Serverul de rutare

From Wazeopedia

Când utilizează aplicația Waze, serverele Waze folosesc algoritmi de rutare pentru a determina calea cea mai bună pentru o anumită rută la acel moment. Detaliile specifice ale algoritmilor de rutare folosiți de serverul Waze nu sunt dezvăluiți public și următoarele se bazează pe observație, speculații și unele informații dezvăluite de personalul Waze. Se presupune că funcționarea serverului de rutare este considerată a fi proprietate și un avantaj competitiv pentru Waze. De asemenea, se presupune că acesta poate fi modificat și că orice informație care a fost dezvăluită ar putea fi incompletă sau depășită.

Rutare în client

Calcularea unei rute optime este o sarcină dificilă. Deși versiunea client din fiecare dispozitiv include și un algoritm de rutare, acesta nu este utilizat decât atunci când nu există conexiune la serverul Waze. Rutarea clientului utilizează numai zonele hărții din cache. Nu include date despre traficul în timp real, rapoarte de drum, închideri de drumuri, deoarece informația nu este accesibilă. În consecință, acesta nu oferă un timp estimat de sosire.

Cereri de rutare

Când un utilizator cere calcularea unei rute, având conexiune la internet, cererea este trimisă către serverul Waze. Acea rută este transmisă înapoi către dispozitivul client și afișată.

Cererea pentru rutare poate varia în funcție de setările alese pentru contul de utilizator pentru dispozitivul client. Sub meniul de Navigație poți alege:

·        Dacă permiți sau nu permiți drumurile cu taxă;

·        Care, dacă este cazul, dintre drumurile cu taxă și permisele pentru vehicule cu mai mulți ocupanți (HOV) se aplică (unele segmente permit accesul doar în baza unui permis specific);

·        Dacă nu permiți  • • • • Bac • • • •  ;

·        Dacă nu permiți  Autostrăzi ;

·        Dacă permiți, nu permiți sau eviți drumurile neasfaltate lungi (peste 400m);

·        Dacă eviți intersecțiile dificile (viraje evidențiate drept „dificile” în noduri sau boxe de intersecție);

·        Tipul vehiculului;

·          Strada îngustă  are o penalizare specifică;

·        Segmentele restricționate permit sau nu permit tranzitul pentru anumite tipuri de vehicule.

Diferite lungimi de rută

Simplificarea arborelui

Este cunoscut faptul că motorul de rutare nu poate calcula toate rutele posibile pentru distanțele lungi. Așa că, folosește scurtături eliminând tipurile de drum inferioare, ce ar putea fi conținute în rute. Acest efect este cunoscut sub denumirea de simplificarea arborelui de rutare și poate produce efectul de a schimba o rută drastic chiar și atunci când este prelungită cu o mică distanță. La distanțele care depășesc o valoare limită între originea și destinația unei rute, categoriile de drum inferioare tind să nu fie luate în considerare. Limita de simplificare a arborelui, ce are o valoare variabilă, confidențială, există pentru  Stradă ,  Stradă principală  , respectiv  Magistrală minoră . Există dovezi că această metodă de simplificare a arborelui nu este valabilă pentru   Magistrală Majoră ,  Autostradă  și  Rampă . Mecanismul de simplificare a arborelui ține cont în mod special de prioritatea de rutare specifică fiecărui tip de stradă, astfel încât o  Stradă principală  cu prioritate de rutare +1, va fi tratată în arbore la aceeași limită de simplificare cu cea a unei  Magistrale minore .

Rutele foarte lungi

Generarea rutelor ce depășeau 1600 de kilometri era imposibilă în Waze. Dar, în 2018, a fost implementat un nou mecanism pentru rutele foarte lungi. Acesta compune din mai multe rute lungi o rută foarte lungă. Pentru a economisi timp și a evita întreruperile în rutare, instrucțiunile și detaliile de geometrie sunt omise pe parcursul rutei la calcularea inițială, dar, acestea sunt determinate și afișate, mai apoi, în timpul deplasării utilizatorului. În funcție de factori multipli, precum solicitarea serverului și tipul de drum, rutele transcontinentale pot fi calculate în Waze cu ajutorul acestui mecanism. De asemenea, este evident faptul că rutele foarte lungi sunt compuse din mai multe rute lungi, deoarece, mecanismul de simplificare a arborelui funcționează diferit în cazul acestora, așadar, tipuri de drum inferioare pot fi prezente în interiorul unei rute foarte lungi.

