Drumuri neasfaltate și cele 4x4 de noroi (neîntreținute) Istoric

Versiunea din 25 iulie 2019 15:53, autor: Dacianova (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Salutare. Waze pregătește a implementat, în sfârșit, după ce am făcut lobby atâția ani să diferențieze drumurile neasfaltate de cele de pământ/noroi/off-road. ACTUAL...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Salutare.

Waze pregătește a implementat, în sfârșit, după ce am făcut lobby atâția ani să diferențieze drumurile neasfaltate de cele de pământ/noroi/off-road.

ACTUALIZARE 12 IUNIE 2017

Începând de acum câteva zile serverul de rutare are implementat diferit penalizarea în funcție de tipul de drum: neasfaltat sau offroad.

Definiții: Ce înseamnă drum OFFROAD: Un drum OFFROAD este acel drum care nu este întreținut, nu este pietruit sau a fost pietruit, dar care în prezent nu mai este pietruit, deci în general un drum de PĂMÂNT care se transformă ușor în drum de NOROI. Un drum va fi clasificat ca fiind OFFROAD dacă el este impracticabil de către un autotusim, cu tracțiunea pe față și gardă la sol standard/joasă, INCLUSIV pe timp PLOIOS sau IARNA. Prin urmare, aceste tipuri de drumuri vor fi folosite EXCLUSIV de mașinile de teren/4x4/offroad/SUV-uri, deci cu tracțiune integrală și gardă la sol ridicată. În general, dacă ne uităm pe imaginile din satelit și observă doar urme de cauciucuri prin iarbă, de exemplu, atunci acela este un drum de offroad. În general vorbim de drumuri a căror viteză de deplasare în medie este de 15 kmh. Trecerile prin râuri mici / pârâuri pot intra la categoria de drum offroad, asta dacă aveți informația clară și verificată că pe acolo apa este traversată și este SIGURĂ inclusiv pentru SUV-uri (care nu sunt atât de capabile precum o mașină pregătită pentru offroad (și aici mă refer la acele SUV-uri, poate chiar cross-overe care au tracțiune integrală/4x4, dar nu au ceea ce se cheamă tracțiune LOW/GREU).

Ce înseamnă drum NEASFALTAT Drumurile neasfaltate sunt acele drumuri care pot fi utilizate de orice autoturism (bine, nu vorbim de cele cu garda la sol de 5 cm, gen nu știu ce marcă de mașini foarte scumpă cu sute de cai putere), dar care nu au ASFALTAT... Ne adresăm turismelor de rând. Un drum neasfaltat poate fi și acel drum care cândva a fost drum asfaltat, dar al cărui asfalt a dispărut în mare măsură, drum pe care vitezele medii (și maxime) de deplasare nu depăsește 30 kmh.

TOATE DRUMURILE NEASFALTATE TREBUIE SĂ FIE DE TIPUL STRADĂ/STREET, chiar dacă ele sunt Drumuri Comunale (DC), Drumuri Județene (DJ) sau chiar Drumuri Naționale (DN).


În unele situații un drum neasfaltat poate fi clasificat ca și stradă (drum asfaltat) dacă este necesar în diferențierea și mai mare dintre un drum neasfaltat foarte bine întreținut vs un drum neasfaltat întreținut mai rar. Exemplu: în anumite localități este foarte posibil ca drumul principal (DC/DJ) să fie foarte bine întreținut și totuși și îl trecem ca asfaltat, dar restul drumurilor din localitate le trecem ca fiind neasfaltate, asta pentru a evita rutele pe străduțele laterale care sunt de o calitate inferioară. Trebuie avut grijă să nu cumva ca aceste drumuri pe care le marcăm asfaltate să reprezinte o „punte” între alte străzi care chiar au asfalt. O punte reprezintă posibilitate de rutare de pe un drum asfaltat pe alt drum asfaltat fără penalizare. Exemplu: Între o Magistrală Minoră și un Drum Principal marcăm ca asfaltată o stradă care e în realitate neasfaltată. Acest drum devine o punte, neexistând penalizare și acest drum ar putea fi folosit lejer în rutare. Când zic că nu există penalizare, mă refer că nu este una mare (în fapt există, dar e nesemnificativă comparativ cu un drum neasfaltat unde penalizarea e de o oră).

PENALIZĂRILE - Cum diferențiază Waze aceste drumuri în rutare: Ca în orice tip de drum, Waze va aplica o penalizare, în funcție și de setarea din client. Astfel: - drumurile neasfaltate au o penalizare de o oră (1h) - drumurile offroad au o penalizare de 3 ore (3h). Dacă în client, la setări - navigație se setează: - evitare drumuri neasfaltate - se aplică penalizarea de 1h pentru drumuri neasfaltate și de 3h pentru cele offroad - evitare drumuri neasfaltate LUNGI - se permite utilizarea drumurile neasfaltate în limita a 400 de metri traseu și 3h pentru cele de offroad. (o mai bună descriere ar fi PERMITE drumuri neasfaltate scurte) - permite drumuri neasfaltate - nu se aplică NICIO penalizare pentru drumurile neasfaltate, DAR se aplică penalizarea de 3h pentru drumurile offroad. Deci penalizarea de 3h pt drumurile offroad se aplică INDIFERENT de ce e setat în client.

