Ghid de editare a locurilor

From Wazeopedia

Ultima actualizare: 06 aprilie 2018

Acest ghid se adresează editorilor Hărții Waze, dar poate fi folosit și de utilizatorii simpli ai aplicației Waze în vederea creării de locuri noi și modificării.

Reguli privind locurile

Denumirea Locurilor

 • Denumirea locurilor trebuie să fie clară, explicită, pe cât posibil fără punctuație (inclusiv ghilimele)
 • Nu folosiți litere mari. Capitalizați DOAR prima literă a unui cuvânt. Cuvinte precum „pentru”, „de”, „al”, „și” etc. NU capitalizați. Exemplu corect: „Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului”
 • Capitalizăm integral DOAR acronimele. Dacă e vorba de un acronim, nu folosiți puncte (ex: ANPC și nu A.N.P.C.). Utilizatorii când caută un loc nu vor tasta denumirea cu puncte!!!
 • Denumirea principală ar trebui să fie denumirea lungă a locului. Deși sunt acceptate toate variațiile: RAR, „RAR - Registrul Auto Român”, „Registrul Auto Român - RAR”
 • NU puneți prescurtări în denumiri: Sfântul, Sfânta și nu Sf., „pentru” și nu „pt” etc.
 • Evitați să folosiți SC, SRL și SA… nici acestea nu sunt relevante la căutare, lungesc inutil denumirea locului.
 • Folosiți SRL/SA doar dacă denumirea ar putea crea confuzie, gen „Anda SRL” ca să știm că e vorba de un SRL și nu unde stă o Anda… dar evitați SC/SCA/etc.
 • NU puneți denumirile orașelor sau adresa în denumirea unui loc. Acestea se adaugă la adresă și la căutare apar sub denumirea locului în rezultatele de căutare. Puteți adăuga denumirea zonei/cartierului unde se află locul respectiv, gen: Auchan Titan (nu Auchan 1 Decembrie 1918), acesta aflându-se pe Bd. 1 Decembrie 1918, în cartierul Titan; sau Carrefour Orhideea (Orhideea fiind denumirea centrului comercial de pe Splaiul Independenței din București). Waze asociază automat un loc din Waze cu un loc din Google Maps. De multe ori, pentru că adresa este trecută la denumire, se asociază la locuri (un magazin să zicem) o stradă sau adresă din Google Maps. Ex: „Billa Ferdinand” i se atașează „Strada Ferdinand nr 33”.
 • NU FOLOSIȚI GHILIMELE ÎN DENUMIREA LOCURILOR. Exemple greșite: Școala Gimnazială Nr. 8 "Elena Rareș", Biserica "Sfântul Gheorghe". Exemple corecte: Școala Gimnazială nr. 8 Elena Rareș, Biserica Sfântul Gheorghe…. VORBIM DE DENUMIREA LOCULUI. Nu punem în ghilimele denumirea locului. Poate doar în cazurile excepționale și vom prezenta un exemplu atunci când vom identifica unul corespunzător.
 • Dacă un loc este în interiorul unui Mall/Centru Comercial, folosiți denumirea centrului comercial în denumire separate de cratimă/liniuță/minus, exemplu: „Inmedio - AFI Palace”
 • Pentru anumite locuri includeți în denumire, chiar dacă există o categorie dedicată, și tipul locul locului, mai ales dacă numele locului este unul destul de generic. Exemple: Restaurant La Mama, Restaurant La Doi Cocoși.
 • Locurile consacrate și hiper-cunoscute nu au nevoie de a mai preciza ce este: Un loc precum Starbucks nu are nevoie de a pune „Cafenea” în denumire, fiind un loc și consacrat și popular. Sau McDonald’s nu are nevoie nici de Fast Food și nici de Restaurant. La fel nici „Coffee 2 Go”, numele este suficient de descriptiv. La fel cu benzinăriile… știm cu toții ce este OMV, Petrom, Lukoil, nu are sens să punem „Benzinăria Petrom”, mai ales că niciodată nu s-a pus „benzinărie” în denumire. Corect este „Stație carburant”.
 • Pentru pensiuni, hoteluri sau alte unități de cazare este obligatoriu să includeți în denumire ce este acea unitate de cazare: Pensiunea Amara, Hotel Caro.
  • NU PUNEȚI **** (câte stele are) LA UNITĂȚILE DE CAZARE.
 • Pentru stații de tren, metrou, autogări puneți „Gara CFR” / „Halta CFR Motru”, „Metrou”, „Autogara”. Ex: Gara CFR Motru, Halta CFR Motru, Metro Grigorescu, Autogara DLS
 • Pentru elementele naturale este obligatoriu să puneți în denumire descrierea acestuia: Râul Siret, Pârâul Lotru, Lacul Turda, Muntele Roșu, Pădurea Cernica etc. Dacă NU există o denumiră cunoscută, NU PUNEȚI denumiri generice precum Lac, Iaz, Pădure, Râu, Canal etc. Putem permite excepții precum „Parc”.
 • Parcările:
  • Public - ce am avut până acum, deci access public nerestricționat, destinat celor care caută o parcare, deobicei publică cu plată sau gratuite! Pentru parcările Publice puneți dacă e cu plată sau gratuită în denumire: „Parcare Gratuită Parc Cișmigiu”, „Parcare cu Plată Piața Universității”.
  • Restricționat - se aplică unele restricții (clienți, vizitatori, etc...) gen parcările de la centrele comerciale, super/hiper market-uri, mall-uri, vizitatorii care merg la clădiri de birouri etc... cu alte cuvinte doar cele în imediata vecinătate a locurilor, amenajate și întreținute de respectivele afaceri. Exemplu: „Parcare - AFI Palace”
  • Private - accesibile unui grup restrâns (rezidenți/riverani/locatari, angajați etc...) gen... parcările destinate angajaților/patronilor unor clădiri de birouri sau firme, inclusiv centre comerciale (putem avea de exemplu la un Mall/Centru Comercial să avem și parcare pentru vizitatori/clienți care va fi parcare tip Restricționată, dar și parcare destinată exclusiv angajaților), PLUS parcările rezidențiale (asta dacă au drumuri de parcare dedicate). Dacă sunt parcări private (evidențiate în roșu de WME Places Interface Enhacement) încercați să puneți gen „Parcare Angajați AFI Palace”.

