Difference between revisions of "Benelux WME Quick-Start/nl"

From Wazeopedia
Line 32: Line 32:
 
[[File:Wme_whole_window_blank.jpg]]
 
[[File:Wme_whole_window_blank.jpg]]
  
Als je meer wil leren over de mogelijkheden en functies van de WME (Waze Map Editor), dan kan je hier meer informatie over vinden op de [[Map_Editor_Interface_and_Controls|WME Interface and Controls]] pagina.
+
Als je meer wil leren over de mogelijkheden en functies van WME (Waze Map Editor), dan kun je hier meer informatie over vinden op de pagina [[Map_Editor_Interface_and_Controls|WME Interface and Controls]].
 
<div style="text-align: right; direction: ltr; margin-left: 1em;">[[#TOC|<small>''terug naar de Inhoudsopgave''</small>]]</div>
 
<div style="text-align: right; direction: ltr; margin-left: 1em;">[[#TOC|<small>''terug naar de Inhoudsopgave''</small>]]</div>
  

Revision as of 08:02, 6 April 2015

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands
Flag of Benelux.png BeNeLux Community Wegtypes Plaatsen Forum WME Flag of Benelux.png

Benelux announcement:

You're looking at the old outdated legacy BeNeLux Wiki.

The current BeNeLux Wazeopdedia Wiki can be found at here. -.

BeNeLux


This new page is currently undergoing modifications. The information and guidance is currently considered accurate enough to be followed now. This content is open to changes from anyone during construction. If you would like to make changes or have questions, please post a message in this forum.


WazeMapEditing.png

Welkom editor!

Op deze pagina vind je de basisinformatie waarmee je de Waze kaart kunt editen. Omdat Waze een navigatiesysteem is en geen topografische kaart, worden sommige dingen op een andere manier ingetekend dan je zou verwachten. Het advies is om deze pagina door te lezen. Daarna kies je één soort kaartbwerking, die je je eigen maakt. Probeer niet alles tegelijk te doen, want dan zal je misschien bedolven worden door de hoeveelheid informatie die op je afkomt. De Community zal je graag helpen om je aanpassingen correct te laten verlopen.

Hoe kom je in de Waze Map Editor (WME)

 1. Ga naar www.waze.com. Als er gevraagd wordt om in te loggen, gebruik dan dezelfde gebruikersnaam en paswoord als in de Waze client app en de rest van de Waze website.
 2. Kies je locatie rechtsboven in de balk
 3. Klik 'live map'
 4. Klik 'edit the map'

Of, ga meteen naar www.waze.com/editor/?env=row.

Als je bent ingelogd, zie je de volgende pagina:

Wme whole window blank.jpg

Als je meer wil leren over de mogelijkheden en functies van WME (Waze Map Editor), dan kun je hier meer informatie over vinden op de pagina WME Interface and Controls.

Start in de Leermodus

Voordat je de kaart echt gaat bewerken, kun je eerst het editen oefenen. Ga naar WME server and kies voor de Leermodus. Als je al ingelogd bent, log dan uit om de Leermodus te kunnen gebruiken.

WME heeft een Leermodus ofwel oefenmodus, waarin je vrijwel alle edits kunt doen, behalve het bewaren van de veranderingen. Daarvoor moet je inloggen. De oefenmodus helpt je om nieuwe of gecompliceerde kaartbewerkingen voor te bereiden voordat je ze daadwerkelijk uitvoert.
Meer informatie is te vinden onder Practice Mode (Engels).

De kaart bewerken (Map editing)

Most starting editors at first try to match the map of Waze perfectly to the satellite image. They split roads, add bicycle paths and walking trails, make the roads very fluently and draw detailed places. However, Waze is NOT a topografical map, but a navigation system that routes you to your destination in the best/fastest way. Therefore, keep the Waze map simple: The lesser the detail, the clearer the map, lesser data use, faster calculations, and easier maintainance. With that in mind, let's start edit the map!

