Körforgalom készítése History

Az első és talán legfontosabb, hogy amikor körforgalmat készítünk, akkor minden, a körforgalomba csatlakozó út meglegyen. Ezt úgy is el lehet érni, hogy a nem létező útnak egy darabját megrajzoljuk csak a körforgalom miatt. Miért fontos ez? Azért, hogy navigáció közben mindig helyes kijáratszámot adjon a Waze. Másrészt a körforgalomba később szépen bekötni utat nagyon nehéz, hogy ne torzuljon a kör.

  1. Vegyük azt a kiinduló állapotot, hogy a körforgalomba majdan becsatlakozó utak egy kereszteződésben találkoznak. A becsatlakozó utak iránya (egyirányú/kétirányú) helyesen van beállítva. Ebben a kereszteződésben minden lehetséges kanyarodás engedélyezett. Lehet olyan is, hogy körforgalomba egyirányú út csatlakozik, ezt is ennek megfelelően kötöm a fent említett kereszteződésbe. A leendő körforgalomban és környékén nincs felesleges kereszteződés (kék pont), felesleges útdarab, hengerelés, és felesleges út töréspont sincs. (Ennek az állapotnak az elérése fontos, de itt most tovább nem részletezem.) Amíg ez az állapot nincs, addig semilyen módszerrel nem érdemes körforgalmat csinálni!
  2. Ezekután a kereszteződés körforgalom közepére helyezése a feladat. A kereszteződést el lehet mozgatni, vagy az egyik út geometriájának változtatásával mozgatni. Ha kb. jó helyen van, akkor a körforgalommá alakítással kipróbálom, hogy jó helyen van-e (a méretét is próbálgatom), de nem alakítom ki a körforgalmat még. Ha nincs jó helyen, akkor Mégse gomb és lehet tovább mozgatni a kereszteződést.
  3. Ha jó helyre került a közepe, akkor sem alakítom még ki a körforgalmat. Helyette sorra veszem az utakat, és mindegyikre felveszek egy plussz töréspontot, a leendő körforgalmon kívülre húzom, amit arra használok, hogy az út és a körforgalom képzeletbeli körének metszéspontja jó helyen legyen. Nem a plusz töréspontot teszem a leendő metszéspontra, hanem a körforgalmon kívűl húzom arra, hogy az így kialakult út és a körforgalom köre jó helyen metsze egymást. Ezzel a plusz törésponttal persze eltorzul az út, de a végén ezt a pontot úgyis törölni fogom. Tehát lehet újra elkezdeni a körforgalommá alakítást és megnézni, hogy a körforgalom körének árnyéka jó helyen metszi-e az utakat. Amelyiket nem, ott a plusz töréspont mozgatásával igazítom az utat.
  4. Ha minden körforgalomba csatlakozó út és a körforgalom árnyéka jó helyen metszik egymást, akkor véglegesítem csak a körforgalmat.
  5. Ezután már csak a plusz töréspontokat kell törölni
  6. És a körforgalom szakaszainak úttípusát beállítani a körforgalomba csatlakozó legmagasabb úttípus szerint.
  7. A körforgalomban lévő útdarabokat nem szoktam elnevezni semminek.