăugați joncțiuni acolo unde drumul se intersectează cu alte drumuri. În mod implicit, bifați „Permiteți toate virajele”. Înterziceți orice viraje care nu sunt permise. Waze gestionează automat restricțiile de întoarcere pentru drumurile unice.

Sensurile giratorii

Un sens giratoriu corespunzător poate fi creat doar în WME.

Când este creat prima dată un sens giratoriu, segmentele sunt configurate ca drumuri noi și trebuie să fie editate ca mai sus înainte de a deveni parte a hărții live.

Vă rugăm să consultați Crearea și editarea unui sens giratoriu pentru mai multe informații despre crearea acestor intersecții speciale.

Clasificarea traversărilor

Diferitele tipuri de treceri au modalități standard de a fi gestionate.

https://wazeopedia.waze.com/wiki/USA/Best_map_editing_practice#Parking_Lots