Een weg toevoegen

 1. Beweeg de muis over de DrawRoads.jpg knop op de toolbar bovenaan aan je scherm en klik "Weg" (Sneltoets: i; Roundabouts are explained in another section)
 2. Ga met je muis naar het punt waar je wilt dat de nieuwe weg begint en klik een keer met je linkermuisknop.
 3. Volg de richting waarin de weg loopt en klik steeds één keer links om een geometrie-knooppunt toe te voegen, waarmee je bochten in de weg kunt maken.
 4. Bij het einde van de weg, dubbelklik (of shift-click) voor het eindpunt van het segment.
 5. Selecteer het segment opnieuw en vul de details aan in het menuvenster aan de linkerkant.
 • Elk toegevoegd segment krijgt in principe een stads- en straatnaam. Deze voeg je toe in het menu links, waar je op "Bewerken" klikt (Sneltoets: e). Als er geen Gemeente of Straatnaam beschikbaar is, kruis dan "Geen" aan achter deze opties. Doe je dat niet, dan blijft het segment zichtbaar als een onafgemaakte, helderrode lijn.
 • Controleer van te voren of een weg ook echt bestaat, voordat je deze toevoegt.
 • Bekijk deze instructievideo over het toevoegen van een weg aan een bestaande kruising (Engels).. Noot: deze video is gemaakt met een verouderde versie van WME, waardoor de lay-out anders is.

Voor meer details over nieuwe wegdelen, zie Creating and editing road segments/nl.

Een plaats toevoegen

Beweeg de muis over de DrawPlace.jpg knop om de verschillende categorieën te zien. Kies een categorie en klik de plek aan waar deze locatie op de kaart komt te staan. Op eze manier krijg je een Plaats/punt. Gebruik het linker menu om dit om te zetten naar een area, of om meer informatie over de Plaats toe te voegen. De vorm van een Plaats/area kun je aanpassen met behulp van de geometrie-knooppunten.

Meer informatie over Plaatsen vind je op de BeNeLux Plaatsen pagina.

Wijzigen van kaartonderdelen

Om bestaande wegen of Plaatsen selecteer je het betreffende object. Nu kun je de vorm of eigenschappen wijzigen.

Geometriepunten

Segments Nodes Junctions.png

Segment-geometriepunt
Plaats-geometriepunt
Wanneer je een segment of Plaats/gebied bewerkt, zie je grote witte rondjes op de plek waar de vorm verandert. Daarmee kun je de vorm veranderen. Als je op het rondje klikt dan kun je deze verplaatsen, waarmee je de geometrie kunt wijzigen. Met de d toets verwijder je een geometriepunt. Door de d toets ingedrukt te houden terwijl je met de muis over meerdere geometriepunten beweegt, kun je er meerdere in een beweging weghalen.
Segment intergeometry node.png
Landmark intergeometry node.png
De kleine witte rondjes tussen de geometriepunten zijn de z.g. "inter"-geometriepunten. Door ze aan te klikken en te verplaatsen, worden het zelf grote geometriepunten. Tussen deze en de andere geometriepunten verschijnen dan weer nieuwe "inter"-geometriepunten.

TIP: Onder het Layers.png Layer icoon rechtsboven op de Map Editor Tool Bar, kun je de you can turn off the wegenlaag, zodat je een beter zicht hebt op het verloop van de weg op de satelietbeelden.
TIP: de Del-toets verwijdert een geselecteerd segment, Plaats of een knooppunt´´

Meer informatie vind je op de pagina Editing existing roads (Engels).

Wegen aansluiten

Bij het maken of verplaatsen van segmenten, maakt de editor automatisch nieuwe knooppunten aan.

 1. Als je bij nieuwe wegen het start- of eindpunt op een bestaand segment maakt, wordt een kruispunt gemaakt op die plek
 2. Als je van bestaande segmenten het begin- of eindpunt verplaatst naar een ander bestaand segment, maakt de editor een kruispunt aan op het punt van aansluiting
 3. Je kunt ook een kruising zelf selecteren en verschuiven, en zelfs aansluiten op een ander segment of kruispunt.

Wegen overbruggen

 1. Als je twee aansluitende wegen selecteert, verschijnt er een Bridge idle.png icoon
 2. Klik op het icoon om van de twee segmenten één weg te maken.
 • Voorwaarde is wel dat de eigenschappen van de segmenten hetzelfde zijn. Als dat niet zo is, zie je ook het brug icoon niet
 • Door het brug icoon te gebruiken, wordt de hoogte van de nieuw gevormde weg automatisch 1 niveau hoger dan het hoogste niveau van een van de segmenten. Indien dit niet overeenkomt met de realiteit, zul je dit moeten aanpassen.

