Pagina principală

From Wazeopedia

(Pagină în lucru... )

Despre Waze

Waze este o aplicație de navigație GPS revoluționară ce se adresează utilizatorilor de telefoane mobile inteligente (smartphone) sau tablete. Spre deosebire de alte aplicații de navigație, avantajul aplicației Waze este acela că te va duce la destinație pe calea cea mai rapidă, ținând cont de valorile din trafic în timp real. Waze este, cel puțin în acest moment, alternativa la TMC (Traffic Message Channel), dar cum în România nu există așa ceva, este singura aplicație care îți va furniza date din trafic în timp real, iar rutele tale vor fi optimizate în permanență în funcție de actualizările ce vin în timp real din trafic.

Waze poate rula pe orice telefon smartphone cu sistem de operare Android și IOS. Mai multe aici: Download

Waze necesită o conexiune permanentă la internet pentru a putea rula.

Waze este GRATUIT. Nu există abonament, totul fiind 100% gratuit. Singurele costuri implicate reprezintă traficul de date, iar, într-o lună de zile, Waze consumă câțiva zeci de mega, în funcție de cât de intens este folosit.

Hărțile GPS din Waze sunt create de utilizatori. Și tu poți contribui la realizarea acestor hărți. Află cum poți contribui la editarea hărților intrând pe forumul dedicat  Waze România. Hărțile, de regulă, se actualizează zilnic. Uneori, și ca excepție, poate dura mai multe zile.

Cum funcționează? Aplicația Waze, prin simpla ei folosire în timpul călătoriei - cu sau fără o destinație setată în aplicație, chiar și ”în gol” adică - trimite în mod automat către serverele Waze valorile de trafic (viteza medie pe segmentele de drum pe care se circulă) iar aceste servere analizează și prelucrează datele primite de la toate aplicațiile pornite, apoi în funcție de toate aceste date de trafic calculează rutele optime pentru fiecare aplicație (client app) în parte, și ruta optimă pentru fiecare utilizator este împinsă automat către toți utilizatorii Waze, evidențiindu-se chiar pe hartă zonele cu probleme. Astfel, pentru a evita ambuteiajele, aplicația te poate redirecționa inclusiv în timpul călătoriei, și nu doar o singură dată la început, nu doar la stabilirea destinației. Poți chiar tu, manual, să raportezi ambuteiaje în trafic, precum și alte pericole din trafic (gropi, risc de acvaplanare, semafor defect, obstacole aflate pe carosabil etc etc etc), inclusiv locuri unde se află echipaje ale poliției (radare sau filtre, de exemplu).

Pe lângă toate acestea, Waze se integrează și cu rețeaua de socializare Facebook. Există chiar și o pagină dedicată, pe Facebook, a Comunității Waze din România pe care o poți accesa urmând acest link.

Cu cât mai mulți Wazeri, cu atât mai multe și mai relevante date de trafic. Și tu poți ajuta, pe de-o parte conducând cu aplicația Waze pornită de fiecare dată când te pornești la drum (lung sau scurt, cunoscut sau necunoscut în egală măsură), și dacă vrei și îți place Waze, te rugăm să-ți inviți prietenii să folosească Waze în același mod, folosindu-te de rețelele de socializare. Cu cât mai mulți utilizatori activi, și în orice moment, cu atât mai multe, mai acoperitoare și mai relevante datele de trafic care ajung la servere.

Te invităm să participi pe forumul dedicat Waze România unde vei putea afla mult mai multe și vei afla în primul rând cum să contribui la Waze.