Momentan parcările de pe marginea străzii (paralele, în spic sau perpendiculare pe stradă) nu le includem! În momentul de față ele nu reprezintă lot de parcare, intră în zona de parcare stradală pe care Waze o va detecta automat... E vorba de acele parcări în spic/paralel/perpendicular pe o stradă fără a fi amenajată un spațiu adecvat și un drum de access de tip drum de parcare. O parcare trebuie să includă totuși un drum de parcare dedicat ca să fie eligibil, indiferent dacă e publică, restricționată sau privată.

 • Nu puneți denumiri generice dacă nu aveți denumirea locului. Pe lângă cele de mai sus (elemente naturale), sunt foarte multe locuri cu denumiri generice precum „Bloc”, pe care mai bine le lăsăm fără denumire. Evident, pot fi excepții de la regulă, precum Cimitir sau alte repere (landmarks) care ajută la orientare și vizualizare și care, evident, au o suprafață suficient de mare să fie vizibile tot timpul pe hartă.
 • ÎNTOTDEAUNA când denumiți un loc luați în considerare următoarele aspecte:
  • Felul cum apar acestea în Căutare și Previzualizare Loc. Gândiți-vă cum v-ar ajuta și cum ați căuta voi acel loc ca să vă fie cât mai ușor să găsiți locul și cât mai explicit pentru a-l diferenția de altele.
  • Felul cum apar acestea pe hartă, atunci când locurile afișate sunt considerate REPERE (landmarks). Vorbim și de aspectul hărții în definitiv.
  • Verificați denumirea oficială și denumirea pe Google Maps. Nu înseamnă că trebuie să fie identic cu Google Maps.