In het algemeen geldt dat als je het overbruggingsicoon kunt gebruiken, je ook simpelweg het knooppunt tussen de segmenten kunt selecteren en verwijderen (op het prullenbak icoon klikken of de Del toets gebruiken). Als de prullenbak niet oplicht, hebben de segmenten verschillende eigenschappen. Het kan goed zijn dat dat precies de reden is dat er een knooppunt is. Meer details vind je bij Overpasses, Underpasses and Bridges (Engels).

Kruisende wegen

Als twee segmenten elkaar kruisen op hetzelfde hoogteniveau, dan kun je ze gemakkelijk met elkaar verbinden. Dat is vooral handig bij het aanleggen van nieuwe wijken, waar je de wegen van de ene naar de andere kant over elkaar heen kunt tekenen. Vervolgens verbind je ze met elkaar op de volgende manier:

 1. Selecteer de kruisende segmenten (zie Select Multiple Segments)
 2. Klik op Node idle.png, die verschijnt boven de kruising
 3. Een kruispunt wordt gemaakt

Het kruispunticoon verschijnt niet als de wegen elkaar meerdere keren kruisen, of als het hoogteniveau verschilt. Deze methode zou ook met onbenoemde (rode) wegen werken, maar soms laat de editor het dan afweten en moet je eerst de wegen benoemen. Ook kan het helpen om het zoom level te veranderen als het kruispunticoon niet verschijnt. Voor meer informatie, zie Overlapping road junctions (Engels).

Controleer ook de turn restricties op de nieuwe kruispunten.

Junction Arrows

Noot: Voorheen werden "Junction Arrows" Turn Restrictions genoemd, afgekort met TRs. Deze term is echter vervangen in het process om de terminlogie duidelijker te maken.

Lotsa turns.jpg

Als je een segment selecteert, kun je instellen of je al dan niet mag afslaan door op de pijlen te klikken die bij de kruisingen met andere segmenten verschijnen.

In het algemeen geldt:

 • Een groene pijl betekent: Toegestaan
 • Een gele pijl met een clock betekent Gedeeltelijk toegestaan (tijds- of voertuigtype beperking)
 • Een rode pijl met een rondje met een streep erdoor (zoals een bord verboden in te rijden) betekent: Niet toegestaan
 • Bij elke klik op een pijl, wissel je tussen toegestaan en niet toegestaan, of tussen gedeeltelijk toegestaan en helemaal niet toegestaan.

NOOT: Het rode rondje en het clock symbooltje zijn toegevoegd zodat editors die last hebben van kleurenblindheid toch de verschillende pijlen kunnen onderscheiden.

Elke pijl moet correct ingesteld worden zodat Waze een correcte route kan berekenen. Initiële afslagbeperkingen op wegen die geïmporteerd zijn door Waze, zijn automatisch ingesteld door de routing engine. Automatisch ingestelde richtingen kunnen door de routing engine worden gewijzigd, manueel ingesteld richtingen niet. Jammer genoeg worden zowel de automatische als de manuele richtingen weergeven als rode pijlen, en wordt er dus geen onderscheid in gemaakt. Momenteel, wanneer je de optie "alle richtingen toelaten" gebruikt, worden niet alle automatisch geïmporteerde richtingen veranderd naar manueel. Hierdoor blijf je zitten met wat in het jargon een RevCon genoemd wordt. Om deze op te lossen, selecteer je de kruising met de RevCon. Je klikt dan links in het menu op "Alle richtingen weigeren", gevolgd door "Alle richtingen toelaten". Je kan ook de sneltoetsen gebruiken van je toetsenbord. Door de letter 'q' te typen, gevolgd door de letter 'w' doe je in principe dezelfde handeling, alleen sneller.

Bekijk het onderdeel toegelaten richtingen instellen voor meer informatie.

Toetsenbord snelkoppelingen voor afslag instructies.

 • Druk s om overlappende pijlen te scheiden.
 • Druk a om de pijlen transparant te maken, zo kan je makkelijker zien wat er zich onder de pijlen bevind, of kan je op onderliggende items klikken.
 • Druk q om alle richtingen te verbieden.
 • Druk op w om alle richtingen toe te laten.
 • Druk Shift+z om te wisselen tussen het zien van de pijlen voor één segment, of alle niet toegelaten richtingen (rode pijlen) van alle kruisingen op je scherm.