În viitor, waze va introduce în aplicație posibilitatea selectării ca tip vehicul (4x4/SUV/OFFROAD) sau va introduce la setări de navigație posibilitatea utilizării drumurilor offroad.

Practic acum putem avea trasee dificile inclusiv în orașe, dar diferențiat față de cele standard neasfaltate.

Exemplu: Avem o localitate unde avem 3 drumuri de access: - asfalt - neasfaltat - offroad Vom lua 3 situații, considerând evitarea totală a drumurilor neasfaltate din client. Situația 1: ETA pe asfaltat 40 de min, neasfaltat 30 de minute, offroad 10 minute - waze va ruta doar pe ASFALTAT. Ca și rută alternativă poate fi aleasă manual ruta neasfaltată (cred). Situația 2: ETA pe asfaltat 1h și 35 de min, neasfaltat 30 de minute, offroad 10 minute - waze va ruta pe NEASFALTAT. De ce? La cele 30 de minute ETA pentru neasfaltat se va aplica penalizarea (virtual) de 1h deci, ETA virtual pentru neasfaltat ar fi de 1:30 de minute... mai puțin cu 5 minute decât pe asfaltat. Situația 3: ETA pe asfaltat de 3h 30min, neasfaltat de 3h și 20 min, offroad 10 minute - în acest caz waze va ruta pe drumul de offroad pentru că la ETA de 10 minute pentru offroad se aplică penalizarea de 3h ceea ce înseamnă ETA virtual de 3h și 10 minute, mai puțin cu 20 min decât cele 3h 30min pe asfaltat și mai puțin cu 10 min decât ETA virtual de 3h 20min pe neasfaltat. Evident, situațiile pot fi diferite de la caz la caz.

IMPORTANT e că vom dori să îi rutăm pe utilizatori pe drumurile cele mai bune și vom face această diferență cu asfaltat/neasfaltat. Dacă într-o situație avem 2 drumuri neasfaltate și unul de offroad ce merg către o destinație, dar unul e mult mai bun decât celălalt, atunci am putea pune unul dintre aceste 2 drumuri ca fiind asfaltat, dar evident trebuie să avem info foarte bune și clare din teren (probabil de la utilizatori sau dacă ați fost voi pe acolo).

EXTREM DE IMPORTANT: DACĂ un o localitate este în prezent stabilită (după modelul vechi) ca fiind toate drumurile de OFFROAD și cineva dă o destinație către localitatea respectivă iar centrul/destinația se nimerește să fie pe acel drum de offroad, atunci, pentru că destinația este pe un drum offroad și waze găsește rută către acel drum offroad waze VA RUTA pe drum de offroad. De aceea este foarte important să transformăm drumurile de offroad in localități în neasflatate în mare măsură. LA FEL, dacă destinația este pe drum neasfaltat, waze poate da rute pe drum neasfaltat, chiar dacă e cu evitare. Depinde foarte mult și de origine. Vedeți exemplele în posturile puse ca răspuns, mai jos în pagina 2.

FOLOSIȚI ÎNTOARCERELE U la nodurile dintre un drum asfaltat cu unul neasfaltat. Doar pe drumul asfaltat puneți întoarcere. NU ARE SENS să punem o întoarcere U pe drumul neasfaltat... să ne întoarcem unde, pe drumul neasfaltat? Idee e să încercă ca utilzatorii să primească rute pe un drum neasfaltat doar pentru că nu avea express precizat ca waze să întoarcă undeva... La fel și cu îmbinările dintre asfaltat-offroad și neasfaltat-offroad. La neasflatat-offroad vom pune întoarcere U pe drumul neasfaltat, intenționând să-l întoarcem pe utilizator din a intra pe un drum offroad. Dacă ei ignoră întoarcerea și continuă drumul, e problema lor.

DACĂ AVEȚI DUBII, NU EZITAȚI SĂ ÎNTREBAȚI COLEGII CU EXPERIENȚĂ MAI MARE ȘI ÎNTOTDEAUNA CONSIDERAȚI ȘI GÂNDIȚI TIPUL DE DRUM PE CARE ÎL SELECTAȚI, ASFALTAT/NEASFALTAT/OFFROAD ÎN FUNCȚIE DE PENALIZĂRILE APLICATE ȘI VIZUALIZAȚI MENTAL RUTELE ȘI POSIBILITĂȚILE DE RUTARE ÎN DIVERSE SITUAȚII.

NU vă grăbiți când faci conversii de drumuri. NU transformați totul la pachet fără să faceți o minimă de verificare. DAȚI atenție sporită drumurilor de legătură dintre localități sau dintre drumurile asfaltate. GÂNDIȚI-VĂ mult și bine, cu atenție, nu în grabă, și țineți cont că utilizatorii se bazează pe WAZE.

Inclusiv drumurile PRIVATE și PARCARE au penalizare de 1h.

În anumite situații vă puteți juca cu alternarea de tipuri de drum pentru a implica alte penalizări.

Evitați bifarea unui drum offroad ca neasfaltat. NU cunoaștem încă ce va face waze, trebuie testat. Mi-e teamă să nu-l considere neasfaltat, deși el e ca tip offroad.