Adresa locurilor

Asigurați-vă că selectați una din străzile existente și că veți trece numărul poștal (de imobil) în caseta specifică. Nu treceți numărul poștal/imobil în numele străzii.

Locația (Punctul de Navigație)

Asigurați-vă că locul este localizat acolo cât mai exact cu putință. În cazul locurilor în interiorul unor centre comerciale, amplasați-l cât mai aproape de drumul de parcare, acolo unde vreți să fiți condus (destinație finală).

Categoria

Alegeți cel puțin o categorie relevantă. Încercați pe cât posibil să alegeți o SUBcategorie. Exemplu: alegeți subcategoria Hotel, nu lăsați doar categoria Cazare. Evitați să adăugați mai multe categorii, dacă nu e cazul.

Exemple:

 • Pentru un centru comercial, lăsați doar centrul comercial. Nu puneți toate categoriile posibile pentru locul respectiv.
 • Pentru o benzinării lăsați doar „Stație alimentare”, eventual și „Spălătorie auto”. Dar nu atașați categorii precum „Cadouri”, „Flori”, „Minimarket” etc.

Celelalte detalii sunt mai puțin importante, dar utile.

Perimetrul locurilor

În cazul locurilor mici, vom pune perimetrul zona delimitată de „gard”. Exemplu: Benzinăriile le vom pune pe perimetrul gardurilor. Scopul este acela ca benzinăriile să apară ca repere pe hartă (vizual).

În cazul locurilor mari, pe suprafețe mari, vom pune perimetrul pe clădire, urmând a trasa ca loc separat și parcările. Nu vrem să scoatem în evidență repere pe hartă, mai mult decât trebuie.

Dacă avem parcare dedicată atunci, normal, de bun simț, punem perimetrul pe clădire al locurilor. Exemplu: Metro - desenăm locul pe clădire marginile clădirii principale și desenăm apoi parcarea doar în zona în care se parchează (de tip restricționat). Cum la Metro avem și o parcare pentru clienți Gold, putem să desenăm și această parcare de tip Privat.

Alte considerații și mențiuni

O altă problemă survenită este cea legată de denumirile stațiilor de Metrou, de exemplu. Nu a existat o denumire unitară și în trecut au existat fel de fel de metode de denumire, inclusiv cu folosirea de [M] sau folosirea de emoji-ul de Metrou: Ⓜ🚇 … de aceea ca și regulă de denumire, respectând formatul folosit la celelalte locuri denumirea oficială să conțină numele de Metrou. Exemplu: Metrou Nicolae Grigorescu.

De ce este foarte important ca în denumirea locurilor să evităm să avem denumiri de străzi, pentru că:

 • (1) e redundant, oricum în waze apare adresa (strada, nr, oraș) la fiecare rezultat prezentat
 • (2) Waze asociază automat și greșit unele locuri ca în exemplele de mai jos:
Loc1.png
Loc2.png

Adăugarea și editarea locurilor din aplicația Waze

Adăugarea locurilor din aplicație.

Aplicația Waze permite adăugarea locurilor pe hartă direct din aplicație începând cu versiunea 3.9. Se apasă butonul de raportare, se alege Loc (Place) și se va face o poză la locul pe care se dorește a se adăuga.

Important: Poza pe care o faceți trebuie să fie clară și să reprezinte exteriorul clădirii/locului ce se vrea a se adăuga, astfel încât șoferii care se apropie de acest loc să poată recunoaște locul cu rapiditate.

Poza nu trebuie să fie doar pe firmă, numărul imobilului, ușă sau alte detalii care nu sunt vizibile de la distanță din stradă de către un șofer. Poza trebuie să reflecte cât mai bine felul cum se vede locul din stradă de către un șofer (mai puțin interiorul mașinii).