Maak een rotonde

 1. Teken alle wegsegmenten die naar de rotonde leiden, zorg dat alle segmenten elkaar bijna raken in het midden. (zie foto 1).
 2. Zweef met de muis over het volgende sybool DrawRoads.jpg bovenaan je scherm in de knoppenbalk en klik op "Rotonde" (Sneltoets: o).
 3. Klik en sleep met de muis van het midden van de locatie waar je de rotonde wil aanmaken. Houd de muisknop ingedrukt tot je de gewenste grootte van de nieuwe rotonde bereikt hebt. Als je de muisknop loslaat zal WME nu alle overtollige segmenten verwijden en de rotonde aanmaken.
 4. Een rotonde krijgt geen straatnaam, alleen de naam van de stad of gemeente waar ze gesitueerd is (Plaatsnaam). Geef de naam in het menu aan de linkerzijde en klik op "Geen" bij straatnaam.

Rotondes geven specifieke route instructies aan de gebruikers zoals "aan de rotonde, neem de derde afslag". Als dit type instructies de gebruiker kan misleiden, maak je best geen rotonde aan op die plaats.

In het belang van de navigatie is het beter om geen rotonde te tekenen op het einde van een doodlopende straat. Daarom wordt hier gewoon een doodlopende straat getekend. Voor grotere straten is het soms aangeraden om een lus aan te maken, maar zeker geen rotonde.

Rotondes waar geen specifiek verkeersbord staat dat een rotonde aanduid, worden ook nooit in Waze als rotonde ingegeven. In sommige gevallen is het zelfs beter geen rotonde aan te maken, ook al is er wel degelijk een op die plaats, om bvb betere navigatie instructies te verkrijgen. Meer informatie hierover kan je vinden in de Amerikaanse wiki: Rotondes.

Een weg met een lus aanmaken

Bij het tekenen van een weg die aansluit op hetzelfde segment aan beide uiteinden, wordt maar een koppeling gemaakt. Om de andere koppeling te maken doe je het volgende:

 1. Verplaats het einde van het nieuwe segment naar een nieuwe plaats.
 2. Laat vallen
 3. Zet het dan terug op de plaats waar je wil dat de kruising komt.

Wanneer het begin en einde van een weg op het zelfde punt uitkomt, kan het zijn dat de bovenstaande oplossing niet werkt. Je dient dan de lus te snijden, door de intructies te volgen in het onderdeel segmenten snijden. Verbind daarna de overblijvende segmenten en zet de toegelaten rijrichtingen juist.

Let wel, deze manier van een lus in de weg wordt best spaarzaam gebruikt. Meer informatie kan je vinden onder Lussen in the Junction Style Guide.

Walking Trails / Pedestrian Boardwalks

Niet-berijdbare wegen kunnen beter NIET worden toegevoegd aan de Waze kaart. Vaak zijn ze niet nodig, omdat Waze zich alleen richt op bestuurders van motorvoertuigen. Ze worden dan ook alleen toegevoegd als het behulpzaam is voor de navigatie van bestuurders. Daarbij komt dat Walking Trails in de BeNeLux slechts gebruikt worden voor Openbaar Vervoer. Zowel Walking Trails als Pedestrian Boardwalks worden, net als alle niet-berijdbare wegen, in het algemeen niet gekoppeld aan berijdbare wegen. De penalty in e berekening van de route is weliswaar hoog, maar als ze gekoppeld worden zou dat toch tot verkeerde routes kunnen leiden.

Gelieve de gedetailleerde informatie en richtlijnen voor Pedestrian Boardwalks en Walking Trails na te lezen voor je deze wil toevoegen. Als je twijfelt, vraag dan best hulp aan de Community.

Parkeerplaatsen

WME ParkingLot corrects.PNG
WNE ParkingLotPlace.PNG

Parkeerplaatsen worden best spaarzaam gebruikt, om de kaart niet te "vervuilen". Het belangrijkste is om mensen te kunnen navigeren van en naar de parkeerplaats. Voor kleine parkeerplaatsen volstaat meestal een enkel segment. Grotere parkeerplaatsen (bvb. grote winkelcentra) kan je best voorzien van het volgende:

 • Hoofdingang vanaf de straat aangrenzend aan de parkeerplaats.
 • Delen die langs de ingang van een gebouw gaan.
 • Delen die de omtrek van de parkeerplaats omvatten.
 • Verbindingswegen die bestuurders van een deel van de parkeerplaats naar een verder gelegen plaats leiden.

