Telepített kamerák

From Wazeopedia

Fix kamerák felvitele a térképre

Csak azokat a kamerákat visszük fel a térképre, amik valóban fényképeznek! A kamerákat kétféle módon lehet felvinni a térképre.

  1. Minimum 4-es szintű szerkesztő tudja felvinni a térképszerkesztőben
  2. A kliensből a jelentésekben a megfelelő ikonra kattintva küldhető be, amit ezek után a térképszerkesztőben el kell fogadni / meg kell erősíteni egy minimum 4-es szintű szerkesztőnek.

A szerkesztőben a kamerára kattintva, módosítható a kamera típusa és a maximális sebességhatár. Állítható a körön belül a pozíció (fogd és vidd módszerrel) és a kis piros pötty segítségével a fényképezés iránya. Úgy kell beállítani, mintha hátulról fotózna, azaz a piros pötty a haladási irányba nézzen. Másik fontos beállítás, hogy minden kamerán a maximális sebességhatárt 10 Km/h-ra kell állítani.

Háromféle kamera állítható be.

  1. Sebességmérő kamerák: Az úgynevezett Véda (TrafficSpot) kamerák, az M1/M7 – M1 autópályán telepített (Ramet AD9) illetve néhány településen lévő (Ramet Ramer 7M) kamerák. Közös ismertetőjelük, hogy a telepítés helye előtt egy “Közúti ellenőrzés / Traffic control” tábla található, alatta kamerát ábrázoló kiegészítő táblával.

Ezek a kamerák a programban mindig látszanak és közelítve hozzájuk pulzálnak és minden esetben hangjelzéssel is figyelmeztetnek.

  1. Kontroll kamerák: Ilyenek a HU-GO, e-matricás kamerák, illetve a térfigyelő kamerák. Telepítésüket tekintve azonosak a sebességmérőkével, de ezek előtt nem található “Közúti ellenőrzés / Traffic control” tábla. Mivel ilyen típusú kamerákból rengeteg van az utakon, utak mellett, ezért térfigyelő kamerákat nem visszük fel a Waze-ben. Ha nem így tennénk, akkor a térkép átláthatatlan lenne a sok kamerától.
  2. Magyarországon jelen pillanatban nem találhatók piros lámpán áthajtást figyelő kamerák. Viszont vannak elvétve olyan kereszteződést figyelők, amik a tiltott kanyarodásokat rögzítik és ez után büntetnek (pl. Budapest VIII. ker. József krt. – Baross u. kereszteződés). Az ilyen kamerákat kereszteződés figyelőnek jelöljük a biztonság kedvéért.


Idea bulb01.png Tipp: Magyarországon szinte az összes sebességmérő és kontroll kamera fel van véve a Waze-ben /2018.12.31./.Kezdőlap | Térképszerkesztési útmutató