După ce poza a fost efectuată în ecranul următor puteți să alegeți un loc deja existent sau să adăugați altul nou. Verificați să nu existe cum deja locul. Mulți utilizatori adaugă dubluri iar aplicația nu avertizează asupra existenței unui loc identic sau asemănător.

Important: Dacă doriți să adăugați o proprietate privată/rezidențială (gen o casă), când tastați denumirea locului alegeți „Aceasta este o reședință” din partea de sus a ecranului.

Un loc marcat ca rezidențial/privat nu va apărea pe hartă, nu are denumire, este doar o ADRESĂ (stradă, număr, oraș, județ)!!! De aceea s-a schimbat traducerea în română la „casă privată/particulară”.

BLOCURILE nu sunt considerate reședințe, sunt locuri publice și nu private în felul cum sunt ele pe Waze. De aceea blocurile sunt trecute la categoria ALTELE (OTHER) pentru că nu avem o încadrare specifică.

Editarea locurilor din aplicație.

Pentru a edita un loc în Waze puteți fie să urmați pașii de la Adăugarea locurilor în aplicație, adică faceți o poză locului, alegeți locul din listă după care modificați informațiile SAU direct din căutare, tastați numele locului, îl atingeți și apoi aveți acolo un buton EDITEAZĂ.

Raportarea locurilor din aplicație.

Locurile greșite pot fi sesizate din aplicație. Tastați numele locului la căutare, îl selectați și apoi aveți un buton cu trei puncte „…” acolo se ascunde opțiunea de Raportează o problemă.

Faceți un mic efort și descrieți problema cu locul, dacă nu este destul de evidentă. Va ușura munca editorilor hărții.

Moderarea locurilor în Waze

Moderarea locurilor în Waze implică un proces care, pentru mulți editori, a devenit consumator de timp. Există 4 tipuri de operațiuni care se pot modera

Loc3.png Loc nou

Loc4.png Poză nouă

Loc5.png Modificări detalii loc

Loc6.png Sesizări locuri

Loc7.png Adrese private noi

Loc8.png Modificări adrese private

Poze adrese private

Notă: Editorul WME permite activarea stratului (layer) de Locuri (Locații, Adrese private, Parcări) și Actualizări Locuri / Cereri de Actualizare în categoria Probleme unde avem Locuri și Adrese (private).

Terminologie:

 • PUR = Place Update Request = Cerere de Actualizare Loc,
 • PIE = Place Interface Enhacement (extensie),
 • UR = Update Request = Cerere Actualizare Hartă.

Moderarea locurilor noi

Probabil operațiunea care consumă cel mai mult timp. Fiecare loc nou TREBUIE VERIFICAT ATENT. Trebuie să verificați că:

 • Locul corespunde standardelor descrise în Regulile privind locurile
 • Locul nu este o dublură. În acest sens vă va veni utilă extensia PIE (Places Interfacen Enhacement) care afișează denumirea locurilor tip punct și denumirea locurilor. Astfel va fi mult mai ușor de identificat dacă există deja locul ce se vrea a se adăuga

Exemplu de loc dublu ce nu trebuie aprobat!:

Loc dublu.png
 • Locul nu se vrea a fi o adresă privată/rezidențială/casă particulară (și el este adăugat ca loc, nu și ca adresă / rezidențial/privat.).

Nu aprobați PARCĂRILE tip PUNCT. Parcările pe viitor trebuie să fie neapărat de tip ZONĂ (Perimetru/Poligon). Mai jos voi explica pe larg noul proiect Waze cu parcări.

Important: Recomandăm să respingeți un loc și să-l creați voi din nou, decât să îl aprobați. Aprobarea locurilor care nu sunt conform standardelor va determina ca utilizatorul, după 10 locuri aprobate de un editor să poată adăuga locuri fără a mai fi nevoie de moderare!!! Asta ca să știți și să nu vă mirați de ce veți vedea multe locuri aiurea apar pe hartă. Un utilizator poate fi raportat (aici - link de adăugat) ca fiind unul care adaugă locuri incorecte, fără moderare, și poate fi raportat de coordonatorii din România (spookyx, dacianova) ca acel user să treacă iar în moderare (Distrust).