Viteza de deplasare în timp real

Serverul de rutare folosește media vitezelor de deplasare în timp real (din deplasările recente ale utilizatorilor Waze, dacă sunt disponibile). viteza istorică medie de deplasare pe segmente, împărțită pe perioade de 10-15 minute.

Timpul necesar traversării unui segment este înregistrat separat pentru fiecare segment în parte la ieșirea de pe segment. De exemplu, dacă un segment se termină într-o intersecție ce are un viraj stânga și unul dreapta, motorul de rutare va izola timpul necesar pentru parcurgerea segmentului și virarea către stânga separat de timpul necesar pentru parcurgerea segmentului și virarea către dreapta. Detaliile privind informațiile despre viteza de deplasare sunt deținute în mod privat și nu sunt afișate în Editorul Hărții Waze. 

Este cunoscut faptul că Waze utilizează în regim prioritar rapoartele privind viteza medie de deplasare în defavoarea vitezei de deplasare istorice. De asemenea, Waze utilizează rapoartele de congestionare a traficului pentru a reconfigura traseul, ocolind ambuteiajele. Viteza medie de deplasare a Wazerilor de pe drum va fi luată în calcul pentru rutele Wazerilor ce urmează să se deplaseze pe același sector de drum.

Odată ce numărul și densitatea de Wazeri crește, aceste date în timp real au o importanță mai mare. Această emfază este în mare parte o reflecție a scopului inițial al Waze de a oferi trasee de navetă optime. Odată ce Waze a ajuns în punctul de a fi utilizat în mod general, chiar și pe străzi foarte puțin circulate, ca dispozitiv de navigare GPS, viteza de deplasare istorică a devenit și ea mai importantă.

De vreme ce Waze ia în considerare timpul mediu de deplasare necesar parcurgerii unui segment de drum pentru calcularea timpului estimat de sosire, nu poate utiliza datele de trafic în timp real ale segmentelor prea îndepărtate. Așa că, deplasările mai lungi (de ordinul a 30 de minute sau mai mult) vor include segmente de drum unde intervalul de timp necesar pentru traversare nu a fost luat în calcul. Odată ce călătoria avansează, toate datele de trafic în timp real disponibile vor cauza recalcularea rutei și a timpului estimat de sosire a clientului.

Viteza medie de deplasare

În cazul în care viteza medie sau istoricul vitezelor de deplasare nu sunt corecte, ruta ar putea să nu fie optimă. Cu toate acestea, ștergerea acestor segmente pentru a reseta viteza medie de deplasare nu este recomandată. Waze utilizează datele utilizatorilor ce se deplasează pe segmente pentru a actualiza viteza medie de deplasare și, din când în când, anomaliile înregistrate de istoricul vitezei de deplasare va fi reglat automat atunci când date suplimentare sunt înregistrate. Există multiple situații ce pot cauza ca Waze să defavorizeze utilizarea anumitor segmente pentru o rută.

Variații pe timpul zilei

Luăm în considerare o șosea pe care mai mulți Wazeri conduc la ora 17:00, viteza medie de deplasare fiind de 20km/h. La ora 22:00, atunci când șoseaua este goală, viteza medie de deplasare este de 100km/h, devenind cea mai bună strada pe care te poți deplasa. În cazul în care Waze ar ține cont exclusiv de datele privind viteza medie de deplasare de la ora 17:00, ar presupune că viteza medie de deplasare este de 20km/h pe toată durata zilei. Odată ce mai mulți utilizatori conduc pe această șosea la o oră anume, Waze va ține cont de viteza medie de deplasare din acea perioadă din zi atunci când va furniza o rută.

Extrapolarea vitezelor medii înregistrate

Dacă există destule viteze de deplasare înregistrate pe un tronson, atunci Waze utilizează extrapolarea intervalelor în care estimează viteza medie de deplasare în timp real. Waze utilizează viteza fiecărui segment de drum (în ambele direcții) în intervale de 30 de minute. Așadar, o stradă cu circulație în dublu sens ar putea avea până la 96 de viteze medii de deplasare pe parcursul unei zile. Se poate afirma că atunci când nu există destule informații înregistrate pentru o anumită fereastră de timp, o mai mare perioadă de timp este utilizată (până la o zi întreagă). Odată ce o șosea este utilizată în mai multe momente ale zilei, intervalele de timp înregistrate sunt restrânse. Informații suplimentare sunt utilizate și în funcție de fiecare zi a săptămânii. Nu există dovezi cum că Waze ar înregistra perioade mai cuprinzătoare de timp precum luni sau chiar sezoane. Cu toate acestea, viteza medie de deplasare înregistrată se va actualiza relativ repede odată ce modele de trafic sezonier se modifică.