De afbeeldingen aan de rechterkant kan je als voorbeeld gebruiken, hoe je een grotere parkeerplaats indeeld.

De wegen die een parkeerplaats voorstellen, moeten ook zo worden aangeduid in het menu links onder "wegtype". Deze zorgen ervoor dat Waze niemand navigeert door een parkeerplaats om zijn doel te bereiken.

De weg van een parkeerplaats krijgt alleen de naam van de stad/gemeente toegewezen, geen straatnaam. (selecteer "geen" achter het invulveld van de straatnaam) tenzij het een officiële straat is. Gebruik nooit namen zoals 'Parkeerplaats theater' en dergelijke. Voor meer informatie kan je altijd de pagina Parkeerplaats wegen in de Benelux lezen.

Grote parkeerplaatsen die gemakkelijk herkenbaar en belangrijk zijn, kan je ook aanduiden als een plaats. Een gedetailleerde uitleg vind je op de pagina Plaatsen.

Huisnummers

Sinds november 2014 worden huisnummers ingevoerd via WME ook gebruikt in de zoekfunctie van de app en livemap. Om deze functionaliteit te ondersteunen werd er voor verschillende landen, waaronder Nederland, een basisimport uitgevoerd. Dit was niet het geval voor België en Luxemburg.

Bij een zoekopdracht worden verschillende bronnen aangewend, in volgende volgorde:

 1. Bewerkte huisnummer uit WME
 2. Adresgegevens uit Google
 3. Onbewerkte huisnummer uit WME (geïmporteerde data)

Geïmporteerde huisnummers kan je herkennen aan het feit dat er geen editor gekoppeld is in het huisnummervenster. Je voegt in principe alleen maar de huisnummers toe, waarvan je merkt dat ze op een verkeerde locatie staan. Vind je een verkeerd gepositioneerd of ontbrekend huisnummer, dan voeg je dit toe via de WME. Als er al een huisnummer staat en dit is correct, verplaats het dan een klein beetje (paar pixels) en druk op opslaan. Nu zou je gebruikersnaam moeten gekoppeld zijn aan dit huisnummer wanneer je dit selecteerd.

"Let op: Wees ervan bewust dat in de applicatie, oude zoekopdrachten verwijderd dienen te worden om een up to date resultaat te krijgen."

Kaartproblemen (Map Problems - MPs) en Update Requests (URs)

Om Problem pin open-low.png MP's (Map Problems) en Request pin open-low.png UR's (Update Requests) op te lossen is meestal kennis van de lokale omgeving nodig. Tenzij je de buurt in kwestie goed kent, of de situatie ter plaatse kan controleren, is het niet aan te raden als beginnend editor. Meer informatie kan je hier vinden UR's, MP's. Deze geven meer uitgebreide informatie over amerikaanse werkwijze. Richtlijnen voor de Benelux zijn te vinden in het forum.

Hoe maak je een permalink

Het permalink icoon Wme permalink icon.jpg rechtsonder in beeld heeft twee functies -- je scherm verversen en een Permalink maken, waarmee je gemakkelijk aan andere editors kunt laten weten waarover je praat. Een permalink is een URL die rechtstreeks een specifieke locatie op de kaart laat zien. Het bevat de latitude en longitude, zoomniveau, zichtbare lagen en eventuele geselecteerde objecten.

Om je browser te verversen waarbij je je huidige scherminfo behoudt, klik simpelweg op het permalink icoon. Alle niet bewaarde gegevens gaan verloren. Ook het chatvenster wordt vernieuwd. De permalink URl staat in de adresbalk en kan worden gekopieerd.

Om een permalink te maken zonder dat je gegevens verloren gaan, beweeg je met de muis over het Wme permalink icon.jpg permalink icoon, totdat je een bericht ziet verschijnen. Gebruik dan Ctrl+C om de permalink te kopieren. Je kunt de link nu overal plakken waar je wil.

Om een Plaats, kruispunt, of segment in de permalink op te nemen, selecteer deze voordat je de permalink maakt. wil je meerdere segmenten of objecten meenemen in de permalink, gebruik dan ctrl+click (for MAC: Command+click) om er meerdere te selecteren.

De volgende stap

Waze gelukkig!
.


Flag of Benelux.png BeNeLux Community Wegtypes Plaatsen Forum WME Flag of Benelux.png