Kartredigering/gjøre forandringer på kartet History

Forside

Som i alle andre yrker eller hobbyer, må man også med Waze lære seg det grunnleggende før man går i gang med å gjøre forandringer på kartet. Å arbeide med å gjøre kartet bedre er ikke komplisert, men hvis du setter igang uten det minste kunnskap, er faren for at du ødelegger mer enn du bidrar stor. Vi vil gjerne at du hjelper til, men vi foreslår at du først setter deg inn i grunnleggende kunnskaper.

Før du går igang med å gjøre forandringer på kartet bør du se denne videoen om emnet:


Hva slags informasjon legger du inn?

Country: Norway

City: Poststed, ikke kommunenavn eller lokale stedsnavn. (Usikker? Bruk http://adressesok.posten.no/ , http://bit.ly/aS9JgZ eller postens karttjeneste som viser postnummergrensene: http://www.posten.no/kundeservice/kart?filter=grenser )

Street: Husk stor forbokstav, og sjekk offisiell skrivemåte. Veg eller vei etc (http://adressesok.posten.no/) Hvis du av en eller annen grunn ikke legger inn veinavn, så ikke huk av for "None" med mindre du mener veien ikke skal ha noe navn. Hvis feltet er blankt så vil veien lyse rødt i editor slik at noen andre kan ta tak i det.

Alt. names: Dette er funksjonalitet som kommer.


Vanlige feil: Husk å koble veiene sammen med hverandre! Bruk de røde og grønne pilene til å bestemme om krysset har svingforbud e.l. Hvis du ikke definerer hvilke svinger som er tillatt i et kryss, tror Waze at krysset er "stengt", og vil derfor ikke tillate at vi navigerer gjennom det. Dette igjen fører til at Waze vil lete etter en annen og kanskje dårligere vei. Vi ser her hvor viktig det er å "åpne" kryssene ved hjelp av de røde og grønne pilene.

Keep it simple!: Turstier og gangveier tegnes normalt ikke inn på kartet. Hvis du tegner inn en jernbane må den defineres som "railroad" slik at den ikke synes på mobilkartet. Husk at Waze er en applikasjon for de som kjører motorisert på farbar vei. Alt annet bidrar til å komplisere kartet på de små skjermene vi har på våre kjære smarttelefoner. Dessuten gjør de kartet mer komplisert å feilsøke.

Ikke fiks noe hvis det virker! Ikke endre på eksisterende veier/steder med mindre du har god grunn til å tro at noe er feil.
Husk at andre kart ofte er utdaterte, så Waze kan ha mer oppdatert informasjon enn kartet du sammenligner med.
Google satellittbilder er også ofte feil plassert, så ikke flytt eksisterende veier etter dette.
Gode grunner til å redigere er brukerrapporter (UR) eller egen befaring på stedet. Waze viser også historikk på veier og steder, slik at det er mulig å se når endringer ble gjort, og av hvem. Det kan ofte være nødvendig å komme i kontakt med siste editor for å avklare hva som er status og årsaker til redigering.

Landmarks: Waze har søkefunksjon på Google, Forthsquare og Bing for å finne forretninger/firmaer, og henter informasjon fra disse tjenestene. For å holde kartene fri fra forstyrrende tekst og grafikk bør man kun legge inn reelle landemerker. Dvs bygninger/steder som er fremtredende, og som fungerer som holdepunkter i terrenget for kjørende. Disse inkluderer parker, naturreservater, elver, kirker, monumenter, festninger, storting, slott, store kjøpesenter o.l. Ordinære firmaer og bygg som ikke er naturlige landemerker for kjørende, bør ikke legges inn på kartet. Firmaer flytter på seg, og det vil over tid være en unødvendig stor oppgave å vedlikeholde en slik masse. Vær meget kritisk til hvilke landemerker du legger inn i kartet. Erfarne karteditorer vil kunne slette unødvendige "landmarks" som ikke øker kvaliteten på navigasjonen i Waze.