Moderarea locurilor existente

 • Atenție să NU aprobați modificări de locuri care au fost marcate ca Rezidențiale/Casă/Private
 • Verificați să nu fie deja o dublură
 • Să nu fie o adresă care trebuie convertită la Rezidențial/Privat
 • Poza să se potrivească, în măsura în care vă dați seama despre ce e vorba
 • NU aprobați o modificare de denumire a unui LOC într-un alt loc cu alt nume. Respingeți și creați locul cel nou dacă vreți.
 • Aprobați modificări care să țină cont de Denumirea locurilor din Regulile privind locurile, adăugare locuri noi
 • Fiți atenți la celelalte detalii din modificare.

IMPORTANT: Dacă un utilizator/editor face mai multe modificări și doar o parte sunt corecte, RESPINGEȚI. Mai bine faceți voi modificările manual, dacă le considerați importante, decât să aprobați la grămadă TOATE modificările solicitate, bune și proaste. Repet, după un număr suficient de aprobări de editări, utilizatorul/editorul poate deveni TRUSTED și atunci modificările lui vor trece pe viitor NEMODERATE.

Transformarea locurilor

Transformarea locurilor dintr-unul în altul NU este recomandată. Prin transformare mă refer la schimbare denumirii unui loc. Și aici mă refer în general la PUR-urile care vin de la utilizatorii aplicației. Pentru a înțelege clar intenția utilizatorului că locul vechi nu mai există și că acolo există un loc nou, trebuiesc 2 pași separați. Evident, utilizatorii s-ar putea să nu știe acest lucru de aceea voi trebuie să RESPINGEȚI cererile de transformare a locului. Deseori utilizatorii vor schimba denumirea unui loc în altul, nu pentru că cel vechi nu mai există, ci probabil că nu au descoperit funcția de adăugare loc nou.

Deci, dacă avem un PUR care modifică substanțial (denumirea) unui loc, RESPINGEM.

Pentru a transforma un loc într-altul, atunci când există un PUR, trebuie să existe 2 PUR-uri separate:

 1. PUR de sesizare de ștergere a locului existent
 2. PUR de adăugarea unui loc nou cu informații noi.

Ca și editori puteți face acest lucru, fiind în cunoștință de cauză, procedați la transformarea locului, mai ales dacă vorbim de un loc tip Zonă. Dacă vorbim de locuri punct, nu se merită oboseala de a transforma locul cel vechi.

Atenție: dacă nu aveți nivelul necesar, cel puțin același nivel cu nivelul de blocare a locului, gândiți-vă că un alt editor care va modera locul respectiv e foarte posibil să vă respingă editarea.

Așadar, faceți transformarea DOAR dacă aveți nivelul necesar. Altfel, creați un loc nou și ștergeți vechiul loc.

Exemple de locuri respinse

Respins1.png
Respins2.png
Nu trecem nr. 20 la denumire! Nici nu se pupă cu adresa Brâncoveanu 95! Denumire greșită, categorie greșită.

Corect ar fi fost ceva gen: Cabinet Medicina Muncii sau Cabinet Individual de Medicină.

Nu a fost selectată o subcategorie, ci doar categoria Profesional și Public

Respins3.png
Respins4.png
Deși poza pare ok, nu putem să știm dacă poza este făcută locului respectiv. Poză cu panou, dar nu și cu stația GPL.
Respins5.png
Respins6.png
O stradă nu poate fi un loc. Exemplu de adresa trecută ca loc și nu ca loc rezidențial/privat.
Respins7.png
Respins8.png
Fără poză, fără oraș. Respingem. Recomandare: respingere și creare manuală a locului.
Respins9.png
Respins10.png
Chiar dacă are adresa corectă, e un loc public cu denumirea „strada Praga nr 3”... deci nu aprobăm!!! Nu permitem schimbarea blocurilor în scara.