Waze utilizează viteza medie de deplasare înregistrată în momentul estimat de sosire pe fiecare segment în parte, raportat la intervalul de timp relevant. Datorită acestor ferestre de timp, Waze sugerează rute diferite în funcție de fiecare perioadă din zi. Acest lucru depinde de numărul de date înregistrate pe parcursul rutei. Dacă toate sunt înregistrate în aproximativ aceeași perioadă a zilei, ferestrele de timp nu mai ajută. Dacă există 1000 de înregistrări în jurul orei 17:00, și  2 la ora 22:00, viteza medie de deplasare luată în considerare se va baza mai mult pe cele înregistrate în jurul orei 17:00.

Întârzieri în funcție de viraj

Pe un segment de drum, viteza medie de deplasare poate varia în funcție de ceea ce se întâmplă către finalul segmentului. Traficul ce continuă înainte într-o intersecție semaforizată se poate deplasa foarte rapid, de vreme ce traficul ce virează la stânga poate aștepta foarte mult timp. Ieșirea de pe o șosea se poate desfășura foarte rapid, în vreme ce, în paralel cu această ieșire, traficul poate fi congestionat.

Waze are capacitatea de a distinge viteza medie de deplasare în funcție de direcția de ieșire de pe un segment. Motorul de rutare ține cont de aceste diferențe. În diagrama prezentată, multipli timpi sunt înregistrați în funcție de direcția în care se părăsește un segment. Există două viteze medii de deplasare:

·        Seg4 către Jnct2 către Seg5

·        Seg4 către Jnct2 către Seg6

Traficul ce se adună pe Seg4 și virează dreapta pe Seg6 nu afectează timpul calculat pentru traficul care folosește Seg4, însă virează stânga pe Seg5. Din acest motiv, este important să fie păstrate segmente lungi înaintea intersecțiilor, deoarece traficul congestionat în intersecție poate afecta timpii în funcție de direcția în care se iese.

Pentru a înțelege această chestiune mai bine: luăm în considerare adăugarea Seg8 între Seg7 și Jnct4. Să presupunem că traficul ce iese prin Seg10, este luat în considerare de la Seg7 (destul de ușor, ținând cont că Seg8 este scurt). Deoarece Seg7 are o ieșire unică spre Seg8, serverul de rutare va putea înregistra viteza medie de deplasare numai pe direcția înainte - acesta nu mai poate distinge în ce direcție se deplasează traficul după Seg8. Din acest motiv, traficul care continuă pe Seg9 este interpretat de Waze ar fi îngreunat de tranzitarea Seg7, deși acest lucru nu se întâmplă cu adevărat. Acest lucru cauzează estimarea incorectă a timpului estimat de sosire pentru rute și ar putea face ca o parte din trafic să primească rute ocolitoare fără să fie necesar. Din acest motiv, dacă într-o intersecție traficul se împarte în mai multe direcții, în funcție de care traficul se congestionează separat, este necesar să păstrăm segmente cât mai lungi sau să adăugăm o boxă de intersecție.

Viteze de deplasare anormale și neactualizate

Viteza medie de deplasare se poate modifica în timp și înregistrările se pot înregistra greșit sau anormal - acest lucru poate persista pe lungi perioade de timp. Acest lucru se poate datora utilizatorilor ce înregistrează viteze de deplasare inexacte folosind aplicația în timp ce merg pe jos, merg cu bicicleta ori țin aplicația deschisă în timp ce staționează în parcare. De asemenea, segmentele cu o lungime mai mică de 6m sunt insuficient de lungi pentru ca viteza medie de deplasare să fie estimată corect în timpul tranzitului. Există unele dovezi ale faptului că vitezele medii de deplasare vechi, ori ieșite din comun, sunt eliminate sau, măcar, nu sunt luate în calcul pentru viteza medie de deplasare pe un tronson.

