Limite de viteză Istoric

Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.

Avem următoarele limite de viteză, să le denumim „standard” (legale), precum și unele care au fost convenite de comunitate (acestea nu sunt trecute în Codul Rutier)

  • În localități: 50 km/h / 30 km/h (pe străzile secundare marcate ca Stradă Simplă)
  • În afara localităților: 90 drumuri naționale, 100 drumuri național-europene, 120 pe drumuri express, 130 pe autostradă.

Atenție: multe centuri nou construite nu au indicatoare de drum european, astfel viteza legală este de 90 km/h.

  • Giratoriile și segmentele ce le precedă: (min 50, max 150, dar în medie 100 de metri), doar pe intrarea în giratoriu: 30 km/h
  • Schimbarea direcției (rampe, bretele etc): 30 în localitate, 50 în afara localității
  • Drumuri neasfaltate (stradă + bifa neasfaltat): 20 km/h în localitate și în afara acestora
  • Drumuri offroad/4x4 (noroi/pământ - neîntreținute): 15 km/h în localitate și în afara acestora.
  • Drumuri rezidențiale: 30 sau 20 km/h - zone rezidențiale: - aici includem inclusiv drumurile dintre blocuri, uneori marcate ca drumuri de parcare, deși, e preferabil, dacă asigură tranzitul între 2 străzi să fie lăsate la liber ca stradă și nu drum parcare - cu penalizare -, străzi secundare, nedenumite sau chiar denumite care deservesc zone de case/blocuri în general și nu asigură tranzit, drumuri a căror platformă este sub 3.5 metri pe sens care nu asigură deplasarea în viteză și siguranță pe acel segment de drum. Dacă zona rezidențială este semnalizată, se va aplica viteza de pe indicatorul de zonă rezidențială sau 20 km/h. Drumurile de parcare din rezidențiale - 20 km/h. Există un trend sănătos în România ca multe zone delimitate de bulevarde importante să fie semnalizate cu Zonă 30 km/h. Mai mult, impunerea de 30 km/h pe străzile secundare (tip Stradă în Waze) va ajuta la rutare acolo unde nu există istoric de trafic (vezi pe forum mai multe detalii).
  • Zonă de școală (inclusiv la întâlnirea indicatorului Atenție Copii!): 30 kmh în localitate și 50 în afara localităților (deși nu prea am întâlnit).
  • 30 km/h în localitate sau 50 km/h unde întâlnim:
    • indicatorul Atenție Copii (momentan nu avem suport pentru limită de viteză variabilă în funcție de zi și oră)
    • indicatorul Curbă deosebit de periculoasă
    • indicatorul Drum cu denivelări

Mențiune: limita de 30 la întâlnirea indicatorului Atenție Copii se va pune până la prima trecere de pietoni, la fel și pe sensul opus. (conform codului rutier limita ar trebui să țină până la întâlnirea aceluiași indicator din sens opus). Pentru Curbă Periculoasă sau Drum cu denivelări vom pune limita de viteză până ieșirea din curba periculoasă, iar în cazul drumului cu denivelări fie unde se termină zona cu probleme, fie unde întâlnim indicatorul similar pe sensul opus de deplasare.

  • Drumurile private și drumurile de parcare (cele din interiorul parcările desemnate ca atare): după caz 5, 10, 15 km/h sau 30 km/h (în funcție de indicatoarele prezente)
  • Dispozitive de limitare viteză (denivelările/hopurile/bumpere): 30 km/h
  • Trecerile cu cale ferată acolo unde este cazul (cele fără barieră în general, cele a căror trecere nu este modernizată): 30km/h începând de la primul indicator cu /// (adică 150 de metri)...

Toate limitele de viteză le vom preceda cu 50-100 de metri (sau chiar până la 150 metri) pentru a asigura faptul că avertizarea de depășirii de limită de viteză (sonor și vizual) se produce înainte de întâlnirea indicatorului sau cel mult în momentul trecerii prin dreptul lui. (facem aceasta din cauza LAG-ului GPS în Waze, care probabil nu va fi eliminat niciodată)...

Vezi și Instrucțiuni pentru limitele de viteză ale conectorului la grad