Acest exemplu are și apartament și e bifat ca rezidențial.

Deci va dispărea blocul de pe hartă dacă aprobați!!!!

Respins11.png
Respins12.png
Nu se vede blocul, nu aprobăm! Chiar dacă omul a băgat 3 poze, nu aprobăm.

Nu are adresă, nu e clar ce e. Mai bine adăugăm noi ca tip Magazin cu strada aferentă.

Respins13.png
Respins14.png
A pozat nimic la nimic… respins! Nu aprobăm această modificare. Va dispărea blocul de pe hartă dacă o aprobăm!!!
Respins15.png
Respins16.png
Poză la un loc scris cu litere mici.

De aici deducem că e scris greșit și că e o dublură creată deja de cineva în trecut.

Respingem și ștergem locul dublură.

Denumire fără diacritice. Denumire incorectă.

Corect ar fi: Inspectoratul Școlar al Municipiului București Sector 6. Poză slabă. Dacă e real locul, o adăugăm manual.

Exemple de locuri aprobate

Respins17.png
Respins18.png
Implicit e Reședință/Casă, deci e privat. E corect, aprobăm. Marginal, aprobăm. Măcar are stradă și o categorie cât de cât..


Conectarea locurilor Waze de Google Maps

În acest capitol vom vorbi despre legarea locurilor Waze cu cele din Google Maps.

Conectarea locurilor se face fie automat de către sistem, fie de către editor ( L2+... înainte era L3+).

De ce să le conectăm?

 • Eliminăm dublurile la căutare
 • Navigație corectă către destinație (de multe ori locul din GM are o destinație aiurea)

Extensia WME Places Interface Enhamcenets vine și aici în ajutor și ne semnalizează locurile care sunt cu probleme sau potențial cu probleme, prin evidențierea cu o culoare a punctului sau perimetrului locului respectiv.

Extensia WME Magic ne evidențiază și ea locurile cu probleme.

Astfel:

Loc Google Maps duplicat - portocaliu - Există cel puțin 2 locuri în Waze care sunt conectate la un loc din Google Maps. Descoperiți-le și deconectați unul dintre acestea. Alte modificări ar putea fi necesare. Posibil ca pentru anumite excepții să le lăsați așa (gen guri de metrou). Pentru activare uitați-vă la bifa „Duplicated Google Place” din WME Magic.

Locuri fără adresă - portocaliu - Locul evidențiat nu are minim oraș trecut sau nu este bifat că nu are oraș. Editați locul și efectuați editarea corespunzătoare. Oraș și Stradă dacă au, dacă nu sunt cunoscute, bifați că nu are. Pentru activare uitați-vă la bifa „Places without address” din WME Magic.

Locuri închise pe Google Maps - ROȘU - Locurile ce figurează ca închise pe Google Maps. Din păcate în WME nu putem preciza că un loc este închis și atunci putem doar să ȘTERGEM locul. Întâi, verificați că locul este închis / nu mai există. Căutați pe net, google sau pe site-ul locului respectiv și verificați dacă într-adevăr mai are sediu acolo sau nu. E posibil ca Waze să fie conectat la un loc din GM care e închis aflat în altă locație, dar locația respectivă să nu fie încă adăugată pe GM.

Locul conectat din Google Maps e departe - ALBSTRU Deschis - Locul din Waze este la o distanță de peste 400 de metri față de cel conectat în Google Maps. Verificați care e corect. Dacă Waze e corect, lăsați-l așa. Dacă sunt mai multe conectate, verificați și editați conform.
Extensii obligatorii și recomandate

WME Toolbox - extensie Chrome/Firefox

WME Magic - extensie Greasyfork

WME Places Interface Enhacements - extensie Greasyfork

Forum: https://www.waze.com/forum/viewtopic.php?f=819&t=215990