Recalculare

Atunci când Waze primește notificări legate de condițiile de trafic, utilizează viteza actuală de deplasare pe rută. în detrimentul vitezei medii de deplasare. Acest lucru depinde de închiderile în timp real și rapoartele automate privind condițiile de trafic - trafic ușor, trafic mediu, trafic intens, ambuteiaj. Rapoartele manuale legate de ambuteiaje și accidente au exclusiv un rol grafic și nu influențează rutarea.


Timpul estimat de sosire se actualizează în funcție de avansul pe care utilizatorul îl are pe ruta sa, și în raport cu condițiile de trafic în timp real. În cazul în care condițiile de trafic în timp real, pe o rută dată, se înrăutățesc considerabil în raport cu rutele alternative, Waze poate recalcula ruta în mod automat. Beneficiile sunt evaluate în raport cu bătaia de cap necesară schimbării unei rute.

Semafoare și indicatoare de oprire

Waze nu înregistrează poziția semafoarelor. Deși există anumite navigatoare GPS ce oferă ghidare precum „virează dreapta la următorul semafor” informația este în mod frecvent incompletă, incorectă sau neactualizată. În mod larg acceptat, Waze nu trebuie să indice poziția semafoarelor.


Waze ia în considerare semafoarele și indicatoarele de oprire înregistrând efectele acestora asupra vitezei traficului. Dacă avem un semafor, la care există timp mari de așteptare, segmentul ce duce către acesta va înregistra viteze medii inferioare de deplasare. Dacă viteza medie (determinată de timpul mediu de așteptare) devine îndeajuns de mică o rută mai lungă, ce evită acest semafor, devine preferabilă. Acest lucru a fost observat, atât în mod practic, cât și cu ajutorul exemplelor de comportament emergent. Waze nu este programat să evite semafoarele, dar evite străzile pe care se circulă lent. Dacă un semafor sau un indicator de oprire face ca traficul să se deplaseze lent, Waze va evita acea stradă la rutare.

Unii șoferi utilizează frecvent rute mai lungi - ocolind pe străzile mărginașe - pentru a evita opririle și semafoarele. Este cunoscut faptul că Waze sugerează astfel de rute și, de asemenea, faptul că optimizează rutele pe drumul principal atunci când informațiile privind viteza medie de deplasare există pentru străzile mărginașe. Dar, este de notat că acest lucru poate să fie mai puțin optimizat datorită întârzierile în funcție de viraj despre care am discutat mai sus.

Ce este de făcut când ai o rută greșită

1.   Folosește opțiunea de generare a rutelor alternative. Acest lucru poate indica motivul pentru care Waze oferă o anumită rută.

2.   În cazul în care consideri că există o rută mai bună, poți verifica în Editorul Hărții Waze dacă toate drumurile din zona ta sunt conectate, și dacă virajele legale sunt permise.

3.   Comunică problema. Posibile metode de comunitare pot include:

·        Raportează o Problemă cu harta din aplicație și detaliază problema pe care ai întâmpinat-o.

·        Scrie un mesaj în care detaliezi problema pe care ai întâmpinat-o (origine, destinație, permalink WME, capturi de ecran) pe Forumul Waze România.

·        Alătură-te serverului de Discord al comunității locale de editori din România.

Tu ești șoferul

Waze nu poate, în nicio formă, cunoaște culoarea luminilor unui semafor pentru direcția înainte, sau că într-o anumită zi este sărbătoare publică. Poate oferi ghidare de urmare a unei rute optime în condiții obișnuite. Dar, tu ești șoferul, fiind singurul care poate decide ce manevre poți sau nu face în anumite condiții de trafic.

Dacă toată lumea ar urma indicațiile Waze și nu ar conduce pe o cale nouă, Waze ar putea să nu înregistreze niciodată faptul că respectiva rută este mai bună. Atunci când Waze înregistrează deplasările tale, fiecare dintre ele ajută ca Waze să fie mai bun pentru toată lumea, chiar și atunci când mergi pe alt traseu decât cel indicat. Uneori, decizia ta este mai bună, alteori, te poți înșela. De aceea, este mai bine să afli când anume te poți înșela. Atunci când alegi o rută nouă și este mai bună, toți utilizatorii aplicației vor beneficia de pe urma acestei informații.


Sursa: https://wazeopedia.waze.com/wiki/USA/Routing_server